Dobrou zprávu já přináším vám

20.03.2020 08:12

Dobrou zprávu já přináším vám

Sleduji situaci okolo pandemie jednak ve světě a jednak v ČR a jejich krajích a trochu si hraji s čísly a porovnávám. A mám dojem, že tam někde v dáli, ale opravdu v dáli,určitě ne na konci tunelu, jsem zahlédl nějaké světélko naděje. Určitě to není až na konci tunelu, naše klopýtání bude ještě hodně dlouhé, ale ukazuje, že směr, kterým se naše společnost pod vedením vlády vydala, je dobrý.

Jednak v absolutním počtu nakažených se pohybujeme ve třetí desítce států světa, ale v počtu nakažených na 1 milion obyvatel jsme klesli ze třetí do čtvrté desítky zemí světa. Je to dáno jednak tím, že se před nás dostaly nově zařazené země, kde bylo zahájeno testování a jednak percentuální mezidenní nárůst je u nás nižší, než u některých jiných (i vyspělých) zemí. To navědčuje tomu, že u nás přijatá opatření byla v principu správná a byla přijata a účinně prováděna poměrně brzy. A také, že většina společnosti ona opatření přijímá a řídí se jimi.

Například při dobré vůli a s trochu optimistické fantazie lze z grafu vyčíst, že poslední vysoký mezidenní nárůst nových případů přišel 15.3 (55%), což je vlastně projekce zachycených případů infikovaných se 7-10denním odstupem po hromadném návratu lyžařů z Itálie 5. a 6. března před povinnou karanténou. V dalších dnech po 15.3. došlo ke snížení mezidenního nárůstu na 28% (16.3.), 17% (17.3) a 24% (18.3.) a 19.3.(24%). Tato snížení denního nárůstu v % v tomto období může také ukazovat na zlepšení stavu s patřičným 7 – 10denním odstupem v důsledku uzavření škol s následnými dalšími omezeními.

Uvedená čísla se dají s určitou dávkou rezervy brát s jistým optimizmem jako potvrzení správného směru nastoupených opatření a jejich většinové plnění naší komunitou. Samozřejmě, nic není vyřešeno, boj s Coronavirem – 19 je na začátku a bude trvat měsíce, možná více, ale ta čísla mohou napovídat, že loď pluje správným směrem a vodu v podpalubí se daří čerpat. Takževytrvat a pokračovat.

Docela mne iritovaly titulky, že lidé šitím roušek zachraňují Babišovu vládu. Lidé šitím roušek přešli na „válečnou produkci“ a rouškami zachraňují sami sebe. Je to normální. Žádná vláda nemůže počítat s tím, že vypukne pandemie a mít na skladě odhadem 200 milionů jednorázových roušek proti koronaviru pro 10 milionů obyvatel. A dalších 200 milionů proti radioaktivnímu spadu pro případ havárie atomové elektrárny a dalších 200 milionů roušek proti vozhřivce pro případ biologického terorizmu a také zásoby 200 milionů litrů balené pitné vody pro případ teroristického útoku proti vodní nádrži Švihov. Holt to se nedá předpokládat, nedá zařídit, spása se musí aktivovat interaktivně in media res. A to se vládě celkem daří, díky za manžera v čele, představte si tam nějakého z toho panoptika volebně neúspěšných blábolilů, co se nám furt ještě podbízejí.

Praktická ukázka těch „správných a semknutých, co s sebou nesou ty evropské idee“, je průser ve Španělsku, kde místní dobroserky a dobroserové uspořádali navzdory pandemii statisícové demonstrace proti sexismu k MDŽ 7. března. Kromě tisíců nakažených anonymů se nakazily i dvě ministrině a manželka premiera, které se tam přece musely vyprsit. Týden po demonstraci vylétl mezidenní nárůst prokázaných infikovaných v Španělsku na 66% a zatím, co onoho 7. bylo ve Španělsku něco okolo 500 prokázaných, tedy asi jako dnes u nás, dnes za 12 dní je to ve Španělsku skoro 18 000, tj 36x více. Ale docela si umím představit, že kdyby byla sezóna Prague Pride, našli by se i u nás blbci, kteří by se tam šli semknout.

A když už jsme u toho sexu. Myslím, že nařízení vlády o povinném nošení zakryté tváře při interpersonálním styku může pomoci těm, kteří by si bez trenýrek nebo podprdy přes ksicht ani nevrzli. Takže přece jen společenské pozitivum. Jsem zvědavý, jaká bude za devět měsíců od karantény demografická bilance.

Je jaro, meze osychají.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Dobrou zprávu já přináším vám

Edukační doplněk

Jirka B. | 20.03.2020

Byl jsem nyní se psem na procházce. Ulice naší obce jsou jako vymetené a já byl daleko široko sám. Pak si myslím, že není potřeba roušky, neboť se tím šetří nedostatkovým materiálem a snižuje se i doba určitého dyskomfortu, který používání roušky přináší. Samozřejmě, že při osobním kontaktu rouška ano. Stejně diskutabilní mi připadá řízení automobilu v roušce tehdy, když řidič je ve vozidle sám.
Bude víkend a lidé budou chtít vyrazit na chaty. Hlavně ti promořenější (Pražáci a pod.) na méně dotčený venkov. Budou-li se na chatě izolovat, pak asi striktní zákaz výletu by byl kontraproduktivní. Ale ať nechodí k sousedce Máně na kafe, aby jí mohli vyprávět, jak je v Praze draze a ona to mohla večer tlumočit Božce, až přijde na kus reči.
Ovšem myslím si, že by zásadně neměli do svých rodných hnízd na venkově jezdit ti "mladí, vzdělaní, bohatí" toho času Pražáci, kteří chtějí vyrazit za svými starými, hloupými a chudými rodiči, aby si nechali vyprat prádlo a vyfasovali vajíčka a špek z rodných kurníků a chlívků, než zase budou v pondělí v Praze honit vodu. Mohli by synovským, dcerovským políbením své milované rodiče zabít. Tak bacha na to a nechť si mladí vyperou prádlo sami v Praze a vajíčka a špek si koupí v marketu a pokusí se o přípravu "hemenexu se špekem a vejci" svépomocí.
Tolik jako doplněk článku před víkendem.

Přidat nový příspěvek