Covid sem, covid tam

22.05.2020 11:24

Covid sem, covid tam

Covidová pandemie v našem prostoru se poněkud utlumila. Buď je to takové sedlo před stoupáním do druhé vlny, nebo je to jakási normalizace stavu, se kterým se budeme muset naučit žít, neboť tu a tam bude tento status quo narušován většími, či menšími epidemiemi, ať lokálními, či většího rozsahu.

Prokázali jsme u nás, že umíme pandemii nějakým poměrně úspěšným způsobem korigovat a regulovat, zavřít džina do lahve. Nyní jde o to, naučit se s džinem v lahvi, tedy s virem v zádech žít. A to jak jako společnost, tak také jako jedinci. Prostě nelze kvartálně, či pololetně vykazovat společnost do karantény se všemi důsledky. Stejně tak asi nelze vystavovat společnost nadměrnému zdravotnímu riziku. Celá společnost bude muset řešit sociální, zdravotní, ekonomické i etické oříšky. To bude těžké individuálně pro každého z nás, natož kolektivně pro celou společnost dohromady. Nezávidím těm, kdo za nastolení únosného režimu nesou zodpovědnost. Je potřeba, aby každý z nás, když už jim nebude nápomocný, aby jim alespoň jejich úlohu neztěžoval. A aby si svou roli neztěžovali sami.

Co mne v poslední době zarazilo, to jsou výsledky testování protilátek. Každý výzkum přináší různé a těžko interpretovatelné výsledky a to nejen u nás, ale i ve světě. Příčinou může být chybná metodika, nespolehlivé testy, nebo specifické vlastnosti viru a nestandardní reakce organizmu jednotlivce, či různých entit na virus. Myslím, že by prospěl nějaký reprezentativní výzkum na národních i mezinárodních úrovních provedené na reprezentativním vzorku, reprezentativní metodikou a kvalitními testovacími sety. Různé lokální projekty prováděné „baj voko“ jen plýtvají časem a prostředky a znejisťují jak odborníky, tak lajckou veřejnost.

Další věc, kterou bych uvítal, by bylo mediální zklidnění okolo pandemie, neboť ta mediální bouře je nyní už kontraproduktivní. Myslím, že místo toho, abychom „křičeli, bouchali, troubili, ...“, by bylo užitečnější, abychom využili pandemického prožitku k tomu, abychom si uspořádali věci v hlavě, napravili své žebříčky priorit a začali myslet prakticky a pragmaticky. Abychom například neděkovali zdravotníkům vyluzováním hluku, ale morální úctou a materiální odměnou za jejich práci. Abychom nebrali falešné modly za morální etalony a abychom se nenechali balamutit hysteroidními výlevy typu, že člověk potřebuje hned po vzduchu návštěvu divadelního představení. Abychom byli skromnější a pokornější, a to nejen slovy, ale hlavně činy.

Pokud nás pandemie přiměje, či přinutí k rozumnějšímu životu, pak nebyla a není jen negativem.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Covid sem, covid tam

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek