To to letí, to to letí

28.04.2018 19:12

To to letí, to to letí

Devět dní jsem nic nenapsal. Bylo to hlavně tím, že jsem furtum furt vytížen stavbou, pak je na řadě bazén, zahrada atd., takže na psaní nezbývá čas. No a také stejně nejsou diskuzní ohlasy, takže proč se vnucovat. Takže jsem se psaním počkal, až vážené čtenářstvo intelektuálně vyhládne a ač na blogu není již devět dní nic nového, návštěvnost stoupla, tak jak čtenáři nahlížejí, zda se něco nového neobjevilo. Takže zde je dnešní nové „Pelé mele“.

Sestřence Bětě bylo 92 let. A narodilo se jí další pravnouče. Ale neblahopřál jsem ji osobně, příbuzenské vztahy nějak nepěstujeme. Že neznáte mojí sestřenku Bětu? Ale ano, trochu připomenu jedním pár let starým blogem ještě z období BBLN:

 

Sestřenka Běta mne na svatbu nepozvala,Willi nedostane mixér

Chce-li mne pan Hejna smrtelně urazit, použije k mému jménu přídomek. Nazve mne Buzickým z Buzic. Neuráží mne, ba naopak.Traduje se u nás, že jimi jsme. Že jsme potomci rodu Buziců, staré české kmenové šlechty, která v 9. a 10.století konstituovala český stát.

A potomkem rodu Buziců je podle některých pramenů i rod Windsorů, tedy rod britské královny Alžběty a dnešního ženicha prince Williama.

Tak jak to tedy je? Královský britský rod nosí přídomek „z Windsoru“. Je to však úlitba britským poddaným z doby I.světové války. Do té doby se rod pyšnil přídomkem sasko-koburgsko-gothajská dynastie, krátce popsáno „z Wettinu“. A rod Wettinů je odvozen od svého zakladatele Dětřicha z rodu Buziců. No a z rodu Buziců se odvozuje mnoho českých šlechtických rodů, mezi nimiž je i rod Buzických z Buzic. Tedy pokud má pravdu pan Hejna (a ten ji má přece vždycky), pak někdy před tisíci lety jsme vylétli s Windsory z jednoho hnízda. Tak to alespoň píše Encyklopedia Brittanica.

 Já za to ruku do ohně dát nemohu.Neexistují přímé doklady. Rod Buzických se někdy v 17. století rozrodil, tedy měl tolik členů, že na ně nevyšel podíl na majetku a tak se jednotliví potomci stali sedláky a šlechtického titulu pozbyli. A já jsem údajný potomek jednoho z takto zpauperizovaných. Po předcích jsem zdědil prokazatelně jen alkoholovou netoleranci. Jsem na tom stejně, jako Bohuslav z Buzic, kterou svoji nesnášenlivost alkoholu popsal při jedné z pitek s Petrem Vokem na bechyňském zámku do Pokutních register slovy “Vrh sem přes přívoru“.

Nicméně, kdyby to tak bylo, pak bychom byli s Alžbětou příbuzní a já bych byl Willimu nějakým prapraprastrýčkem. Kdyby mne pozvali, uvažoval jsem o dárku. Myslel jsem něco česky tradičního. Obálku s tisícovkou. Lampu. Sochu jelena v říji. Mixér. Nakonec jsem zvolil nějaký lepší mixér. Ten se hodí jak na zámku, tak v podzámčí, odkud pochází panna nevěstinka. No, nepozvali mne, nebudou mít mixér.

Schovám si ho do křtin. Třeba si tenhle blog v Buckinghamském paláci přečtou, chytnou se za nos a na křtiny mne pozvou. Tak budu mít ten mixér do kouta.

No a když ne, neubude. Tak je taky nepozvu na svatbu, až se budou dcery vdávat.

 

Windsorové mne nepozvali ani na křtiny potomků. Tak já je také ne. Moje rodina mi k posledním Vánocům dala jako dárek genealogický genetický test a ve výsledku mám napsáno, že z mého genetického klanu pocházejí i Wettinové, takže někde v dávné minulosti máme se „sestřenicí Bětou“, tedy anglickou královnou Alžbětou II, určitě společného předka. Mě to ale nestačí, až na to přijde,  nechám si zjistit, zda jsme opravdu z jednoho hnízda Buziců, tedy zda mám v genetické výbavě tzv. „královský klastr“.

Genealogická genetika je zajímavá věda. Trochu jsem povrchně bádal a sestavil jsem žebříčky genetické příbuznosti obyvatel jednotlivých evropských států. Je zajímavé, s kým jsme si geneticky nejblíže a komu jsme na hony vzdáleni. Asi o tom někdy něco napíšu. Zatím můžete dumat, kdo je nám geneticky nejbližší národ.

Jako další bod dnešního „Pelé mele“ je týden starý volební sjezd KSČM. Pro tento sjezd platilo to, co jsem napsal o tom jejich posledním volebním. K připomenutí zde https://karel-blog.webnode.cz/news/komuniste-svoji-volbou-odsoudili-sebe-i-celou-nasi-etablovanou-politickou-scenu-k-pomalemu-tleni/  .

Nicméně jsou komunisté jednou z legálních stran naší politické scény,( mimochodem je zlegalizoval Václav Havel prostřednictvím Mariana Čalfy bárterovým obchodem za prezidentskou funkci,) dodržují demokratická pravidla, proto jsem proti všelijakým snahám je z našeho politického spektra nyní vylučovat. Jsou lidé, kteří mají komunistické přesvědčení, mají na ně právo a stejně tak, když dodržují zákony tohoto státu, mají právo účastnit se politické soutěže. Snaha o jejich exkomunikaci je pokusem o nastolení nedemokratického systému, který by vylučoval část společnosti z podílení se na  politickém životě. A to už jsme tady měli. Je nepřípustná nejen nedemokratická diktatura proletariátu, ale stejně tak nedemokratická diktatura samozvaných elit.

Ostatně, byl bych rád, kdyby lidé přestali ventilovat obehraná klišé o zavrženíhodnosti komunistů a sami si formulovali, co konkrétně jim na komunistech vadí.

Mně na komunistickém režimu nevadilo, že nebyly banány a třeba porno, mně vadilo, že ten režim byl samozvaný, lhal mi, snažil se mne ohlupovat, snažil se mne donutit lhát a hrát spolu s režimem směšnou a nedůstojnou frašku. A to samé, tedy to samozvané cpaní se na vedoucí posty společnosti, ohlupování, lhaní, zaštiťování se prázdnými proklamacemi mi vadí stejně tak u stran a sil, které se verbálně zaštiťují omíláním slova „demokracie“ ve všech pádech a pořád.  Laskaví čtenáři by se měli sami zamyslet, zda je tu nějaký rozdíl, než jen v časovém posunu a v nasazené škrabošce.

Měl jsem do dnešního „Pelé mele“ ještě pár témat, ale vidím, že rozsah je obsáhlý a obsah je rozsáhlý. Budu tedy končit.

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Zase příště.

Jirka B.

Diskusní téma: To to letí, to to letí

Banány

Petr Vašek | 30.04.2018

Že bych cítil radost z toho, že jsem občas sehnal banány? Abych je sehnal (ne koupil), musel jsem předem ještě vystát dlouhou frontu. Bylo to únavné.
Toto bych za radost nepovažoval. Možná bych to nazval "smutnou radostí"...

Jestli mám z něčeho radost dnes, pak třeba z toho, že můžeš psát do veřejného prostoru to co píšeš a nikdo tě za to nepopotahuje.

Re: Banány

Jirka B. | 01.05.2018

Samozřejmě, že jsem ty "občasné drobné radosti" uvedl s jistou dávkou nadsázky. Ale rozhodně je to pravdě bližší, než když mnozí, kteří socialismus, ať už ten šedesátých let, či reálný v době normalizace žili, nebo ještě ani nežili, prezentují jako dobu, kdy všichni lidé žili v hluboké depresi, o hladu a bídě a večer si do kapsy pyžama dávali pro jistotu kartáček na zuby a dvě kostky cukru, kdyby je v pět ráno přišla zatknout StB.
Dokonce bych řekl, že v šedesátých letech byl život kulturnější, než nyní, byli jsme v kontaktu jak se světovou hudbou, literaturou i kinematografií na špičkové úrovni a dokonce šlo od roku 1966 do roku 1969 volně cestovat po světě jen s omezením financí a specifické skupiny lidí( kriminálnící, lidé v otevřeném konfliktu s režimem a nositelé státního tajemství, což byli vojáci, policisté a vysocí komunisté. Že to lidé nevyužívali, to byla jejich chyba, nikoli režimu.
A co se píše svobodného psaní? jaký to má efekt? Politici jsou splachovací , společnost ustrašená. Takže píšu, jako bych hrách na stěnu házel. A jestli bez rizika? Zatím.
Mimochodem, stejně otevřeně jsem svůj názor na režim dával najevo i za socializmu. Nebyl jsem v SSM, odmítl jsem vstoupit do Svazu československo-sovětského přátelství, netituloval jsem kolegy "soudruhu doktore", na což si mnozí stěžovalo vední, které mi za to strhávalo prémie, nebál jsem se říci na gremiálních poradách, že pokud bude mít stranická rudá knížka přednost před zdravým rozumem, pak nemá cenu diskutovat nad zlepšením práce socialistického zdravotnictví. Dokonce jsem v roce 1987 napsal do Rudého Práva, že se zdravotnictví nepohne vpřed, pokud se nebude privatizovat. A oni to zcela vážně otiskli, mí šéfové se z toho zr strachu posrali a mně byla nabídnuta vysoká funkce na krajském odboru zdravotnictví. Takže jsem byl podobně otevřený, jako nyní, možná dokonce s větší reflexí a represe proti mně byly minimální, jen uzavření si cesty k vyšším funkcím, ztráta prémií a odsunutí z centra na periferii. Nebyl jsem žádný disident, jen jsem se nebál nad míru nutnou a měl jsem svědomí. A socializmus jsem přežil. No, možná si mysleli, že když si dovolím, co jsem si dovolil, musí za mnou stát někdo vyšší, než strana, vláda a StB.. Asi KGB a Gorbačov. Takže je to vlastně furt stejné.

Re: Banány

Jirka B. | 01.05.2018

A ještě pár aktualit, aby sis uvědomil, že tvoje zpověď, že "Jestli mám z něčeho radost dnes, pak třeba z toho, že můžeš psát do veřejného prostoru to co píšeš a nikdo tě za to nepopotahuje. " nemusí trvat dlouho. Zde jsou hned dva články, které mluví o opaku: https://www.novinky.cz/komentare/470667-komentar-velky-bratr-te-sleduje-vaclav-klaus-ml.html
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tereza-Spencerova-Kluci-usaty-z-EU-chystaji-cenzuru-Uz-brzy-534219

Komunistický režim

Petr Vašek | 28.04.2018

Ale on ten komunistický režim nebyl samozvaný, jak píšeš. Legitimizoval ho přece výsledek voleb.
A to že nebyly banány - to mě vadilo ...

Re: Komunistický režim

Jirka B. | 28.04.2018

Legitimita komunistického režimu je zajímavé téma k diskuzi. Opravdu byli kandidáti NF ve volbách potvrzováni 99,7% hlasů voličů při podobně vysoké volební účasti. Takže de iure a formálně měli komunisté vysoké posvěcení voličů. Vím to, nevím, zda to víš, ale seděl jsem u dvou voleb ( asi v r. 1982 a 1986) v komisi, kam jsem se vloudil, abych zjistil, kde a jak komouši ten výsledek falšují. Nic nemuseli falšovat. U nás v okrsku byl výsledek 99,7% procenta, ty 0,03, co škrtlo, jsem byl já, pak pan M.V., nyní známý podnikatel ve sportovním textilu a jeden neznámý. V obou letech stejně. Mimochodem v komisi byli dva lidé od vás z bývalého domu, JUDr.J.J. za ROH a druhý za StB, kde montoval odposlechy. Pak tam byl jeden za armádu, někdo za komunisty a pak já za naší mámu, protože se volilo v její třídě a ona tam byla delegována školou, aby si tu třídu hlídala před devastací. No a já jsem ji přemluvil, že bych rád prohlédl ten mechanizmus volebních machinací a tak se dohodla, že za ni budu hlídat tu školní třídu já. A fakt se nic nemanipulovalo, ba ani se nenutili lidé k účasti. Lidé se báli, ale celkem zbytečně předposraně a volili jako diví. Fakt nevím, co by jim hrozilo, kdyby škrtli. Ale neškrtali. Takže bych řekl, že komunisté byli potvrzeni ustrašeným davem, který se bál nějakých mysteriozních(?)sankcí. Další problém byl v tom, že to vlastně nebyly volby, neboť nebyl svobodný výběr kandidátů a pak z kandidátů různých politických směrů, ale spíše hlasování, kde lidé dávali( odevzdávali)hlas předem státními orgány vybraným kandidátům. Bylo by zajímavé, co by se stalo, kdyby 99,7% kandidátku NF škrtlo. Pak by musely státní orgány(komunisti) nějak reagovat, bylo by zajímavé, jak. Ale lidé je k tomu svojí (byť předstíranou) loajalitou nedonutili.

Re: Komunistický režim

Jirka B. | 28.04.2018

A k těm banánům. Komunistický režim přinášel více materiálních radostí, než ten současný. Dnes jdeš a musíš přemýšlet, co vybrat, aby ti to udělalo radost. Diamanty? Další nemovitost? Ferarri? Tenkrát bylo normální, že banány (televize, vložky, sirky, tužkové baterky, atd.) nebyly. Ale ta radost, když jsi banány(televize, vložky,sirky, tužkové baterie atd.) sehnal! A něco se sehnalo a důvod k radosti byl docela často, ne?

Přidat nový příspěvek