Šéne Tóny

26.03.2018 13:47

Šéne Tóny

22. března před padesáti lety bylo báječně teplé a vlahé počasí. Pamatuji si to docela přesně. A pamatuji si, co jsem tehdy odpoledne dělal. Tančil a zpíval jsem s mnoha ostatními občany v Nuslích na náměstí Bratří Synků písničku „Už Toníček pádí“. Tedy v originále zpíval Walda Matuška text „Už koníček pádí“, ale tehdy někdo aktuálně přišel s touto textovou mutací, neboť kamelot Večerní Prahy právě vyvolával poslední novinu, tedy že se prezident Antonín Novotný vzdal funkce prezidenta ČSSR. Všichni to vnímali, jako další krok obrodného procesu Pražského jara 1968, a tak jásali, neboť se domnívali, že tím pádem (Novotného) brzy doženeme politicky a ekonomicky alespoň Rakousko. A tak radostí tančili a zpívali.

Antonína Novotného jsem zaznamenal již v listopadu 1957 coby pěti a půl letý. Někdy v půlce toho měsíce paní učitelka v naší matřské školce jedno ráno ozdobila portrét prezidenta Zápotockého v slzách černou stužkou a za pár dní na místě Zápotockého visel portrét šéne Tonyho. Říkalo se mu tak proto, že byl prý nejkrásnějším vládcem země na celém světě. A ten portrét mne provázel dalších 10 let, než ho, coby padoucha, smetlo Pražské jaro 1968.

Kdybych ho měl hodnotit, tak subjektivně byl pro mne pozitivní, neboť jezdil na „chalupu“ na Vystrkov na Orlíce po stejné silnici, jako my na naší chalupu kousek vedle, takže ta silnice byla vždycky v docela dobrém stavu. A ani mi nevadilo, když prezidentská kolona cestou na víkend omezovala ostatní řidiče. Na chatě prý hrál mariáš i s místními a když šel na houby, ochranka mu je nastrkovala do cesty.

Myslím, že za Novotného se žil takový ten socialistický standard, kdy občas něco bylo a občas něco nebylo. Třeba nebylo nějaký čas máslo, ale zato jsme mohli ke svačině baštit běžně levné krabí konzervy Chatka (nyní v ceně něco pod tisícovku 150 gr.), nebo uzeného tuňáka v ceně cca za 3 Kčs za 10 deka (nyní v ceně několik stokorun). Pamatuji se na to vzbouření na vsi, když někdy v roce 1966, nebo 1967 o prázdninách přijela do vsi pojízdná prodejna a uzený tuňák byl zdražen na pětikorunu.

Co se informovanosti a kultury za Novotného týká, vydávaly se tu bestsellery světové literatury, promítaly špičkové filmy světové kinematografie, včetně těch z domácí produkce, rozhlas a televize reprodukovaly světové hudební hity. I společenská situace se liberalizovala. A za Novotného se také mohlo od roku 1966 volně cestovat na Západ, pokud si člověk dokázal opatřit finanční krytí a nebyl nositelem státního tajemství ( voják, policajt, komunistický funkcionář), kriminálník, nebo v otevřeném konfliktu se státní mocí.

Jako politik byl navíc Novotný částečně autonomní, například odmítal rozmístění sovětských vojsk na našem území.

V těchto dnech před 50ti lety se připravovala volba nového prezidenta. V souvislosti s „demonstracemi studentů“ proti Zemanovi a Babišovi jsem si vzpomněl, jak jsem se zúčastnil své první demonstrace v životě. Demonstroval jsem za zvolení Čestmíra Císaře za prezidenta. V podstatě jsme byli zmanipulovaní a navedení, ale přesto méně, než ti šestnáctiletí současní. No, Císař se kandidatury vzdal, tak jsme alespoň vyhnali Bohuslava Laštovičku z místa předsedy Národního shromáždění. Holt  dav, byť manipulovaný, má sílu a je opojný.

Za prezidenta byl tenkrát zvolen Svoboda, za prvního tajemníka Dubček, dav jásal, za pár měsíců přišel 21.srpen a armády Varšavské smlouvy v českých ulicích a sovětské posádky v českých městech skoro na věčné časy s Dubčekovým a Svobodovým podpisem. A proti období normalizace bylo období Novotného nebem, proti Husákovým dudám. A on to věděl a prý se škodolibě posmíval.

Tak jak to Novotného působení hodnotit, fakt nevím. Ať si to pamětníci v hlavách přeberou. A byl bych rád, kdyby svůj názor napsali do diskuze.

Jirka B.

Diskusní téma: Šéne Tóny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek