Válka za humny a co dál

03.07.2023 12:04

Válka za humny a co dál

Už rok a půl zuří na Ukrajině válka. Za tu dobu zahynuly statisíce vojáků, bylo zmrzačeno stejné, či větší množství lidí a zničeny nedozírné materiální, kulturní a sociální hodnoty.

Ukrajinské společenství je v procesu genocidy, neboť kromě mrtvých a zmrzačených v důsledku bojů, odešlo z Ukrajiny okolo 10 milionů lidí. Jak mrtví, zmrzačení a migranti jsou příslušníci té jak ekonomicky, tak fertilně nejsilnější generace a jejich odchod se drasticky projeví jak na schopnosti demografické, tak ekonomické restituce Ukrajiny a to i za situace, kdy by Ukrajina válku vyhrála ve všech stanovených bodech, což ovšem podle mne je nereálná utopie. Prostě Ukrajina už válku prohrála, ať konflikt skončí jakkoli. Je nutné alespoň zachránit hlavně to, co ještě z lidského potenciálu zbývá.

Jsem chcimír! Mým přáním je co nejrychlejší ukončení konfliktu přijatelnou dohodou. Zárověň jsem realista a vidím, že možnost dohody o míru se každým dnem bojů vzdaluje.

Našel jsem zajímavý názor zajímavého člověka, který o situaci, která ke konfliktu vedla a o jeho průběhu dost ví a podle svých znalostí a zkušeností predikuje i pravděpodobnýé vyústění konfliktu. Zde je odkaz na článek o jeho závěrech, který, podle mne, stojí za přečtení:

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Predpovedel-valku-Tusi-jak-dopadne-Rusko-vyhraje-Ale-trochu-jinak-738981

I když předpověď budoucího průběhu a následného stavu není příliš potěšující, ztotožňuji se více méně s názorem prof. Mearsheimera.

Přesto, anebo právě proto je potřeba nepropadat předsudečné nenávisti, myslet a jednat racionálně a reálně a zachovat si co největší míru humanity, zdravého rozumu, slušnosti a morálky a podle toho se chovat.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Válka za humny a co dál

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek