In Itálien, in Itálien, donner wetter noch einmal, aneb kde je naděje Evropy

07.03.2018 18:43

In Itálien, in Itálien, donner wetter noch einmal, aneb kde je naděje Evropy

Výsledek nedělních voleb v Itálii ukázal, že v Itálii občané potvrdili trend odklonu Evropanů od politiky Evropské Unie a jasně vyjádřili svůj euroskepticismus a protiimigrační náladu. Zvítězila středopravá koalice Liga severu spolu se stranou Forsa Italia a Stranou Italští bratři.  Tato aliance získala dohromady zhruba 35 % hlasů. Hnutí 5 hvězd získalo 32 %. Dosud vládnoucí eurohujerští demokraté získali 19% hlasů.

Drtivé vítězství „populistů“ (rozuměj realistický uvažujících občanů) byl prý podle medií šok pro Evropu (rozuměj pro evropské dobrosery). Podle mne to však nemohl být šok pro většinu myslících. Po volebních trendech v dřívějších evropských volbách a vzhledem k přetrvávající sebevražedné kontraproduktivní politice EU bez jakéhokoli náznaku snahy po nápravě nemohly italské volby dopadnout jinak. Italští voliči tak jasně reagovali na chudnutí Itálie a ztrátu pocitu bezpečné budoucnosti v jejich zemi v důsledku migrační politiky EU a jejich místních nohsledů.

Nedivím se jim. Rád jsem do Itálie každoročně jezdil. Nejdříve jsem se začal vyhýbat Benátkám, kde černí prodavači „pravých“ kabelek Louis Vuitton byli rok od roku drzejší, otravnější a nebezpečnější, pak jsem si odpustil Veronu, kde na Piazza di Bra černí prodavači vykazovali stejný trend při prodeji drog, nakonec jsem opustil i své oblíbené místo u Gardského jezera, když se na pláž nastěhovali stejní prodavači obého sortimentu. A pak už jsem neměl důvod do Itálie jezdit vůbec. Možná, že tam někdy opět začnu jezdit, pokud vítězné strany nedělních voleb splní svůj volební záměr, který mj.spočívá v deportaci nelegálních migrantů zpět do jejich domovů.

Je docela zajímavé, že protiimigrační trendy jsou nejsilnější ve státech, které kdysi tvořily Rakousko-Uherskou říši. Možná je to dáno historickou zkušeností, že Habsburská říše 700 let bránila Evropu před osmanskými útoky.

U nás panuje taková trochu schizofrenie, když v rámci V4, Rakouska a přilehlých oblastí vlastně usilujeme o jakési obnovení tohoto soustátí a zároveň oslavujeme dnešní narozeniny T.G.Masaryka, který velmi přispěl k rozbití této Evropu stabilizující říše. Myslím si, že T.G.M. nebyl v našich dějinách i v dějinách Evropy a světa tak pozitivní postava, za jakou je nekriticky vydáván. Myslím si, že většina Čechů o něm, ani jeho pohnutkách mnoho neví, nepřemýšlejí a jen opakují oslavné mantry, protože se to sluší, neboť, jak se zpívá, „Tomáš Garik Masaryk chodil s námi na žejdlík“. A ani to není pravda.

Jirka B.

Diskusní téma: In Itálien, in Itálien, donner wetter noch einmal, aneb kde je naděje Evropy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek