Dejte si pozor na motýlkáře (douška ke včerejšímu koronareportu)

22.09.2020 10:56

Dejte si pozor na motýlkáře (douška ke včerejšímu koronareportu)

Včera došlo k výměně ministra zdravotnictví A.Vojtěcha za prof.Prymulu. Myslím, že je to dobře. A. Vojtěch prý byl „slušný“, myslím, že je to eufemizmus pro „povolný“ a ustupoval politickým tlakům před odbornými. Nemyslím, že by byl tvůrcem současního průšvihu, ale byl to mouřením, který odvedl svoji práci a tak bude obětním beránkem za ty, jímž podléhal a podlehl.

Prof. Prymula je odborník epidemiolog a také plukovník, což v této situaci povařuji za důležité. Vysvětlím proč. V roce 1979 jsem byl na dovolené v Řecku a pohyboval jsem se ve společnosti Řeků, kteří se o něco dříve vrátili z exilu v ČSSR. V Řecku panovala v té době obrovská anarchie, lidé si na auta lepili poznávací značky ze samolepek, na motocyklech jezdili po čtyřech až pěti lidech, chlastali po tavernách přes noc. A tu mi jeden z těch Řeků řekl : „ Už by zase měli plukovníci udělat převrat!“. Zarazilo mne to, neboť řecké „plukovnické junty“ byly u nás synonymem fašismu, teroru, potlačování svobod a lidských práv. A po tom volal syn řeckých komunistických utečenců, kteří se vrátili z československého exilu! A tak jsem se ho zeptal, co by od plukovnického převratu očekával? „To, co obvykle. Začnou platit zákony, lidé budou dodržovat předpisy, přestane se chlastat přes noc a hospody budou zavírat ve dvě v noci, aby se lidé do práce vyspali a až to plukovníci dají dopořádku, tak to zase vrátí civilům.“. Takže od plukobníka Prymuly očekávám návrat rozumu, odbornosti a důslednosti.

Premier Babiš včera vystoupil se zásadním projevem k národu. V podstatě to mělo hlavu, patu. Jen úplný základ nějak okecal. Že se nedalo očekávat zhoršení, když se uvolnila v zájmu společnosti protiepidemická opatření, když jsme virus porazili. To mohl předpokládat a dopustit jen absolutní diletant. A dopustil to on a jeho „odborníci“.

Stejně nesmyslný byl závěr Babišova projevu, kde říkal, že jsme nad virem semknuti zvítězili v první vlně , a že semknuti zvítězíme nad virem Covid – 19 i v té druhé. Nad virem jsme nezvítězili a nezvítězíme. Pokud to Babiš říká s přesvědčením, pak se vůbec nepoučil a nic nepochopil. Nad virem nezvítězíme. To nejde. Musíme se naučit s tímto virem co nejlépe koexistovat. Držet ho na řetězu opatřeními a být připraveni na jeho občasné utržení se z řetězu. Nic jiného a lepšího nedosáhneme. Příroda je nad námi.

Vyeradikován byl celosvětově pouze virus pravých neštovic. A to hlavně zásluhou sovětských virologů a epidemiologů z onoho ústavu Gamaleji, kde nyní vyvinuli tu Evropany zavrženou vakcínu proti Covid – 19 Sputnik V. Může se nám to líbit, či nelíbit, ale ruští epidemiologové a vakcinologové jsou na světové úrovni. Nesmíme je odstrkovat a hanit z politických důvodů. Nad pravými neštovicemi svět zvítězil právě pro Sověty iniciovanou mezinárodní spolupráci, která se tenkrát podařila.

A nyní k těm motýlkářům. Probíhá určitý souboj mezi těmi, co považují situaci za tragickou a mezi těmi, co ji bagatelizují. Perzonifikováno Flégr vs. Šmucler. Myslím, že pravdu má spíše prof. Flégr, ikdyž trochu přehání a je furiozní. Nevím, na čem svoje bagatelizování zakládá doc. Šmucler. Asi stejně, jako prof. Pirk se cítí poněkud odstrčen ze světel reflektorů a nenese to lehce, proto prosazuje opačným extrémem. Jak prof. Pirk, tak doc. Šmucler nosí motýlky. Je to určitý projev  exhibicionismu a vnější atribut pociťované výjmečnosti. Cosi to vypovídá o jejich osobnosti. Takže: „Dejte si pozor na motýlkáře!“.

Všiml jsem si také, jak špatně interpretují media čísla. Nelze nic vyvozovat s ukazatelů jednotlivých dnů a poměřováním pondělí s úterým. Důležité jsou trendy a čím delší, tím objektivnější. Například nyní stoupá denní počet mrtvých. Neznamená to ovšem větší smrtnost, neboť ta se dlouhodobě snižuje. Prostě je jen více postižených za kratší časový úsek., nikoli vyšší počet mrtvých na určitý počet infikovaných.

Podle mne čísla naznačují v posledních dnech určitý trend zlepšení, ač to tak nevypadá. Myslím, že přechází pomalu zvýšený počet přenosů způsobených zahájením školní docházky a také veřejnost se ukáznila pod dojmem zhoršení stavu a nyní tedy dochází, podle mne, ke zlepšení. Uvidíme v příštích dvou až třech týdnech, kdy by se měla promítnout i centrální opatření.

Riziko vidím v tom, aby nepadly zdravotnické síly a prostředky.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Dejte si pozor na motýlkáře (douška ke včerejšímu koronareportu)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek