Black Currant matter!

28.06.2020 11:08

„Black Currant matter!“, nebo-li „ Na černém rybízu záleží!“

Posledních pár let je světová, potažmo i naše, společnost zmítána nejrůznějšími kampaněmi. Já pamatuji ještě pár prehistotrických, které u nás proběhly v dobách totalitně socialistických, které si na ně potrpěly. Třeba „Kdo nám sáhne na Kubu, tomu dáme přes hubu!“, „Vraťte děti Vlastě Žludkinové!“, nebo „Svobodu Angele Davisové!“. „Psům psí smrt!“ z let padesátých jsem sice ještě zažil, leč coby tehdejší batole již nepamatuji.

S tím, jak se západní svět stále více podobá tomu normalizačně socialistickému, převzal totalitní metodu nátlakových kampaní. „Me Too“, „Friday for Future“, „Milion chvilek pro demokracii“, „LGBT Pride“ i „Black Lives Matter!“ kupříkladu. Vše doprovázeno kácením pomníků a newspeakem.

Mně takovéto kampaně nesedí. Jsem konzervativní. Můj konzervatizmus se projevuje mimo jiné i tím, že konzervuji. Konzervuji především výpěstky z naší zahrady, nasbírané houby, výhodně sezonně nakoupené produkty a podobně.

Včera jsem zahájil letošní konzervativní kampaň. Jako první přišel na řadu rybíz a výroba marmelády z něj. I naší lokální konzervativní kampaň zasáhly globální problémy. Většinou zahajuji konzervativní sezónu marmeládou z polských jahod, A letos kvůli pandemii koronaviru byla cesta k polským jahodám zarubaná. Proto rybíz.

Sedíc mezi rybízovými haluzemi, napadlo mne, že by si letošní kampaň zasluhovala úderné heslo. A v tom jsem si všiml, že vedle docela prosperujících keříků rybízu červeného je tak trochu v útisku keřík rybízu černého. A heslo, třeskutě aktuální, tu bylo: „ Black Currant metter!“, „Na černém rybízu záleží!“.

Tedy já se domnívám, že tedy záleží na jakémkoli rybízu jakékoli barvy, ať je červený, černý, nebo bílý. Myslím si, že v průběhu času se rybíz z jednoho z nejrozšířenějšího ovoce našich zahrádek stal skoro ohroženým druhem. Je s ním, hlavně s jeho sběrem, práce a tak byl nahrazen globálním anglickým trávníkem a avokádem z dovozu.

No, tu a tam ještě přežívá zapomenut v koutě zahrádky. My máme dva staré keře červeného,a nověji asi dva keře červeného, dva černého a jeden keř bílého, tuším. Červený je i u nás na zahrádce preferován. Ale myslím si, že i černý rybíz má svoji cenu. A protože ho nemám dost, alespoň část červeného míchám s černým a vyrábím marmeládu „Anarchista“. Je to rybíz červenočerné barvy anarchistů. Jak se jmenuje čistě rudá marmeláda, to si můžete domyslet. Na čistě černou marmeládu „Fašista“ mám černého rybízu málo.

Jak jsem uvedl výše, jsem konzervativní. Proto konzervuji. A konzervuji i rybíz. Je to naše tradiční ovoce, stejně tak tradiční, jako marmeláda z něj. A je mi jedno, jestli je ze zahrádek vytlačován kosmopolitními trampolínami, jestli názvem marmeláda přestupuji direktivy EU a název odrůdy „černý rybíz“ budu psát stále s malým „č“ na začátku slova. Prostě jsem konzervativní.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

A tady jedna Marmeláda na ochutnání: https://www.youtube.com/watch?v=zqUDRkO93DA

Diskusní téma: Black Currant matter!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek