Hu mor, hu mor, hu mor!

19.03.2020 08:34

Hu mor, hu mor, hu mor! Už je to drahně desítek let, kdy jsem absolvoval závěrečné soustředění vojenské katedry Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Bylo to v Plzni na Slovanech a spolu s mediky tam byli i frekventanti AMU, kteří byli cvičeni na lapiduchy. Mezi nimi např. Jan Hartl s dlouhými vlasy, neb zrovna natáčel Plechovou kavalerii. Takže lze určit, že to bylo v roce 1974. 

Jejich Alma Mater se snažila, aby se umělci na vojně nenudili, a tak je zásobovala vystoupeními nejrůznějších obskurních souborů i jednotlivců. A my medici jsme museli ty estrádičky absolvovat s nimi. Představte si několik set takřka lékařů před promocí, kterak musí sledovat povinně skeče takových těch provinčních „prodavačů humoru“, naprosté primitivní fantasmagorické blbosti. No, dávali jsme jim najevo, že o jejich hloupé špílce nestojíme a kolektivně jsme jim ztrpčovali jejich spektákly. A z takového týrání „umělců“ pochází i dnešní nadpis Hu mor, hu mor,hu mor. 

Jakýsi komik se nás snažil oním trapným imitováním strécovsko-Křópalovského hanáckého nářečí přesvědčit, že slovo humor vzniklo v dobách morových epidemií, kdy lidé vyháněli z měst mor výkřiky „Hu mor, hu mor, hu mor!“. Bylo to tak blbé, že jsme všici chvíli zaraženě mlčeli, ale pak se začalo sporadicky ozývat z publika „Hu mor, hu mor, hu mor!“ Výkřiky se množily, až celý sál skandoval „Hu mor, hu mor, hu mor“. Umělci se snažili ještě chvíli pokračovat v exhibici, ale pokaždé, když se některý z nich pokusil na podiu prosadit, byl smeten mohutným třistahlasým skandováním „Hu mor, hu mor,hu mor!“. Utíkali z vojenského kulturáku zadním vchodem a rychle. Tolik o léčbě epidemií humorem.

Severočeský hejtman zabavil snad sedm set tisíc ochranných pomůcek, které objednala a zaplatila vláda a které byly byly použity jakousi dodavatelskou firmou k pokusu o podvod a finanční spekulaci. Antibabišáci útočili na vládu a při tom za karencí roušek byl prostý lidský mamon.

Milion chvilek (Chvilková skupina) zvažuje proti neschopnosti vlády a Babiše demonstrovat bez ohledu na karanténu. Já bych jim tu výjimku umožnil. Někde v hluboké izolaci by mohli a mohli by se tam i objímat v té akci Milion objetí pro demokracii. Milionem obětí by jistě mohli vyřešit mnoho problémů naší společnosti.

Jan Hrušínský se omluvil veřejnosti, tedy i mně, za ony debility o likvidaci divadla Na Jezerce pomocí třiceti případů chřipečky. Já omluvu nepřijímám, je to jen falešné a formální. Kdo tak hloupě, namyšleně a egoisticky nemyslí, ten by to nevypustil z huby. Takže znovu: Občané, nebuďte Hrušínský!

V souvislosti s čínskou pomocí se zajištěním ochranných pomůcek (roušek, respirátorů, testů atd.) jsem zvědavý, jestli antičínští aktivisté odmítnou nosit čínské roušky na protest proti údajné perzekuci Ujgurů, či anexi Tibetu a budou se chránit vrněním tibetských modlitebních mlýnků.

A ještě jedno povšimnutí. Týká se obsahu, rozsahu a dodržování karantény, tedy určité izolace a omezení pohybu.Je normální, že 3 z našich 6 bezprostředních sousedů jsou Pražáci, ale takřka denně pendlují z Prahy sem a zpět, aby si užili část dne na své chalupě a využili karantény k úklidu a obdělávání svých nemovitostí? Asi zde záleží na určitém balancování a bilancováním mezi rizikem a přínosem, ale to balancování a bilancování nemůže být dáno k rozhodování laické veřejnosti. Myslím, že poměrně volný přístup k přesunu lidí mezi centry pandemie a dosud méně zasaženými oblastmi je nebezpečný a kontraproduktivní. Dokud striktní pravidla karantény nebudou definována centrálně a kontrolována s možností represe, vyzývám tedy takovéto pendlery “Seďte doma dobrovolně, zodpovědně a ohleduplně na prdeli a nečábrujte zbytečně po vlastech českých! Část z vás roznáší smrt“.

A na závěr dnešního koronavirového „Pelé mele“ trocha hu moru. Černého.

„Nebuďte zklamaní, že vše dnes bylo negativní. Ještě jste neobdrželi výsledek vašeho koronavirového testu.“

Vzkazuje, zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Hu mor, hu mor, hu mor!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek