Najděte rozdíl !

10.07.2018 16:17

Narazil jsem na oslavný článek v i dnes, který opěvuje tvůrčí způsob výuky moderních československých dějin na gymnáziu. Studenti prožili čtyři dny v socializmu. Přečtěte a prohlédněte si ho: https://zpravy.idnes.cz/komunisticky-tabor-gymnazium-socialismus-reportaz-chrudimka-p7c-/domaci.aspx?c=A180622_104834_domaci_nub .

Na onom v článku kritizovaném režimu mi nejvíce vadilo, že nás oblboval, že nám lhal a dělal z nás povolné manipulovatelné hlupáky.

A máme to tu zase. V podstatných věcech žádný rozdíl!

Ta hovada, co se na tom ohlupování a křivení studentů podílejí, by měli vyhodit ze škol a zavřít za duševní zneužívání mládeže. Holt v každém režimu jsou to ti samí „aktivní“, je to vidět z těch ksichtů, co „chtějí držet prst na tepu doby“. Svazáčci zasraní!

Je na čase skoncovat s tímto režimem stejně a ze stejných důvodů, jako s režimem socialistickým. A retrospektivně poučeni bychom tentokrát neměli býti sametoví.

A kdo si myslí, že reálie v článku představují mládeži, která si utváří světonázor, tehdejší režim věrně, nechť ho podpoří v diskuzi. Rád s ním podiskutuji.

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Najděte rozdíl !

Ti studenti

Jarka Jarvis | 11.07.2018

si vyzkoušeli prd, a ne život v socialismu! Čtyři dny hráli divadlo, a pak se vrátili zpátky domů ke svým chytrým telefonům a kompjúterům. Napadlo některého z nich se něčemu vzepřít, třeba zdobení chatek a vyvěšování praporů? Pochybuji. Ale i kdyby, nic by mu přece nehrozilo. Takovéhle šaškárny nikdy nemohou navodit atmosféru, která v tu dobu panovala, a já je považuji nejenom za zkreslování, ale i zlehčování historie. Na co se zaměří další "kurz?" Studenti si možná pár dní vyzkoušejí, jaké to je být bezdomovcem?

Re: Ti studenti

Jirka B. | 11.07.2018

Onen "výlet do časů socializmu" nebere na potaz, že onen režim měl nějaké vnější atributy a vnější obraz a zároveň nějakou podstatu. A obé se měnilo v průběhu času. Jiná byla padesátá léta, jiná šedesátá, jiná sedmdesátá a osmdesátá léta. Kromě toho tvůrci projektu zřejmě v žádné fázy socializmu nežili, takže oblbují svými fantasmagorickými představami. Je to nebezpečné, neboť vykreslují nějaký jednoznačný obraz a tím zastírají, že zlo může vypadat i "krásně". To ostatně vidíme dnes. Zažil jsem všechny fáze socializmu, od krutých 50. let (dokonce jsem se setkal s k smrti odsouzenými v procesu se Slánským, (jel jsem ráno v kočárku do jeslí okolo Pankrácké věznice, když vyváželi na korbě náklaďáku rakve s popravenými), zažil jsem svobodu let 60. i šeď normalizace 70. a 80. roků. Ale to, co popisuje onen článek, to jsem nezažil.Nebyl jsem v ČSM, nebyl jsem V SSM, nebyl jsem v KSČ, přesto jsem vystudoval vysokou školu. Nikdy jsem nezdravil "Čest práci" a neoslovoval nikoho soudruhu, Coca Cola byla v obchodech a vyráběla se v Brně, většina mladých lidí si sehnala bony na džíny, v letech šedesátých byl přístup k světové kultuře (knihy, filmy), od roku 1966 do roku podzimu1969 bylo volné cestování na Západ. V normalizaci to bylo horší jak s kulturou, tak s cestami na Západ, ale kdo měl opravdový zájem, tak se k filmům, deskám i knihám dostal, stejně, jako si neodbytností vytrucoval jak devizový příslib, tak výjezdní doložku. Většině lidí sociaslizmus nevadil, protože měli své jisté a na pro ně dostačující úrovni. Mně nevadilo nějaké materiální strádání, všichni jsme na tom byli +- dostačujícně stejně, nebál jsem se perzekucí, i když jsem v podstatě říkal, co jsem si o režimu myslel, sankce byly jen na úrovni ztráty prémií a šoupáním z pracoviště na pracoviště, rozhodně jsem se permanentně netrápil perzekucemi režimu a strachem z kriminálu. Žil jsem poměrně spokojeně v běžných starostech a radostech, u voleb jsem kandidátku NF škrtal a nejvíce mne štvalo a ponižovalo, že se mne režim oblboval, lhal a snažil se ze mne udělat povolného slouhu. A to se jim u mne nepovedlo. Myslím, že nejvíce na onen režim nyní nadávají ti, kteří jim tenkrát ochotně blbečky dělali.-

Re: Re: Ti studenti

Jarka Jarvis | 11.07.2018

Myslím, že každý režim má nějaké atributy a podstatu. Jenže ty atributy jsou pro každého jiné. Vy jste sice vystudoval i bez soudruhování a členství v KSČ, a uznávám, že takových lidí se skutečně našlo hodně. Jenže našlo se i mnoho takových, kteří - navzdory svým schopnostem a vzdělání - zametali ulice. Pravda, nesporným kladem bylo, že Jáchymova se už bát nemuseli. Já jsem normalizaci nezažila, ale měla jsem velice dobré zprávy od přátel a rodičů; například můj táta byl ročník 1920, a situaci pochopitelně viděl z naprosto jiného úhlu. Během návštěvy Československa (s Tedem, v roce 1985) jsem také leccos slyšela a hlavně viděla, a tehdejší situaci bych zhodnotila slovy "rezignovaná nespokojenost a beznaděj." Ano, většině lidí socialismus nevadil, protože nic jiného neznali. Nehledě k tomu, že bez džínů, Coca Coly a banánů se dá docela dobře žít, když je dost chleba a nikdo nehladoví. Ale pustit Honzu na vandr, a on se nám vrátí nakažený pochybnostmi, pokud se vůbec vrátí? Tak to, soudruzi, ne...

Re: Re: Re: Ti studenti

Jirka B. | 12.07.2018

Ano, propagandistické oblbování haněním Západu a omezení možnosti poznat Západ na vlastní kůži byla velká chyba a řekl bych zločin, který socialistický režim udělal. Jeden ze zásadních. A to jak proti svým občanům, tak proti sobě. Bez poznání a porovnání kladů a záporů jednotlivých systémů žil československý člověk v nereálných iluzích a vzhledem k systému represí si musel vybrat buď uvěřit a zůstat, nebo uvěřit představám a definitivně "utéct", s minimální možností návratu. Kdyby měl šanci poznání a výběru, mohl si vybrat mezi "základní jistotou socializmu" a mezi možností "rizikové šance amerického snu". Věřím, že mnoho našinců by volilo tu "základní jistotu socializmu". A to i z těch, kteří utekli, neboť mnozí se nevrátili jednak z obav ze sankcí, jednak si nechtěli sobě a okolí přiznat, že "mimo klec" selhali. Já celkem měl možnost Západ zběžně poznat a neemigroval jsem. Ani ne tak pro " jistotu krmení v kleci", ale pro to, že zde mám své kořeny, je to moje země, nevěřil jsem v trvalost socialistického režimu, represe nepřesahovaly pro mne únosnou míru a nechtěl jsem tuto zemi, kterou po staletí zvelebovali mí předkové, opustit a nechat ji v plen těm, o nichž jsem věděl, že nejsou zodpovědní hospodáři. Věřte, nevěřte.

Přidat nový příspěvek