Koho byste volili? Máničku, zrzku, nebo mlátičku?

05.03.2018 17:48

Koho byste volili? Máničku, zrzku, nebo mlátičku?

Po mnoha peripetiích byl zvolen za předsedu výboru pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. V jeho předlistopadové minulosti je „škraloup“ , neboť jako mladý příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti zasahoval proti demonstrantům při protirežimních protestech na sklonku komunistického režimu na konci osmdesátých let.

Nejdříve byl zvolen, pak byl výsledek volby zrušen, pak nebyl zvolen, pak byl zvolen a nyní je opět usilováno o jeho odvolání.Politikaření, prsení se, přehlídka licoměrnosti, ukázka okázalé „statečnosti“, když už se to může.

Položil jsem si otázku, koho bych volil, kdybych byl poslancem. Koho bych vybral z máničky kandidivané Piráty, zrzky kandidované ODS a mlátičky kandidované KSČM? No, já osobně bych vybral toho kandidáta, o němž bych usoudil, že je nejkompetentnější.

Ale chtěl bych zde popřemýšlet o nejrůznějších morálních apelech, které v souvislosti s Ondráčkovým zvolením z nejrůznějších úst zaznívají.

Chtěl bych upozornit, že Ondráček byl pouze profesně výkonným prvkem tehdejší represe. Řídícím prvkem byl režim vedený KSČ a jejími orgány. Spolupracujícími komplici byli ti, kteří tento režim podporovali, což byli členové KSČ a členové politických stran a organizací Národní fronty, což byla drtivá většina občanů ČSSR. Ostatně o tom, že tento režim byl (alespoň) formálně legální, o tom svědčí to, že 99,7% občanů stvrzovala legitimitu tohoto režimu odevzdáním svých volebních lístků pro kandidáty NF v pravidelných volbách. Takže k osobě poslance Vondráčka coby „mlátičky“ mohu napsat, že jen bránil režim, který byl každé 4 roky legalizován rozhodnutím 99,7% občanů státu. Tak co mu nyní chtějí tito tehdejší voliči vyčítat, když chránil občany volbami posvěcený režim. A to píši s jasným vědomým a čistým svědomým, neboť jsem tehdy stál na demonstracích od 1.května 1969 až do 17. listopadu 1989 proti Zdeňkům Ondráčkům, kteří v uniformách ( na té prvomájové v roce 1969 ještě modrých, dále již v zelených) VB se štíty a pendreky hájili výběrem 99,7% občanů legalizovaný komunistický režim proti těm zhruba 0,3% včetně mne nespokojených občanů.

Takže ať si každý, kdo byl v roce 1989 alespoň šestnáctiletý, uvědomí, zda byl v SSM, zda byl ve Svazu československo-sovětského přátelství, zda v KSČ, zda chodil do prvomájových průvodů, zda přísahal jako voják Československé lidové armády věrnost a komu a čemu a jak ve volbách volil! A pak ať soudí, zda může hodit kamenem.

A pokud Václav Havel v roce 1989 legalizoval KSČ výměnou za svůj prezidentský post a KSČ (KSČM) se tak stala součástí naší politické scény, tak je směšné vytvářet z pěšáků komunistického režimu zločince a  obětní beránky snímající vinu z mnohých a přehlížet a tolerovat hlavu hydry.

Je vůbec směšné, když jsme se s minulostí nedokázali vypořádat za třicet let a po třech desetiletích je pro někoho výhodné účelově skandalizovat ty, či ony podle aktuální potřeby.

Pokusím-li se o paralelu s nacistickým Německem, je to stejné, jako by v NSR a NDR řešili v roce 1975 zařazení  členů NSDAP, Gestapa, SS či dokonce Wehrmachtu a jejich oprávněnost podílet se na veřejném životě.

 V roce 1945 v květnu se německý raketový odborník, člen NSDAP a příslušník SS Werner von Braun, který i pomocí otrocké práce vězňů z koncentračních táborů produkoval rakety V-2, kterými zabíjel londýnské civilisty a usiloval o vítězství zločinné ideologie, aktivně vzdal i se svým týmem, archivem a produkcí V-2 Američanům a již od června 1945 pardonován pro ně pracoval. Jak v oblasti vojenských, tak i civilních projektů. A tak Američané dobyli vesmír a přistáli na Měsíci. A Sověti s další partou nacistických odborníků to samé. A nyní posuďte, zda využití nacistických odborníků, potažmo válečných zločinců, bylo morální, či nemorální, ztrátou, nebo přínosem pro společnost.

Jo a komu nebylo v roce 1989 nebylo 16 let, nebo třeba ani nebyl na světě, myslím, že nemá ani on právo hodit kamenem. Jsem přesvědčen, že 99,7% z nich by komoušům svůj hlas také hodilo.

Jirka B.

Diskusní téma: Koho byste volili? Máničku, zrzku, nebo mlátičku?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek