Tlačíme džina do lahve! (Koronareport 37. týdne)

16.11.2020 10:27

Tlačíme džina do lahve! (Koronareport 37.týdne)

Ve 37. týdnu koronavirové epidemie bylo prokázáno celkem 44755 nových infekcí virem Covid – 19. Denní průměr je 6393,57 případů. Oproti předchozímu týdnu je to pokles na 61,17% stavu 36.týdne. To znamená pokles v uplynulých třech týdnech. To je pozitivní zjištění, která potvrzují, že přijatá restriktivní opatření zabírají. A možná, že do hry vstupují i jiné faktory, některé odhadnutelné (větší promořenost populace a z toho vyplývající určité množství populace, které je proti viru odolnější), některé odhadnutelné hůře.

Nadále je ale vysoký počet obětí koronaviru. Ve čtyřicetitisícovém segmentu mezi 403498 – 446673 celkově infikovaných, jehož naplnění trvalo 6 dní, zemřelo v souvislosti s Covid – 19 vtéto době 1271 osob, tudíž výrazně stoupla smrtnost v segmentu na 3,18 %. Příčiny mohou být různé, třeba věkovým segmentem, vyčerpaností zdravotnických sil a prostředků, či z jiných zatím nedefinovtelných příčin.

Přes poměrně nadějné snižování čísla R, které pokleslo v minulém týdnu na poměrně neuvěřitelnou hodnotu mírně nad 0,6, není čas na nějaké uvolňování opatření. S rozvolńováním karantenních opatření bych ještě tak dva týdny počkal a pak rozvolňoval frakcionovaně, buď podle jednotlivých segmentů opatření, nebo podle regionů, a to s možností reakce na výsledky.

Rozhodně bych si odpustil hurá prohlášení o „porážce kovidu“ a nepořádal bych „sousedská posezení u dlouhého stolu na Karlově mostě“. To už tady bylo a s masakrálními následky.

Kovid neporazíme, musíme se s ním pomalu učit žít. A k tomu povede dlouhá cesta, neboť bude trvat pár let, než se seznámíme s jeho vlastnostmi a naučíme se na ně reagovat. Možná, že nyní známe obecné vlastnosti virů, ale rozhodně specifické vlastnosti Covid – 19 neznáme a mohou nás překvapit.

Co je podle mého názoru pro nás důležité? Nadále dodržovat karantenní opatření, tedy rozumné nošení roušek, dodržování hygienických opatření (mytí rukou mýdlem, dezinfekce) a dodržování sociální distance (dodržování odstupu, nesdružování, nepodávání rukou apod.). Být zodpovědný nejen k sobě a za sebe, ale i ke společnosti. Záležitost zbytečně nepolitizovat, nedramatizovat, ani nebagatelizovat.

Uvidíme, co napoví příští týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Tlačíme džina do lahve! (Koronareport 37. týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek