Spasiteli, co děláš v přítomném čase ?

21.01.2021 21:21

Spasiteli, co děláš v přítomném čase ?

Dnes je dvacátý prvý den dvacátého prvního roku dvacátého prvního století a článek jsem zavěsil ve dvacet jedna hodin, dvacet jedna minut a možná, že i dvacet jedna vteřin.

Je to magická chvíle, podobná přijde až za 101 let, jeden den, jednu hodinu, jednu minutu a jednu vteřinu.

Takové datum by si zasloužilo něco oduševnělého, intelektuálního, hlubokého, nějaký podnět k zamyšlení. Tak tedy sem s tím. Bude to o spasiteli a současném čase.

Možná, že teď očekáváte něco filosoficko-teologického, něco přímo o Spasiteli. Ono se to celkem nabízí, žvanit o naději, lásce a víře je nyní v kurzu, zvláště u těch, co dříve žvanili o naději dělnické třídy Sovětském svazu, o lásce k marxismu-leninizmu a rudé víře uhlířské.

Moje povídání o tom, co dělá spasitel v přítomném čase, bude spíše linguistické, gramatické, tvaroslovné.

Všichni víme, co dělal spasitel v minulosti V minulosti spasitel obvykle své ovečky spasil, v budoucnosti spasitel své bědné spasí, ale co spasitel se svými spasenci dělá v čase přítomném?

Spáší, spasuje, pasuje, páše, páchá?

Češtinu snad, co se týká slovní zásoby, slovní morfologie, či slovní syntaxe zvládám docela dobře. Ale odpověď na otázku, co dělá spasitel v čase přítomném, tu fakt nevím!

Dotazem na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český jsem dostal nejasnou odpověď, kde se paní nějak zapletla do vidů dokonavých, či nedokonavých, řekla, že přítomný čas neexistuje a doporučila mi, ať to nějak vyřeším opisem. Ale já nepotřebuji napsat, že spasitel někoho zachraňuje, nechci to řešit, jako v tom vtipu, kde policajti našli zavražděného před kinem a aby neudělali v policejním protokolu chybu v i,y ve slově kino a bio, tak tu mrtvolu odtáhli před poštu.

Já chci vědět, co dělá spasitel v přítomném čase !

Budu rád, když mi to někdo z mých čtenářů, z nichž se mnozí pasují za renomované spisovatele potažmo spisovatelky, objasní v diskuzi.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

Diskusní téma: Spasiteli, co děláš v přítomném čase ?

Také nevím,

NULI | 29.01.2021

neporadím. Možná bych se měla optat svých evangelických přátel, nejlépe farářek a farářů ... Ale momentálně Vám jen vyřídím pozdrav od Honzy Marka a paní Heleny Kratzerové.

Re: Také nevím,

Jirka B. | 30.01.2021

Děkuji za přečtení a reakci. Za obé pozdravení děkuji a opětuji. Přeji pohodu Vám i oběma jmenovaným.

Spasitel (mimo jiné)

Jarka Jarvis | 23.01.2021

spásá trávu, a.k.a marihuana. Jeho ovečky ji, pod vlivem vidiny spasení spásají také, neboť spasen nebude ten, kdo odmítne se spasovat do spásného vztahu se svým Spasitelem. A on tudíž spasovává, demontuje a opět spasovává, a doufá, že mu nedojdou pasující díly, aby je nemusel objednávat ze světaspásné Číny.

Re: Spasitel (mimo jiné)

Jirka B. | 24.01.2021

Jó, to (s)pasuje!
Paní Jarko, děkuji za návštěvu a reakci.
Zdraví a přeje zdraví
Jirka B.

Spasiteli, co děláš v přítomné čase ?

Eva Matoušková | 23.01.2021

Je nám opravdu líto, pokud se nedočkáte a ani příště se nedovoláte. Způsobil to všudypřítomný "Kolaps."

Spasiteli, co děláš v přítomné čase ?

Eva Matoušková | 22.01.2021

Jirko, mě napadlo, že Spasitel také spasitelí nebo spasiteluje.... :-D

Re: Spasiteli, co děláš v přítomné čase ?

Jirka B. | 23.01.2021

Ahoj, Evo, no vidíš, to mne nenapadlo. Takže něco takhle?
"Halo, tady tísňová linka. Litujeme, ale všichni naši spasitelé právě spasitelují. Vyčkejte přihlášení operátora, nebo zavolejte později! Děkujeme."

Přidat nový příspěvek