Tři dny do začátku války?

11.04.2018 13:41

Tři dny do začátku války?

Už jsem zažil situaci, kdy svět stál na prahu války a odpočítávaly se hodiny, minuty a vteřiny k okamžiku, kdy to začne. Bylo to v období tzv. Kubánské krize. Američané umístily své jaderné rakety na hranice SSSR do Turecka a SSSR byl blízek k tomu, aby své jaderné rakety, které měly být schopné zasáhnout celé území USA, deponoval do připravených odpalovacích zařízení na Kubě. Američané se zalekli, že někdo bude recipročně ohrožovat  jejich území a obyvatele a začali blokovat Kubu tak, aby sovětské lodě, vezoucí rakety na Kubu, nemohly náklad doručit. Na jedné straně stály americké vojenské lodě, na druhé pluly ke Kubě sovětské nákladní lodě, vezoucí rakety. Odpočítával se čas, kdy se lodě střetnou. Odpočítával se čas do začátku třetí světové a tentokrát jaderné, války.

Bylo mi 10, byl jsem doma sám nemocný a poslouchal televizi, kde byly nepřetržitě čteny poslední zprávy s odpočtem doby, kdy dojde ke střetu lodí a mezi tím hrány vojenské pochody. Do začátku války chyběly hodiny, minuty, vteřiny.

Lidé nakupovali zásoby potravin, nakupovali ocet a prostěradla, neboť dostupná ochrana před atomovým zářením bylo zabalení se do prostěradla namočeného v octě a zalehnutí patami směrem k epicentru výbuchu. Alespoň nás tím chlácholili.

Nakonec se Kennedy s Chruščovem dohodli, Sověti lodě zastavili výměnou za slib, že Američané stáhnou rakety z Turecka. Tenkrát Chruščov a Kennedy měli dost rozumu zabránit zničení lidstva.

Nyní Trump vyhrožuje útokem na Sýrii. USA potřebuje válku, aby tak řešilo své vnitřní problémy. Válku na úkor ostatních. Myslí, že jsou od Sýrie daleko. Rusové, kteří podporují syrský legální režim účastí svých vojsk na území Sýrie oznámili, že útok na Sýrii budou považovat za válečný zločin a zlikvidují nejen útočící střely, ale i jejich zdroje, tzn. americká letadla a lodě.

Pokud dojde ke konfliktu mezi USA a RF, a to je možné do 72 hodin, mimochodem, nad Sýrií již byl uzavřen vzdušný prostor, hrozí nebezpečí války, a to nejen lokální, ale i globální. A pokud dojde k válce globální, dojde pravděpodobně i na jaderné zbraně. A to je konec. Pro všechny. I pro USA. I pro nás.

Celkem mne překvapuje, že všichni mlčí a berou to, jako že to nic není. A při tom, za určitých okolností, tu už v neděli žádné lidstvo nemusí být.

Najde Trump rozum a odvahu se zachovat, jako tenkrát v roce 1962 jeho předchůdce Kennedy? No, kdyby ne, tak S Bohem. A až to začne bouchat, dobře se dívejte. To už v životě neuvidíte.

Jirka B.

Diskusní téma: Tři dny do začátku války?

Situace se mění každým okamžikem

Jirka B. | 12.04.2018

Včera prý proběhla "nejkratší válka v dějinách USA", kdy v rozmezí několika minut vzkázal Donald Trump po sociálních sítích Rusům, ať se těší na "novoučké, krásné a smart rakety" a po té takřka okamžitě vzkázal Rusům, že by se měli navzájem udobřit. Nevím, co je důvodem toho kolotoče, zda jen Trumpova vlastnost napřed mluvit a potom myslet, nebo něčím vynucený obrat rétoriky nejen Trumpa, ale i Pentagonu směrem, že se "zatím hledají důkazy" o Assadově a Putinově vině. To spíše nasvědčuje, že Rusové asi mají nezvratné důkazy o tom, že žádný útok neproběhl. A ty důkazy prý jsou v dobyté Dumě. Nejen, že se tam nenacházejí žádné oběti chemického útoku. ani mrtvé ani zasažené, ale za to se tam prý nacházejí v ruském zajetí chemičtí experti ze zemí Západu i s do Sýrie dovezenými chemickými bojovými látkami. O takovém připravovaném chemickém útoku pod cizí vlajkou už Rusové informovali před několika týdny.Takže prý mají Rusové v ruce důkazní eso, které Putinovi umožnilo vzkázat do USA :"Slezte s toho lustru, Donalde!". A on, chca, nechca, slezl. Uvidíme, zda na chvíli, nebo na furt.

Přidat nový příspěvek