Dušičky

02.11.2015 09:31


V sobotu jsme vyrazili tradičně na hroby mých příbuzných do jižních Čech. Bylo krásně a tak jsme pojali dušičkovou misi tak trochu jako výlet a rozjeli jsme se i po okolí, kde mám spousty vzpomínek z doby dětství a dospívání.

Kromě Orlíka, Zvíkova, Zvíkovského Podhradí jsme navštívili i Podolský most přes Vltavu, abychom se podívali na extremně  nízkou hladinu Vltavy a po letech uviděli základy budov, které si pamatuji z dětských let ještě z roků 1959 či 1960, tedy z doby, kdy byla tato místa zaplavována stoupající vodou zadrženou právě dostavěnou Orlickou přehradou.

U Podolského mostu jsem si všiml informační tabule, která je věnována události z května 1945, kdy tento most uzavřela jednotka americké armády a takřka dva týdny zadržovala německé vojáky a civilisty, kteří se snažili uprchnout před Rudou armádou do amerického zajetí.

Na ceduli byly technické informace o uzávěře, ale chyběla tam jedna podstatná, tedy informace o osudech německých uprchlíků, které americká armáda vydala napospas Rudé armádě a o následcích, které tato americko-ruská spolupráce pro Němce, ale i okolní české civilní obyvatele a konec konců i pro mnohé sovětské i americké vojáky, měla.

Nebyly na této ceduli informace o tom, že toto zadržování patrně porušovalo válečná pravidla, chyběly tu informace o tom, že desítky či stovky vojáků i civilistů raději spáchaly sebevraždu, než by se dostaly do rukou Rudoarmějců, chybí tu informace o tom, že tato uzávěra vedla ke konfliktům mezi českými „povstalci“ a německou armádou v okolí mostu s mnoha mrtvými na obou stranách už fakticky v době po ukončení války, chybí tu informace o amerických vojácích, kteří z mostů, starého i nového, stříleli po Němcích, kteří se snažili přeplavat Vltavu na levý břeh, chybí tu informace o tom, jak po dvou dnech dorazila vojska Rudé armády a začala zabíjet zajatce a znásilňovat ženy a dívky, chybí tu informace o tom, jak skupina Rudoarmějců doslova usouložila k smrti dvanáctiletou německou dívku a to vše, bohužel, pod dohledem a mnohdy i ve spolupráci s vojáky US-Army. A chybí tu i informace, jak toto řádění nakonec zarazil sovětský generál, který přijel po několika dnech, oddělil sovětské vojsko od zajatců, které svěřil  do péče německých důstojníků a pachatele excesů z řad Rudoarmějců bez milosti nechal postřílet.

Prostě na informační ceduli byly informace propagandisticky vhodné a nebyly informace podstatnější, avšak propagandisticky nevhodné.

Vraceli jsme se domů barevným slunným podzimním odpolednem a v rádiu poslouchali informace o tragedii ruského civilního letadla s dvaadvaceti desítkami obětí.

Když jsme přijeli domů, mohl jsem si v diskuzích na emailu přečíst, že mrtvých Rusáků z havarovaného letadla není žádná škoda.

Vím, že se v šílených situacích mohou dít šílené věci. Válka šílená věc je a její účastníci mnohdy otupí a zvlčí. Ale ti, kteří se radují ze smrti ruských turistů, sedí v míru a v pohodlí svých fotelů doma u kávičky, cigárka a svého počítače. Myslím, že takoví by za války bez výčitek vraždili a znásilňovali.

Byl krásně barevný podzimní den a blížily se Dušičky.

Jirka B.

Diskusní téma: Dušičky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek