Držte si klobouky, jedeme s kopce (koronareport 32.týdne)

12.10.2020 07:59

Držte si klobouky, jedeme s kopce (koronareport 32. týdne)

„My čekali jsme jaro a zatím přišel mráz....“ mne napadá. Čekal jsem zmírnění růstu a je tu opak.

Minulý týdem bylo prokázáno celkem 34668 nových případů infekce Covid – 19, což je 194 % stavu minulého týdne. Z toho lze zhruba odvodit reprodukční číslo R, které je podle mne 1,9 , což je malér. Od minulého koronareportu přibylo během týdne tři desetitisíce nových případů.

Takže přehled po desetitisících:

80606 – 90022 od 4.10. do 6.10. tj. 3 dny, mrtvých 84, průměr denně 26,66, smrtnost 0,84%

90023 – 100755 od 7.10. do 8.10. tj. 2 dny, mrtvých 68, průměr denně 34, smrtnost 0,68%

100756 – 114005 od 9.10 do 10.10. tj 2 dny, mrtvých 66, průměr denně 33, smrtnost 0,66%

Denní čísla rostou, možná, že budu muset přejít na přehledy po dvacetitisícovkách.

Epidemie nabírá na obrátkách. Myslím, že všechna mírnější opatření jsou vyčerpána, nezbývá, než vyhlášení stanného práva na přestupníky a zákaz vycházení s výjimkou cest do práce a z práce, na nákup a vyvenčit psa. A pak to tajemné, co je nazýváno „lockdown“, což si představuji jako stav panující na zámku Šípkové Růženky. Prostě se zastaví život. Nejsem ekonom, ale mnozí z nich tvrdí, že to by byla ekonomická konečná. Kolaps, masakr, krach.

Žádná ústřední opatření nebudou fungovat, nebudou-li dodržována lidmi. A dodržována namnoze nejsou. Většinou z naivity a představy, že ta návštěva u kamarádů není nebezpečná, když jsou to přece slušní a čistotní lidé. Tam určitě nic nehrozí.

Kdysi jsem byl členem ústředí při potlačování šíření viru HIV (AIDS) v naší společnosti počátkem 90. let. Seděl jsem na nějakém zasedání, kde bylo asi 60 lidí a najednou jsem si uvědomil, že třetina z účastníků je HIV pozitivních. Něvěděl jsem, kteří to přesně jsou, nikomu na hlavě neblikala výstražná červená blikačka, samí pohlední, slušní a mimořádně čistotní lidé.

Rozdíl, mezi infekcí HIV a koronavirem je ten, že hlavní cestou přenosu HIV je sexuální kontakt, tedy většinou vědomý, dobrovolný akt. Infekci virem Covid – 19 však lze akvírovat zcela nepostřehnutelně v rámci běžného společenského kontaktu. To je rozdíl mezi „kapavkovou“ a „kapénkovou“ infekcí. Jeden naivní se může nechtěně nakazit a infekci dále šířit i v dobré vůli, že přece nic tak špatného hauzírováním nedělá. Takové je třeba poučit.

A pak je tu ještě skupina programových odpůrců ochranných karantenních opatření, kteří je odmítají z nějaké své zvrhlé zásady. Takoví jsou trestuhodní. Takové je třeba trestat.

Jsem rád, že si zde mohu nezávazně psát své koronareporty a nenesu zodpovědnost za společnost. Nevím, co bych dělal navíc a jiného. V dnešní situaci opravdu nevidím rychlé a účinné řešení. Myslím, že pokud se vyhneme katastrofě, pak jen za cenu dlouhodobých omezení, mnoha jedinců s poškozeným zdravím a za cenu hodně mrtvých, kteří zde ještě mohli být.

Chyba byla v hloupém rozvolnění karantenních opatření na přelomu června a července a v „uvolněném“ chování veřejnosti přes léto. Po pravdě řečeno, tyto dvě chyby byly evidentní od samého začátku, a jejich důsledky byly jen logickým vyústěním „utržení se ze řetězu“. Nejsem po boji generál, varoval jsem již tenkrát. Lze to dohledat zpětně v článcích. Nechvástám se svojí výjimečnou schopností predikovat, to, že si střádáme na malér, muselo být jasné každému, kdo je alespoň trochu v obraze.

Toto hodnocení je apolitické. Z politiků mají svoji vinu jak politici vládní, tak politici opoziční. Viz senátorka Němcová a poslanec Feri mašírující na Karlově mostě „okolo stola la,la la“, slavíce konec epidemie začátkem července.

Osobně si myslím, že situace je velmi nebezpečná a neškodné řešení už neexistuje. Je to jako auto ve smyku na zledovatělé silnici, které se točí od pankejtu k pankejtu skoro neovladatelně a šofér se snaží zastavit auto raději nárazem do skály vpravo, než se zřítit do propasti vlevo.

Bude záležet, zdali vydrží zdravotnictví. Jak síly, tak prostředky. Ne-li, pak nevymře jen chumel polymorbidních starců a stařen, mezi něž se, chca, nechca, už také musím statisticky počítat, ale zdravotně, ekonomicky i sociálně se zhroutí celá společnost.

Buďme ukáznění a trpěliví. Nic jiného nám nezbývá.

Na shledanou, bude-li dáno vám i mně, za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Držte si klobouky, jedeme s kopce (koronareport 32.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek