Cesty viru

13.07.2020 11:46

Cesty viru

Situace na koronavirové frontě se dostala do fáze ne nepodobné situaci na italské frontě na Soči v letech 1915-1917, kdy po počáteční válečné vřavě a stabilizaci pozic v průběhu dvou let proběhlo jedenáct poměrně jalových ofenziv, kdy sice byl jakýsi rozruch, ale situace se prakticky neměnila až do ofenzivy dvanácté, kdy došlo k bleskovému postupu rakousko-uherských a německých vojsk ze Soči na Piavu, kde se ofenziva zastavila a setrvalý stav skončil kolapsem spolkových vojsk, jejich porážkou a koncem I. světové války.

Koronavirová epizoda u nás se dostala do fáze, kdy se počty nakažených udržují v určité výši a oscilují okolo denního počtu nově infikovaných cca 100.

V minulém týdnu od 6.7. do 12.7. bylo prokázáno celkem 659 nových případů infekce Covod – 19, což je průměrný denní počet nákaz 94,14 případů, což je mezitýdenní pokles zhruba o 36 případů denně. Většina případů pochází z určitých epidemických ložisek, která se ovšem jeví být pod kontrolou.

Tento stav je takto dlouhodobě udržitelný a v podstatě při něm probíhá ono pasivní promořování, kteréhož terminologie vyvolala takové zděšení a veřejný odpor někdy v dubnu.

Předpokládám, že takto se v lepším případě bude denní křivka nových infekcí houpat dlouhodobě, pokud nenastanou nějaké výrazné změny typu vzplanutí druhé vlny, kumulace infekce Covid – 19 se sezonní chřipkou, nějaké výrazné mutace viru, či vstup účinné vakcíny, či nějakého nového léku na scénu.

Domnívám se, že centrální opatření se příliš lišit od současného stavu nebudou a budou změřena na vyhledávání ložisek nákazy a jejich likvidaci. Myslím, že vzhledem k určitým náznakům perspektivy účinné vakcíny by se měly kompetentní orgány zaměřit na přípravu plošné, nebo cílené vakcinace, až přijde vhodná doba.

Individuelní opatření zůstávají stále stejná, zvýšená hygiena a bezpečný sociální distanc přiměřený situaci, včetně případného rouškového evrgrýnu.

Že není čas na zbrklé excesy, ukazuje například to, že nějaké nové případy infekce pocházejí z dovolenkových eskapád z rizikového prostředí do rizikového prostředí rizikovým způsobem, za což např. považuji kolektivní cestování vlakem z Česka do Chorvatska a zpět za vidinou levné dovolené u moře.

No, ale většina z nás je svéprávná a má svůj rozum.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Cesty viru

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek