Čarovala ryba, aby byla chyba (koronareport 30. týdne)

28.09.2020 08:34

Čarovala ryba, aby byla chyba (koronareport 30. týdne)

V úvodu dnešního koronareportu si dovolím trochu optimizmu. Ač to tak nevypadá a jak už jsem avizoval před týdnem, epidemická situace se lepší. Takřka explozivní vzplanutí z 27. a hlavně 28.týdne přechází z prudkého výbuchu do sice silného, leč přece jenom slábnoucího hoření.

Naznačují to i čísla z posledních dvou týdnů, kdy je mezitýdenní nárůst již druhý týden méně strmý. Viz:

Nárůst mezi týdnem 25. a 26. byl 125 %

Nárůst mezi týdnem 26. a 27. byl 155 %

Nárůst mezi týdnem 27. a 28. byl 212 %

Nárůst mezi týdnem 28. a 29. byl 164 %

Nárůst mezi týdnem 29. a 30. byl 117 %

Takže byť je absolutní počet nových nákaz v minulém týdnu opět rekordní (celkově za týden 15328 nově prokázaných infekcí, což je denní průměr 2189,71 případů), trend vývoje ukazuje zpomalování nárůstu.

S trochou benevolence by se dalo z mezitýdenního nárůstu odvodit číslo R (procenta nárůstu/ 100). Tedy R vykazuje nadějný pokles.

Zpomalení nárůstu nových případů v posledních dvou týdnech si vysvětluji jednak tím, že se přelila vlna infekcí související se začátkem školního roku a ukončením sezony dovolených, ale hlavně tím, že si podstatná část společnosti uvědomila rychlé zhoršování stavu, a to včetně osobních zkušeností a spontánně se vrátila k dodržování osvědčených karantenních opatření, tedy k rouškám, zvýšené hygieně a k dodržování sociální distance.

Očekávám, že by měl percentuální pokles dále pokračovat, neboť by se už měla začít projevovat hygienická opatření, která byla zavedena po nástupu prof. Prymuly do funkce ministra zdravotnictví minulý týden. Možná, že se ani nenaplní můj odhad stavu, kdy jsem očekával na konci září denní nárůst okolo 4000 nových infekcí kovidem denně. Pokud by to tak bylo, byl bych rád za selhání mé prognozy.

V současnosti vidím kruciálním problémem v tom, aby vydržela personálně a materiálně zdravotní péče o nemocné infekcí virem Covid – 19, neboť prodlení mezi nákazou a těžkým stavem vyžadujícím intenzivní zdravotnickou péči je cca 14 - 20 dní, což bude od vrcholného 28.týdne tento a příští týden.

Zde bych chtěl poděkovat všem zdravotníkům, kteří za obtížných podmínek s vědomím osobních rizik, a že si tato rizika vybírají svoji daň, ukazují jasně statistiky, zůstávají na svých pracovištích a dělají svoji práci. To jsou opravdoví hrdinové, opravdové osobnosti. To si uvědomme, přestaňme na pokyn sociálních marketérů a podobných sociálních manipulátorů teatrálně „pískat, dupat, bouchat, štěkat“, nýbrž poděkujme zdravotnickému personálu s přesvědčením a začněme si jich opravdu vážit. Netleskejme teatrálně, reálně oceňme!

Na druhou stranu koronakrize demaskovala mnohé ty takzvané osobnosti politického a společenského života. Všechny ty, kteří mají potřebu se na této těžké situaci zviditelňovat plytkým, primitivním a úžasně hloupoučkým projevováním se, ba dokonce na koronakrizi těžit materiálně, politicky či společensky.

Myslím, že až bude čas, mělo by se jmenovitě ukázat na ty, kteří vyvolali na začátku léta dojem, že jsme „epidemii porazili“ a z nejrůznějších důvodů takřka absolutně rozvolnili karantenní opatření, což vedlo k postupnému nástupu současné prekatastrofické situace. Ať jsou to politické síly vládní, či opoziční, ať jsou to „odborníci“ z oboru, či jiné lékařské kapacity z oborů jiných, ať jsou to lidé mimo obor, všelijací umělci, pseudoosobnosti či podnikatelé, kteří si na úkor společnosti hřáli a dosud mnozí hřejí svojí polívčičku. Holt je potřeba ukázat, kdo je ta ryba, co čarovala, aby byla chyba.

Na přelomu jara a léta, když se dařilo držet infekci pod kontrolou, nebyl žádný důvod jakákoli opatření rozvolňovat a bylo jisté, že rozvolněním si zadělávíme na krizi, popřípadě katastrofu.

Bylo to stejně hloupé a naivní, jako kdyby hasiči uplácali hořící stoh lopatami tak, aby nebyly vidět plameny a pak doutnající slámu rozvezli do okolních stodol tvrdíce, že už máme po požáru. A podnikavci za peníze do těch stodol poslali děti, aby si tam šly hrát.

Tato rušení opatření byla pro mne zcela nepochopitelná, což je možné si přečíst v mých článcích z oné doby. Ale protože jsem nebyl schopen přijmout myšlenku, že zodpovědné orgány jsou tak nezodpovědné, hloupé, či slabé a neschopné prosazení si autority, předpokládal jsem a hledal za tím jakousi neprezentovanou tajemnou strategii. Nebyla a ty zodpovědné orgány opravdu byly tak nezodpovědné, hloupé, či slabé a neschopné prosazení si autority.

A stejně, jako ústřední orgány, ať vládní, tak opoziční, byla povětšině nezodpovědná i veřejnost, která zajásala, že to máme za sebou a začala, obrazně řečeno, po barech doma i ve světě pít koronavirové drinky společným brčkem ze společného kýble.

Vezměme si z toho poučení. Virus Covid – 19 neporazíme. Ani  současné, ani nové budoucí viry, jejichž příležitost jistě přijde. Je potřeba se naučit s viry s respektem koexistovat. Jediná možnost přežití naší společnosti je ale ji postavit znovu na pevných základech a festovně funkčně. Jak rychle se rozsypala kašírovaná fasáda naší „vyspělé a bohaté“ společnosti, a to myslím i celosvětově, to měl a má každý možnost sledovat uprostřed dění. Ti chytří si to musí uvědomit a začít brát budoucnost do vlastních rukou. Bez ohledu na to, že jim ti blbší budou jejich snažení komplikovat.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Čarovala ryba, aby byla chyba (koronareport 30. týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek