Že by? ( Koronareport 36.týdne)

09.11.2020 09:11

Že by? (Koronareport 36. týdne)

Po předminulotýdenním zbrždění růstu nových případů infekce koronavirem došlo v minulém týdnu k poklesu týdenního přírůstku nových infekcí na 73116 případů za týden, což je denní průměr 10452,29 nových případů . Je to 87,58% minulého týdne, z čehož lze odvodit reprodukční číslo R = 0,9. To je nadějné, ale nikoli uspokojující, neboť stále křehké. Pokles je dán patrně nejvíce tím, že zabrala protiepidemická opatření, tedy roušky, omezení mobility a kontaktů a jejich zvýšené dodržování veřejností, možná přispívá i určitá promořenost populace, kdy jisté % populace je chráněno získanou imunitou.

Pokud se podíváme na počet denních úmrtí a smrtnost, obé předpokládaně stoupá. Denní průměr za kontingent mezi 360000 a 400000 nakažených je průměrný denní počet zemřelých v souvislosti s Covid – 19 cca 190 jedinců a smrtnost je 1.42%. Smrtnost od začátku epidemie je 1,11%. Počet úmrtí bude i v příznivém případě poklesu čísla R ještě několik týdnů setrvačností dost vysoké.

Jak pokračovat? Dodržovat opatření, netlačit na uvolňování, neboť pro ně není důvod. I v případě nadějných poklesů nesmíme propadat nemístnému optimizmu a musíme být trpěliví a dlouhodobě ukáznění. Riziková situace bude trvat velmi dlouho a jakékoli polevení v ostražitosti může stav zvrátit opět ke krizi.

Jací jsme a jak to zvládáme, v tom nám bude jasněji za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Že by? ( Koronareport 36.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek