Deset ran egyptských

23.03.2020 05:46

Deset ran egyptských

Všichni známe biblický příběh o deseti egyptských ranách, kterými potrestal Hospodin & comp. (Made in Israel) Egypt za to, že nechtěli propustit Israelity z egyptského otroctví.

Tak trochu mi to připomíná současnost. Jako by Evropu a celý neoliberální svět deptalo minimálně deset ran evropských, patrně za politiku, kterou EU, potažmo celý neoliberální konglomerát páchá proti svým občanům a proti zdravému rozumu.

Nechci říci, že sucho, oteplování, přemnožení hrabošů, invaze nepůvodních biologických druhů, povodně, vichřice, výbuchy sopek, kůrovec, pandemie atd., v poslední době i zemětřesení v Chorvatsku (už chybí jen ten svrab a neštovice, ale co není, může být) jsou dílem Pána Boha. Na toho si nehraji.

Je to proces Univerza, Vesmíru, Matky Přírody, či jak jinak chcete nazvat systém, který je okolo nás a jehož jsme součástí a se kterým jsme jako lidstvo, alespoň ta jeho vyspělejší část, v čím dál větším nesouladu. Prostě žijeme tak, že se protivíme zdravému rozumu, jsme kolečko soukolí, které se chce točit obráceně, než se točit má.

Je potřeba se začít točit „po směru“ a odmítat všelijaké vylhané politicko a genderově a jinak korektní nesmysly. Je potřeba si uvědomit, že pohlaví jsou dvě, že práce je matka pokroku, že rodina je matka, otec a děti plus užší příbuzenstvo a také základ obce a obec základ společnosti, že není normální žít ve světě virtuálním a vrátit se do světa reálného, že Gréta je nedovzdělaný spratek a ne mesiáš lidstva, že globalizace je ve svých důsledcích škodlivá a že je normální žít lokálně, že naši vojáci, místo aby sloužili své vlasti doma, padali pod kulkami Talibů, aby se z Talibů zakrátko stali mávnutím politických proutků „skoro“ naši spojenci, že tzv. rajčata prodávaná v hypermarketech nejsou rajčata, ale jakési páté skupenství hmoty bez chuti a bez zápachu, že za komoušů jsme byli soběstační v daleko větším sortimentu, zatím, co nyní jsme v mnoha komoditách včetně léků závislí na dovozu, že každý pták si chrání své hnízdo, že každý by se měl umět postarat sám o sebe a společnost by se měla postarat jen o ty, kteří z důvodu věku, či tělesného a duševního hendykepu se o sebe postarat nemohou, nikoli o ty, kteří se o sebe postarat nechtějí.

Neklaňme se falešným idolům. Jak nás asi ochrání svatá Korona, ochránkyně před epidemiemi?!Oceňme spíše zaslouženě v zastoupení všech profesora Prymulu, který nás chrání reálně a važme si ho.

Nevzývejme falešné VIPy, kteří se prsí na piedestálech obrazovek a společenských magazínů a povýšeně nás poučují, jací máme být, vydávajíce se za elity a svědomí národa.

Oceňme místo nich ty, kteří se starají, abychom tím „slzavým údolím“ současných trablí prošli s co nejméně rozbitou kebulí. Zdravotníky, příslušníky záchranných složek a všechny ty, kteří zajišťují chod společnosti, autobusáky, prodavačky, popeláře a další, včetně těch, kteří spadli do sitace, kdy se jejich řídící funkce změnili ze dne na den z lukrativních šolichů na „hard days & nights“. Nechtěl bych být v jejich kůži a nést to břemeno rozhodování, které musejí zvládnout a zatím zvládají.

Posuďme sami, kdo nám v oné těžké situaci nejvíce pomohl v mezinárodním měřítku. Byly to USA, byla to EU, bylo to Německo, byla to Čína, byli jsme to my sami?

Jestli má současná pandemie nějaký pozitivní přínos, pak ten, že sloupává falešná pozlátka a ukazuje, kde je pod nimi gyps a kde je pod nimi zlato, či sůl. Že narovnává pokřivená slova i pokřivené hodnoty. A odneseme-li si toto poznání i jako poučení do budoucna, pak i ty všechny pandemické trable, které jsme prožili, prožíváme a ještě dlouho prožívat budeme, nejsou a nebudou zbytečné.

Jestli si to všechno uvědomíme a přijmeme do svých mozků a rukou, pak z toho průseru vyjdeme silnější.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

A co jiného k tanci a oddechu? No přece A Hard Dayś Night

 

P.S. A uvědomte si, že jeden opravdový přítel na dosah ruky je cennější, než jsou tisíce virtuálních přátel na fejsbuku.

A opakuji žádost. Žádám ty, kteří si myslí, že mé články o současné pandemii a o její prevenci a zadržování jsou užitečné, nechť upozorní  své kontakty na tuto blogovou adresu. Třeba tím někomu dalšímu pomohou se trochu více orientovat v současné situaci, nebo jen zabaví v tom bezčasí karantény. Děkuji.

 

Diskusní téma: Deset ran egyptských

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek