Skákal PES přes kovid (koronareport 38.týdne)

23.11.2020 12:41

Skákal PES přes kovid (koronareport 38.týdne)

Počet případů nových infekcí virem Covid – 19 v ČR až překvapivě rychle klesá. Je dobré, že se ukázala schopnost společnosti nastavením a dodržováním hygienických opatření počet nových případů nákazy snižovat. V minulém týdnu bylo prokázáno 32153 nových nákaz, což je průměrný počet denně 4593,29 nových případů, což je stav 71,85% minulého týdne. Z tohoto se dá odvodit reprodukční číslo R = 0,7.

Pokud to tak je, pak je to dobře, neboť v celkovém důsledku se dá předpokládat, že snížení případů umožní konsolidaci zdravotní péče o nemocné koronavirem a bude zažehnána krize, která hrozila a vytvoří se tak podmínky pro normlizaci zdravotní péče obecně.

Nejsem si ale zcela jistý, že pokles čísla R je opravdu takový jen v důsledku učiněných opatření, nebo je způsobeno i jinými faktory, ať reálnými, třeba  imunizací společnosti v důsledku prodělání infekce, či méně infekční mutací viru, nebo také čarováním s čísly, třeba snížením počtu testovaných.

Naši společnost začal hlídat PES a na jeho základě bylo určeno, že jsme se posunuli z nejvyššího stupně 5 do stupně 4.

Na jednu stranu jsem rád, že byla stanovena závazná kriteria zařazení do stupňů a opatření v jednotlivých stupních, nejsem si jistý, zda jsou vybraná kriteria a opatření opravdu ta pravá ořechová, tudíž validně bezpečná. Možná, že pokud bych měl rozhodovat, byl bych opatrnější a chtěl bych větší nárazníkovou zónu a držel si větší rezervu. Takto se obávám, že uvolňovací opatření jsou dost benevolentní. Zvláště, blíží-li se předvánoční shon.

Je jasné, že s uvolňováním přijde vzestup případů, nebo alespoň vzestup reprodukčního čísla R. Je potřeba toto hlídat, aby se udrželo alespoň pod hodnotou 1, což vidím problematicky. Je třeba mít možnost a odvahu včas brzdit, hodit zpátečku, či utáhnout kohouty.

Musíme počítat se skutečností, že intenzita infekce bude oscilovat, a to dlouhodobě. Virus nevymýtíme, neporazíme, budeme s ním více, či méně prohrávat. Trvale. Méně s ním budeme prohrávat v případě, že se se situací smíříme a podřídíme se této skutečnosti, je potřeba uvědomit si, že naše společnost není zdaleka tak dokonalá, abychom zvládli vše.

Pokud si to neuvědomíme a budeme-li se stavět na zadní, šeredně to, jako „vyspělá část lidstva“, odskáčeme.

Točíme se proti směru točení Všehomíra a nepřestaneme-li s touto namyšlenou zpupností, pak nebudou mít dětičky ze školy „odřená ouška od roušek“, jak si stěžují někteří rodiče a nebude jim zimička při větrání tříd, ale přijdou takové katastrofy, že dětičky nebudou mít žádná ouška a budou opravdu mrznout v absolutně rozvráceném světě. To si uvědomme.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Skákal PES přes kovid (koronareport 38.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek