Intelektuálové, hybaj na pole!

21.04.2020 19:04

Intelektuálové, hybaj na pole!

Když mi bylo šest let, byl jsem na svatbě maminčiny sestřenice. Byla ze mlýna na Sázavě, známého z jednoho kultovního filmu pro pamětníky. Ten mlýn patřil jejich rodině. Jako svatebčané zde byla pestrá směsice povolání, která vykonávali moji příbuzní. Mlynáři, učitelé, sedláci, hospodští, úředníci. A jako rodinný přítel hrabě Zdeněk Sternberg. Když se trochu připili, začali se dohadovat, které z domácích zvířat je manuál a které intelektuál. Tehdy jsem se se slovem intelektuál setkal poprvé. Kůň byl manuál. Na živobytí si vydělával taháním vozů, taháním pluhů, stahováním dřeva v lese. Kráva byla manuálka. Občas tahala, jako kůň, ale hlavně dojila mléko.

Prase bylo pasováno na intelektuála. Jen hlasitě chrochtalo z chlívka a dožadovalo se žrádla.

Později se mi líbila definice intelektuála francouzského spisovatele a dramatika André Roussina, že „intelektuál je člověk, který chodí do knihovny, i když neprší“. A já bych dodal, že často jen proto, aby byl intelektuál.

 

Je jaro, agrotechnické lhůty tlačí, zelenina ani chmel nečeká. Je potřeba každé ruky, aby bylo co jíst a pít, ale ruce chybí. Doposavad tuto sezonní práci vykonávali před revolucí studenti a vojáci, po revoluci gastarbajtři. A ti nejsou. Revoluce degradovala manuální práci za pro studenty urážlivou, armádu revoluce zdecimovala a porevoluční gastarbajtry do Česka nepustí karanténa. Zemědělci bědují, reálně hrozí hladomor. Nezaseje se, neokopá, nesklidí, nedoveze se.

A při tom desetitisíce umělců a na ně navázaných všelijakých „bedňáků“, politologů, absolventů neuplatnitelných vysokoškolských oborů a podobných intelektuálů si stěžuje, že zásluhou vládou nařízené karantény živoří bez práce a bez peněz. Takže : „Intelektuálové, hybaj na pole!“. Vyjděte ze svých kabinetů, kaváren, studoven, redakcí, zkušeben na čerstvý vzduch a vyzkoušejte si praktický život. Práce je matka pokroku, žádná ponižující ostuda, alespoň poznáte reálný život a konečně vrátíte společnosti to, co do vás vložila a vkládá. A kromě nových životních zkušeností si ještě přivyděláte nějakou tu korunu na živobytí. Asi to nebude moc, ale bude to v reálu toho, s čím musí vyjít podstatná část naší společnosti.

Změna je užitečná. Ostatně o tom zde.

https://www.youtube.com/watch?v=EwydFR9sR5Q

Alespoň mnohé z výše uvedených přejdou intelektuální roupy. Viz zde:

https://1gr.cz/fotky/bulvar/20/043/cl6h/LAR82d660_249259295207_5592119005270621477_n.jpg

Herečka Nela Boudová inteklektuálně protestuje proti nařízenému nošení roušek. Patrně jí nikdo nevysvětlil, že je rozdíl mezi kapénkovou a kapavkovou infekcí.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B

 

Diskusní téma: Intelektuálové, hybaj na pole!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek