Rasismus a sexismus?

12.09.2018 18:57

Nechápu, z jakého důvodu je karikatirista australského media Tha Herald Sun Mark Knight obviňován z rasizmu a sexizmu za karikaturu americké tenistky Sereny Williamsové při finále ženské dvouhry na tenisovém US Open. Cožpak Serena Williiamsová nebyla při utkání nabubřelá hysterická obézní černoška? Přesně tak, jak ji ztvárnil formou karikatury Mark Knight, přesně tak jsem ji já viděl a vnímal na televizní obrazovce v přímém přenosu. Pokud se jedná o sexismus, byla to Serena, kdo do sporu s rozhodčím zatáhla problém pohlaví, ať už zaštiťováím se mateřetvím, či výmluvou na rozdílné hodnocení přestupků u žen a mužů. A co se rasy týká, Serena je černoška a byl by rasismus, kdyby jí z důvodu rasy nebyly uděleny tresty za přestupky, kterých se neoddiskutovatelně ona i její kouč dopustili.

Myslím, že důvod ke stížnosti na porušování etiky měla vítězka utkání Japonka Osakaová, kterou nejen chování Williamsové, ale i "bučení“ amerického publika ma Osakaovou při hře i ceremoniálu, zcela psychicky deptalo a zcela ji zkazilo pocit z jejího prvního vítězství na major turnaji.

Karikatura k náhledu zde : https://media.novinky.cz/524/705249-top_foto1-xd3c5.jpg?1536762606

Jirka B.

 

Diskusní téma: Rasismus a sexismus?

To je tím,

Jarka Jarvis | 13.09.2018

že svět se zbláznil - dnes ať řeknete cokoliv, tak někoho urazíte. Podle mne je karikatura absolutně briliantní! Na té, co jste přiložil, bohužel chybí rozbitá raketa a dudlík, které situaci perfektně doplňují.
https://www.cbc.ca/sports/tennis/herald-sun-defend-mark-knight-cartoon-serena-williams-1.4818636

Re: To je tím,

Jirka B. | 13.09.2018

Děkuji za reakci. Jsem si vědom toho, že na obrázku chyběla ta podstatná raketa a dudlík. Ale a možná i to vypovídá o situaci ve společnosti, v době, kdy jsem příspěvek psal a chtěl připojit obrázek, všechny stažitelné publikace této karikatury byly dole "odstřiženy", tedy bez rozdupané rakety a dudlíku. Náhoda? Cenzura? Záměrná deformace smyslu a obsahu obrázku?

Přidat nový příspěvek