Jak (in)validní jsou naše média, tak (in)validní je naše společnost

19.10.2018 21:34

Jak (in)validní jsou naše média, tak (in)validní je naše společnost

Před 50 lety jsem stál před rozhodnutím, kam dál profesně směrovat můj život. Byl rok 1968 a já měl jasno. Abych měl základ, vystuduji práva a poté půjdu dělat žurnalistiku někam do novin. Pak přišla srpnová okupace, začala normalizace a mně bylo jasné, že nebude poplatnější profese režimu, než novinařina. A tak jsem šel na medicínu, abych nemusel být prorežimním slouhou. A že těch slouhů za normalizace bylo!

Teď prý máme svobodu a demokracii. Máme? Tak proč máme zase plno novinářských slouhů, kteří ochotně „ plní zadání“?

Prý se, podle některých našich medií ( Lidovky, Eurozprávy) ruský prezident Putin neuctivě vyjádřil o USA, když včera na Valdajském fóru v Soči uvedl, že „agresor chcípne“.

Vyhledal jsem si ten projev nejdříve v anglickém přepisu a tam jsem nic takového nenašel. Putin řekl, že nepoužijí preventivního nukleárního úderu na protivníka, ale pokud protivník zaútočí, pak si musí být vědom, že Rusové použijí jadernou odvetu, takže Rusové odejdou do nebe jako mučedníci a agresor zemře dříve, než stačí učinit pokání. (  But then any aggressor should know that retaliation is inevitable and they will be annihilated. And we as the victims of an aggression, we as martyrs would go to paradise while they will simply perish because they won’t even have time to repent their sins. )

Žádné chcípání jsem v anglických pramenech nenašel. Abych se ujistil, že jsem se „neztratil v překladu“, vyhledal jsem i ruský originál Putinova projevu . Zde je ona pasáž: „Но тогда агрессор все равно должен знать, что возмездие неизбежно, что он будет уничтожен. А мы – жертвы агрессии, и мы как мученики попадем в рай, а они просто сдохнут, потому что даже раскаяться не успеют.

Ať slovo „perish“ v angličtině, tak slovo „сдохнуть“ v ruštině znamená „ zemřít“.

Co z toho vyplývá? Prodejné novinářské kurvy plnily zadání uměle vykreslit a očernit lží „vulgárního a cynického“ Putina, nebo jsou to debilové, kteří nejsou schopni překladu z angličtiny, natož z ruštiny. A takoví nemají ve validních mediích co dělat! No, u nás v mediích je jich takových většina.

Slušný a objektivní novinář v demokratické a svobodné společnosti by nabídl čtenářům objektivní informaci, což by v tomto případě byl buď originál Putinova rozhovoru (projevu), nebo jeho anglický, či český překlad. A to se nestalo asi v žádném českém mediu.

Co z toho pro mne vyplývá? Že hovořit o naší společnosti jako svobodné a demokratické je jen a jen oblbující žvanění.

Ruský originál projevu je zde:

https://ru.valdaiclub.com/events/posts/articles/putin-xv-ezhegodnoe-zasedanie-valdai/

Anglický zde:

https://valdaiclub.com/events/posts/articles/vladimir-putin-meets-with-valdai-discussion-club/

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Jak (in)validní jsou naše média, tak (in)validní je naše společnost

re

PetrVašek | 22.10.2018


Jedná se o úhel pohledu. Ty tomu říkáš "úlitba", já to považuji za svobodu projevu ...
I u "kurevských novinářů" existují výjimky. Škoda že jsi žádnou neuvedl.
Petr

Re: re

Jirka B. | 23.10.2018

Svoboda je , ač se to zdá absurdní, založena na disciplíně, ukázněnosti a dodržování pravidel. Pokud někdo vnímá svobodu, jako provozování osobní "cojáchcárny", pak je to anarchie. A svoboda slova je založena na vyargumentovaných sděleních, pokud možno objektivních, pravdivých, doložených. Pokud to tak není, pak je takové sdělení buď plytké žvanění, nebo zavádějící zlovolná účelová agitace, která společnosti škodí. A pokud používám slovo "kurevští novináři", pak jsou to ti, kteří svým počínáním presstituují za výhody. Samozřejmě, že jsou i jiní, kteří svoji práci dělají dobře, nebo přijatelně, ale s těmi se, bohužel, v hlavním mediálním proudu většinou nestetkáváme. Mám-li uvést ty, které považuji za pro mne přínosné a to s nimi nemusím ani souhlasit, pak to je třeba Jan Petránek, Tereza Spencerová, Petr Žantovský, Erik Best a pod. a vzhledem k tomu, že "novinářem", či lépe "publicistou" skoro každý, líbí se mi publicistika V.Klause ml. ( i st.), prof. Cyrila Höschla, či Marketa Šichtařová. Protože to, co píší mají jasně podložené argumenty, se kterými se dá buď souhlasit, nebo polemizovat. Ostatně, koho ty považuješ za objektivní publicisty v našem mediálním prostoru?
Bohužel, na mediálním prostoru se většinou pohybují ti "kurevští" publicisté, kteří pracují způsobem, o kterém je hlavní článek: "Putin přeje a vyhrožuje nám lidem svobodného světa, abychom chcípli, hajzl jeden.", přičemž Putin řekl, že agresor musí počítat s tím, že pokud zaútočí na Rusko, pak se dočkají odvety. Rusové půjdou do nebe jako mučedníci, stejně tak ale zahyne i agresor, aniž by měl čas učinit pokání. Myslíš, že taková nebezpečná dezinterpretace je opravdu pozitivní využití svobody slova? Já ne.

Re: Re: re

Petr Vašek | 24.10.2018

Jsem rád, že jsi vyjmenoval alespoň sedm novinářů, které nezařazuješ mezi "kurevské".

Škoda jen, že jsi je neuvedl hned ve svém úvodním příspěvku. Vyzněl by objektivněji.

Díky
Petr

Re: Re: Re: re

Jirka B. | 24.10.2018

Děkiji za reakci.Samozřejmě, že je těch, které akceptuji víc, než sedm. Možná i devět, nebo dvanáct, třeba i dvacet. Ale novinářů a publicistů u nás je stejně, jako politologů. Tisíce. A vychází jich z nejrůznějších pofiderních vysokých škol asi sedm set ročně., Ale kvantita je nepřímo úměrná kvalitě. Mimochodem, čekal jsem, že mne recipročně seznámíš s některými novinářskými jmény, kterým věříš, abych si třeba rozšířil portfolio. Třeba příště.
Mimochodem, dnes byla v mediích další ukázka dehonestační dezinformace ohledně Zemanova "surového" vtipu ohledně pozvání novinářů na večírek saudské ambasády. Zprávy medií byly koncipovány tak, aby bylo čtenářům hned po přeštení titulků jasné, že Zeman bavil veřejnost svým zvráceným vtipem. Pravda ale byla, že Zeman citoval "humor" svých oponentů. To jaksi novináři nepovažovali za vhodné uvést.
Myslím, že hlavním úkolem novinářů je informovat o skutečnostech, nikoli vnucovat tendenčně vyprofilovaný názor. Názor by si měl udělat každý čtenář sám zpracováním dostupných informací z několika nejrůznějších zdrojů na základě svých znalostí, zkušeností, dovedností.

svoboda

Petr Vašek | 20.10.2018

Píšeš, že : "...Teď prý máme svobodu a demokracii. Máme? Tak proč máme zase plno novinářských slouhů, kteří ochotně „ plní zadání“?.."

Spojovat míru svobody před a po revoluci s inteligencí "novinářských slouhů" je poněkud jednostranné hodnocení míry svobody.

To že dnes můžeš psát tak jak píšeš není projevem svobody?

Petr

Re: svoboda

Jirka B. | 20.10.2018

Ahoj, Petře.
Spojovat míru svobody před a po revoluci s inteligencí "novinářských slouhů" je jedním z kriterií hodnocení míry svobody. To, že mohu psát, není až tak projevem svobody, ale jen jakousi "úlitbou", kterou je možno kdykoli zlikvidovat. Jsem jen marginálním zdrojem, který svými několika stovkami (maximálně) čtenářů nejsem zatím nebezpečím pro hlavní mediální proud. I tak jsem byl pod vymyšlenými záminkami a akuzacemi někdy dočasně, párkrát trvale zablokován tam, kde čtenáři šli do tisíců. To už je projev nesvobody. Propaganda a vymývání mozků je jedním z příznaků totality. To byla v éře nacismu a fašismu, stejně jako v éře komunistické ideologie. Stejné praktiky se využívají i nyní. Porovnej si reálný výsledek parlamentních a prezidentských voleb s projekcí, jakou stavu v politickém vedení a názoru většinové ve společnosti většinově dávají ústřední media typu ČT, ČR a dalších v rukách těch, kteří volby prohráli. Tlak zkreslených, tendenčních, či zcela lživých informací je tlakem jednostranně deformující názor veřejnosti. Není to v zájmu společnosti, ale v zájmu sice parciální, zato movité zákulisní skupiny, která není ani tak zdejší, ale globální. Pokud to necítíš, jsi zranitelný a manipulovatelný, pokud to cítíš, ale bojíš se to přiznat, pak k oklešťování vlastní svobody přispíváš. Ostatně to, že tu není diskuze, je i podle tvého názoru předposratelností čtenářů. A ten předposratelný strach asi vyplývá z pocitu, že to s tou svobodou není tak docela v pořádku. A stav v mediích je jedním z ukazatelů.
Zde konkrétně poukazuji na umělou propagandistickou dehonestaci Putina, kdy media ( a nebyla to jen dvě uvedená, ale během chvíle to "chcípnutí" převzala spousta zdrojů) uměle vymyšlenou lží podvědomě imputují do mozků čtenářů informaci o nehumánnosti Putinově na základě určité vulgarity, kterou mu uměle vložila do úst. Mimochodem, agresor , který by začal nukleární válku, by podle mne měl chcípnout a to hezky pomalu a ve velkém utrpení. A je potřeba si uvědomit, že tak by to bylo. Jak u agresorů, tak i u obětí agrese.
A takovéto zkreslování skutečností, které kurevští novináři provádějí, není nic jiného, než příprava a ospravedlňování aktu, které hrozí zničením Tebe, Tvé rodiny, Tvých dětí a vnoučat, stejně tak, jako zničení rodiny mé a zničení celého lidstva. Proto na to upozorňuji. Kdo chce slyšet, ať slyší, kdo chce mlčením k přípravě takové apokalypsy přispívat, ať si to srovná se svým svědomím.


Přidat nový příspěvek