In memoriam Karel Gott

02.10.2019 12:04

In memoriam Karel Gott

Včera zemřel Karel Gott. Pan Zpěvák. Jeden z nemnohých Čechů, jehož jméno bylo známé i dál, než v Rozvadově. Profesionál každým coulem a myslím si, že slušný člověk.

Čest jeho památce!

Tři osobní vzpomínky:

Poprvé jsem Karla Gotta zaregistroval někdy počátkem 60.let. Výrazněji po shlédnutí televizního klipu semaforské písničky Zdvořilý Woody.

Rok 1969 (nebo 1970?). Brigádničil jsem coby průvodčí tramvaje. Na křižovatce nad Muzeem míjela naší soupravu č.3 červená Alfa Romeo (tuším, že Giulietta Sprint) a za volantem Karel Gott. Jedna z cestujících si ho všimla a nahlas vzlykla „Karel!“. Všechny pasažerky, a že jich byla v poloprázdném vlačňáku převaha, se vrhly na pravou stranu vozu k oknům, na plošinu a na schůdky. Tehdy jsem poprvé a naposledy zažil, že by tramvajový vlečňák projel zatáčku po dvou kolech a nevyběhl z kolejí..

Někdy v devadesátých letech: Kamarád – filmový architekt nás pozval do Branického divadla dělat komparz na natáčení čehosi. V pořadu vystupoval i Karel Gott. Nezažil jsem většího profesionála, který tak přesně a přirozeně plnil pokyny režiséra a štábu a při tom neexhiboval hvězdnými manýry a v podstatě se projevoval skromněji a nenápadněji, než kdejaký bezvýznamný bedňák z pomocného personálu.

Takže na závěr si vypůjčím berličku od Wolkera:

Člověk je smrtelný,

práce je živá,

Karel Gott umírá,

elpíčko zpívá!

Takže: https://www.youtube.com/watch?v=7Qdj0y0DK48

Jirka B.

 

Diskusní téma: In memoriam Karel Gott

Karel Gott?

matka | 03.10.2019

Jeho písničky mne provázely celý život. Zůstal tu v republice s námi, i když nemusel a mohl zůstat v zahraničí.
Nic lidského mu nebylo cizí, ale zůstal tu s námi.
A jak to zpívá v té poslední písničce? ...Srdce nehasnou...
Duše mnohých musí lkát a naříkat nad nesplněným úkolem. Ta Gottova nemusí. Rozdával lidem radost, sebe. Díky, člověče.

Re: Karel Gott?

Jirka B. | 04.10.2019

Děkuji za reakci. Myslím, že spíše, než "státní" pohřeb, bude Gottův pohřeb veskrze "národní". Protože ať si říká, kdo chce, co chce, byl Karel Gott velkou osobností, jehož si váží a jeho odchodu želí většina národa.
A je velmi zajímavé si uvědomit, jak Karel Gott uměl vybalancovat ten poměr národovectví a světovosti. I to svědčí mnohé o jeho osobnosti.

Re: Re: Karel Gott?

matka | 04.10.2019

Ano, a ať si říká kdo chce, jeho lidské chyby jsou proti naší radosti ze zpěvu menší. Neseberou nám tu radost :-) I když existuje možná kvalitnější hudba, ale Gott to vše uměl jaksi zkombinovat, tak, jak jsme potřebovali.

Přidat nový příspěvek