Koronareport 156. týdne kovidové epizody

13.02.2023 18:08

Koronareport 156. týdne kovidové epidemie

Číslo 156 u počtu týdnů nám říká, že jsme ukončili tři roky epidemie kovidu a vstupujeme do roku čtvrtého jejího trvání. Je docela k smíchu, nebo k pláči si vzpomínat, jak nynější pětikoaliční vládci tehdy ještě v opozici pořádali v čele s Pekarovou – Adamovou a Ferim oslavy konce epidemie po půl roce trvání hostinou u dlouhého stolu, kterážto hostina měla za následek další vzplanutí epidemie tenkrát. Někdy v tuto dobu, tedy před dvěma a půl rokem jsem určitou směsí výpočtu , odhadu a intuice předpovídal konec epidemie na září roku 2023. https://karel-blog.webnode.cz/news/a-jak-to-bude-dal/. Jestli se trefím s termínem konce epidemie, to uvidíme, odhad mrtvých jsem podhodnotil. To už je jasné.

A jak to vypadá v 156. týdnu kovidové epizody? Momentálně epidemie už třetí týden akceleruje, co týden to zrychlení, i když absolutní čísla nejsou vysoká. Ale jde o trend, na to pozor.

Takže statistika 156. týdne kovidové epidemie: V minulém 156.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 3829 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 546,72 prokázaných infekcí, což je změna na 141,4 % stavu předcházejícího 155. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 2708. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 1,4. Epidemie v minulém 155. týdnu opět dosti výrazně akcelerovala. .

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 595 426 případů. Počet zemřelých v minulém 156. týdnu je uváděn v počtu 15. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 348 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 156. týdne kovidové epidemie.

Co dodat? Co bude dělat vláda a státní orgány, to nevím, asi to nevědí ani ony samy. Asi jako obvykle, patrně nic. Takže osobně doporučuji s akcelerací epidemie počítat a dodržovat poněkud obezřetněji hygienická a protiepidemická základní pravidla. Začínají jarní prázdniny, děti se nebudou stýkat ve škole, ale zárověň se bude více cestovat na hory a k příbuzným, bude zajímavé, zda se zvýšený pohyb projeví. S napětím očekávám čísla příštího týdne.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 156. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek