Zase z nás dělají hlupáky

19.12.2017 19:07

Zase z nás dělají hlupáky

Pár dní zpět jsem poslouchal na Českém Rozhlase jakousi besedu o historii stravování. A jak to tak v mediích bývá, moderátorka svedla pořad do fáze, kdy „statečně brojila“ proti minulému režimu. Také jsem brojil proti minulému režimu, ale tenkrát. A nyní jsem se nestačil nad slovy paní redaktorky divit.

Například jsem se dozvídal, že za reálného socializmu lidé alimentárně strádali a že vlastně bolševický režim občané svrhli proto, že nebyli na našem trhu tenkrát celeoročně banány, což lidu vadilo tak, že vyšel do ulic. A jako důkaz strádání občanů ČSSR uvedla paní redaktorka například „kubánské pomeranče, které byly vyhlášené tím, že byly absolutně bez chuti“. To už nevydržel ani odborník na historii stravování, se kterým byla beseda vedena a umravnil paní redaktorku tím, co jsem si pamatoval i já. Tedy, že běžné pomeranče byli v obchodech k určitým příležitostem, tedy na 1. máje, na Mikuláše a na Vánoce, zatím, co kubánské pomeranče naplňovaly sortiment celoročně. Nebyly bez chuti, naopak byli celkem chutné a levné, jen se blbě loupaly a byly nevzhledné.

Myslím, že většina obyvatel ČSSR materiálně nestrádala. Jednak určitý životní standard byl zajištěn tak nějak stejně pro všechny a většina se měla tak nějak stejně, takže nepociťovala propastné majetkové rozdíly, které pociťuje velká část občanů nyní a jednak základní potřeby byly přístupné drtivé většině. A tím myslím nejen potraviny, ale i střechu nad hlavou, zdravotní péči, vzdělání, oblečení, přístup ke kultuře, ba byl přístupný určitý nadstandard v podobě chat, chalup, osobních automobilů, cestování po zemích „socialistického tábora“ a jednou za dlouhý čas, pokud se běžný člověk usiloval i do Jugoslávie, nebo na Západ. Samozřejmě, že to vše probíhalo v takové té „socialistické kategorii“, já například prožil cca 25 let mého života v jednopokojovém bytě o 35 m2, kde nás žilo najednou pospolu 4 – 6 lidí, například a pokud jsem vyjel za hranice, tak pod stan a s báglem konzerv.

Ale mé výhrady proti socialistickému režimu nespočívaly v otázce materiálního strádání, nechyběly mi banány  po celý rok. Mé výhrady proti socialistickému režimu spočívaly v tom, že nám režim lhal, nutil nás lhát a nutil nás hrát divadlo na „císařovy nové šaty“. A protože mne taková manipulace lidsky urážela a ponižovala, musím říci, že jsem byl dost často ten, kdo zvolal, že „Císař je nahý!“. Se všemi důsledky, které ovšem spočívaly převážně v odebrání čtvrtletních odměn, zaraženým postupem, či šíbováním na neatraktivní pracoviště.

A musím říci, že jsem rád, že jsem ten režim zažil. Rozhodně jsem nežil v každodením strachu z toho, že mne odvezou do pracovního tábora a pro případ, že v noci pro mne přijdou estébáci, jsem neměl v kapse pyžama kartáček na zuby a dvě kostky cukru, jak se dnes tu a tam o této době snaží někteří implantovat mladým do hlavy. Žil jsem, stejně, jako většina lidí, svůj život, pokud možno co nejpestřeji v rámci daných mantinelů.

Získal jsem zkušenosti, jak takový režim manipuluje s občany a poznal metody manipulace. A proto si dovoluji tvrdit, že současný režim, jak lokální, tak režim EU a celého Západu s námi manipuluje  daleko více a daleko sofistikovaněji, než všichni bolševici dohromady.

Mimochodem,  tolik kritizované kubánské pomeranče měly k lahůdkovým pomerančům daleko blíže, než například současné „páté skupenství hmoty“, nazývané hydroponická rajská jablka k opravdovým rajským jablkům, či mimosezonní jahody k jahodám. A to berte jako jeden ze soft důkazů mého tvrzení o podvodnosti a manipulacích současného „svobodného a demokratického života“. Nesouhlasíte-li, jsem ochoten poměřit argumenty v diskuzi.

Merkelová přijme pozůstalé obětí islamistického teroru v Německu vloni před Vánoci. Konečně. Dosud jim, k jejich velké nelibosti, ani nekondolovala. Prý identifikace obětí podle DNA a zubních schémat je podle Merkelové zdlouhavá procedura, tak prý aby nekondolovala zbytečně někomu jinému.

To mi připomíná, že u nás na Pankráci zametala ulice metařka Anděla. Byla hloupá, ale nebyla zlá, podlá a zákeřná a svoji práci dělala obstojně..

Proběhlo nějaké výročí smrti Václava Havla. Zase se ozýval nářek sirotků a pohrobků. Pro mne byl V.Havel ctižádostivý a soběstředný třetiřadý literát a dramatik a později politik stejné úrovně. Je to ukázka toho, jak se odbornou , cílenou a vytrvalou PR uplete z ničeho „umělecké a politické svědomí lidstva“. No Eddie „Eagle“ Edwards byl  v té době také prezentován jako skokan na lyžích.

V Praze se konalo jednání protiimigračních pravicových stran, které jsou spojeny ve frakci Evropského parlamentu s názvem Evropa národů a svobody.. Proti jednání  Okamury, Le Penové, Wilderse a dalších politiků o perspektivách Evropy a proti jejich setkání s jejich příznivců protestovalo  na místě „několik set“, tedy asi 150 demonstrantů.

Protiokamurovcií, kteří se staví do role obránců svobody a demokracie a nazývají LePenovou Wilderse, Okamuru a jejich stoupence fašisty,  jim na demonstraci vyhrožovali, že by se měli učit chodit kanály. Asi se tito „demokraté“ rozhodli k pronásledování těch, kteří mají nějaké národnostní  a vlastenecké cítění, smést je z povrchu zemského. Jak jinak, než násilím. To pro mne znamená, že nikoli Okamurovci, ale tito samozvaní ochránci „svobody a demokracie“, kteří v bojůvkách blokovali místo konání setkání a fyzicky napadali účastníky, projevují znaky fašizujícího a fašistického jednání v praxi. A když  někdo vypadá  jako kachna,chová se jako kachna a kejhá jako kachna, tak je to kachna, ať třeba sebe sama nazývá labutí. A kdo vypadá jako fašista, chová se jako fašista a mluví jako fašista, tak je to fašista, ať se sám vydává za toho „obránce svobody a demokracie“.

Mimochodem, nějak se mi vždy dost špatně ohýbal hřbet, takže do kanálu mne nikdo nezahnal a nezažene a dál budu chodit vzpřímeně kudy tudy.

Jak jsem napsal výše, neměl jsem minulý režim v lásce, protože z lidí dělal hlupáky, nutil je lhát a hrát divadlo. A ze stejného důvodu nemám rád ani ten režim současný.

Jirka B.

Diskusní téma: Zase z nás dělají hlupáky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek