Další mrtví čeští vojáci v Afghanistánu

09.08.2018 14:07

Další mrtví čeští vojáci v Afghanistánu

V Afghanistanu zahynuli minulou neděli tři čeští vojáci, kteří sloužili v souručenství mezinárodní mise.

Byly zmařeny tři mladé životy. Projevuji tímto soustrast rodinám a blízkým těchto mrtvých.

Byli vojáci a plnili uložený úkol.

Ale nemyslím si, že své životy položili v mém zájmu ani jako jedince, ani jako občana České republiky.

Není mým zájmem, aby mí spoluobčané ve výzbroji a výstroji a za žold, vše placeno z našich daní, umírali někde v tisíce kilometrů vzdáleném Afghanistánu.

Proklamovaným důvodem účasti západní vojenské mise v Afghanistánu je boj proti terorizmu. Podle mého názoru jsou pravým smyslem hlavně americké ekonomické a geopolitické zájmy, které spočívají jednak v prodeji a spotřebě výrobků amerického vojenského průmyslu, dále zájmem o afghánské rostné i nerostné bohatství, přičemž rostným bohatstvím míním produkci drog, geopolitickými zájmy míním udržování permanentní nestability v regionu, který jednou nekonečnou lokální “válkou“ destabilizuje a drží v šachu velkou americkou zájmovou oblast, tedy celkem nevýznamný Afghanistán, která ovšem sousedí přímo s Iránem, Pakistánem, Čínou, postsovětskými republikami Tadžikistánem, Uzbekistánem, a Turkmenistánem a nepřímo s Kazachstánem, potažmo Ruskem a Indií.

Boj proti terorizmu a vývoz demokracie nepovažuji za pravý důvod, neboť mne terorizmem neohrožuje ani tak Talibán kdesi za devatero horami, ale teroristé, kteří proudí do Evropy přes nechráněné evropské hranice s požehnáním právě těch států, které svým počínáním v Afghanistánu spíše teroristické tendence rozdmýchávají.

Nevím, proč a jak omezí válka v Afghanistánu riziko terorizmu pro Českou republiku, když islámští radikálové promiskue putují po světě, tu jsou v Afghanistánu, tu v Sýrii, tu v Saudské Arábii, tu v Německu a kromě Afghanistánu, kde je proti nim „bojováno“, všude jinde vystupují pod krytím našich spojenců, nebo „válečných obětí“.

Podle mne by bylo daleko účinnější, kdyby svět fungoval na principu „tady pocaď je to mí, tady pocaď je to tví!“ a každý si budoval to svoje za svým plotem a s druhým komunikoval skrz kontrolní body.

Že islámský způsob života v Afghanistánu fungoval, o tom svědčí, že tam ta kultura přežila staletí. Že tam demokracie implantovat nepůjde, o tom svědčí více než 30 let marných pokusů naroubování silou. Ale o to, aby to fungovalo vlastně vůbec nejde.

Tři čeští vojáci v Afghanistánu v neděli ztratili život.Byli vojáci a dělali, co museli. Pokud by padli při ochraně Evropy a naší kultury při přestřelce s invazními čluny islamistických agentů na Středozemním moři, při atentátu při patrole na hranicích Schengenu u maďarského Makó, či zahynuli při honičce s pašeráky migrantů na brněnské dálnici, pak bych s klidným svědomím napsal „Čest jejich památce!“.

Takto padli při plnění úkolu kdesi v Afghanistánu. Smysl jejich smrti by měli pozůstalým i veřejnosti vysvětlit ti, co je tam poslali. Jestli ten smysl vůbec znají.

Jirka B.

 

Diskusní téma: Další mrtví čeští vojáci v Afghanistánu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek