Kvíz z dějin české historie

07.09.2018 08:11

 

V posledních třech blozích jsem se zabýval paralelně také historií, ať v rozsahu historické geopolitiky, tak také dvou konkrétních historických událostí.

Buď jsem ale psal o nějakých nezajímavých banalitách, nebo jsem jeden z mála neznalců, kteří původ slova „bistro“ po obsazení Paříže vojsky protinapoleonské koalice v roce 1814, či historii jedné z největších světových vojenských blamáží, kterou byla bitva rakouské armády sama proti sobě u Karansebéše v roce 1788, neznají. Alespoň takové závěry mohu udělat z naprosto nulové reakce čtenářů, jejichž počet opět stoupl k 120 unikátním návštěvám denně.

Nebo je tu další možnost, tedy ta, že čtenáři si neuvědomují, či neznají, že se jedná o jejich dějiny, na kterých se podíleli jejich předkové a které život jejich předků, tedy potažmo i život jich samých ovlivnily. Ano, je třeba si uvědomit a stále připomínat, že jsme nebyli vždy malou a nijak zvláště významnou zemí, že jsme byli oněch zprofanovaných „tři sta let“ součástí jedné významné evropské velmoci Habsburské monarchie a dějiny této mocnosti byly i našimi dějinami, na nichž jsme se aktivně podíleli.

Že po osamostatnění našich zemí před sto lety jsme tuto minulost odvrhli a pojali jen jako „úpění v žaláři národů“, je naše chyba a neznalost této historie z nás namnoze udělala ufňukané kverulanty, kteří postrádají historickou hrdost na podíl na její tvorbě.

Když jsem ex post prošel články o původu slova „bistro“ a o bitvě u Karansebeše, uvědomil jsem si, že vlastně obsah těchto článků popisuje karieru jednoho z největších a nejúspěšnějších a posléze zatracených, zesměšňovaných a nakonec raději zapomenutých Čechů historie. Proto dám čtenářům kvízovou otázku:

Kdo byl onen slavný Čech, který významně ovlivnil světové dějiny a jehož kariera se více méně začala v bitvě u Karansebeše 1788, vrcholila v období okolo roku 1814 při porážce Napoleona a uzavřela se roku 1855 v rakouské severní Itálii, jejíž součástí bylo i zmiňované Gardské jezero?

Budu rád, když své odpovědi napíšete do diskuze.

Jirka B.

P.S. Mimochodem Karansebéš na jihu Rumunska a Lago di Garda na severu Itálie není jen spojnice začátku a konce kariery poptávané osobnosti, ale také úhlopříčka geograficky přibližně spojující jihovýchodní hranici se severozápadní této v té době naší mocnosti.

 

Diskusní téma: Kvíz z dějin české historie

A již tu máme jednu správnou odpověď

Jirka B. | 07.09.2018

Na email provoly@seznam.cz jsem dostal správnou odpověď na položenou otázku kvízu od paní Jarky Jarvis s tím, že psala 2x do diskuzního formuláře a ono se nic neobjevilo. No, asi to z Kanady trvá déle. ( To byl samozřejmě jen takový džouk.) Tak pokud se někdo další nemůže napojit na diskuzi z důvodu technického zádrhelu, může použít zde uvedenou emailovou adresu tak, jako paní Jarka.
Zatím správnou odpověď neuvedu, aby i další měli možnost se blýsknout znalostmi.

Přidat nový příspěvek