Chovejme se pragmaticky, už žádná falešná gesta a kamufláže

28.03.2020 07:56

Chovejme se pragmaticky, už žádná falešná gesta a kamufláže

V minulosti jsem dost často psal na tomto blogovém prostoru o jedné epidemii z minulosti. Byla to epidemie tyfu v onom kontroverzně diskutovaném táboře v Letech v roce 1942.

Tento tábor a osudy v nich z Čech internovaných Cikánů se stal v minulých letech hracím polem, na kterém se rozehrávaly nejrůznější a nejpodivnější politicko-ekonomické hry, které vyústily v likvidaci zemědělského podniku – velkovepřína, který byl vybudován v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století v těsné blízkosti letovského tábora a který byl velmi diskutabilně pasován na komunistickou urážku cikánských obětí nacistického režimu.

Takže nákladem 4 miliard Kč ze státního rozpočtu byl zlikvidován funkční zemědělský podnik zajišťující potraviny pro naši společnost.

V souvislosti s pandemií koronaviru Covid – 19 a bojem proti ní se ukazuje, že ekonomickým důsledkem je potřeba finančních prostředků nejen okamžitě na nákup sil a prostředků bezprostředně nutných, ale i později na sanaci následných ekonomických škod a dopadů.

A nyní je potřeba si uvědomit, jak nezodpovědně se chovala naše společnost, když z jakýchsi diskutabilně "morálních a etických" důvodů zlikvidovala fungující celospolečensky potřebné zařízení a ještě na tu likvidaci utratila 4 miliardy korun.

Za 4 miliardy by bylo lze zajistit obrovské množství zdravotnického materiálu, ocenit ty, kteří stojí v přední linii boje proti pandemii, kompenzovat ekonomický propad těch, které pandemie zruinovala.

4 miliardy se rozplynuly kdesi na likvidační proces fungujícího agropodniku.

Tento příklad je jen ukázkou. Mohl bych pokračovat otázkou, zda ČR potřebuje 159 stálých a z větší části dotovaných divadel, zda je ze státního rozpočtu nutno dotovat nejrůznější obskurní neziskovky, zda sociální dávky jdou potřebným, kteří pro hendykep tělesný, duševní, či věkový nejsou schopni se o sebe postarat, nebo zda mizí u těch, kteří se o sebe postarat nechtějí.

Až tato pandemie skončí, bude mít naše společnost před sebou spoustu otázek, na které bude muset odpovědět.

Doufám, že si odpoví pragmaticky a bez falešných gest a kamufláží.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Chovejme se pragmaticky, už žádná falešná gesta a kamufláže

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek