Pro Boha živého, lidi, mějte rozum!

01.04.2021 15:39

Stále slyším nějaké výzvy, že přes Velikonoce to lidi vládě natřou za ústrky, které lidem naděluje. Lidi, mějte rozum, vláda dělá, možná neohrabaně, nedokonale, podobně, jako mnohé jiné vlády, co může, aby se pandemii kovidu - 19 podařilo zastavit. A za poslední tři týdny jsou vidět výsledky. Pokud budete karantenní opatření a restrikce pohybu ignorovat, nenatřete to vládě, ale sami sobě. Pokud nebudete opatrní, dostanete se do maléru coby dup.

V současné době máme rozdělenou domácnost, žena je v jedné polovině (naštěstí dost velkého) bytu v karanteně, a já  ji z druhé poloviny obsluhuji škvírou. Stalo se to tak: Požádal nás soused, zda bychom jeho partnerku neodvezli do nemocnice na gastroskopii, kam jí poslal obvodní lékař pro týden trvající zvracení. Moje žena u vědomí toho, že pomáhat se má, souhlasila,  že ano. Když jsem namítal, že od toho jsou zde sanitky a že by to mohl být kovid, bylo mi vysvětleno, že lékař postiženou vyšetřil, test byl negativní a je to záležitost nějakého žaludečního problému. Nelíbilo se mi to, jsem totiž negativní nelida, ale bylo mi to málo platné. Při odjezdu sousedka začala kolabovat, tudíž žena volala erzetu. Ti, když slyšeli, že kolabující sousedka sedí v autě, řekli, aby žena nemocnou transportovala do nemocnice sama. A ta jela. V nemocnici byly potíže s přijmem, že teď jsou kovidárium, tudíž že neurgentní gastroskopii nechť udělají jinde. A žena nechť sousedku někam odveze. Nakonec pro jistotu udělali test na kovid a ten byl pozitivní. Sousedka zůstala v nemocnici a dnes je její stav již velmi vážný s oboustranným zápalem plic. Manželka je doma v karanteně a vzájemně minimalizujeme kontakt. S jistou tenzí očekáváme příští.

Přirovnal bych situaci ke hře zvané ruská ruleta. V sedmiranném revolveru Nagan má sousedka šest ostrých ze sedmi, sousedova stará matka pět ostrých ze sedmi, soused čtyři ostré ze sedmi, manželka tři, já dva. A to od počátku epidemie se chováme tak, že míra rizika byla těch obecných jeden ostrý ze sedmi. A veškerá snaha a opatrnost je v háji.  Z ničeho nic a tak rychle.

Obchody jsou dnes plné lidí, jako by měla být zítra měnová reforma a ne v sobotu otevřeno,  na ulici spousta lidí bez respirátorů, kteří na mne civí, když mám kombinaci roušky a respirátoru, jako na nějakého exotického blbečka, dětská hřiště jsou plná dětí a maminek, z nichž jsem, mimochodem, viděl jednu, která by měla být stoproš v karanteně. V sousední zahradě se na víkendhauzu ryje v zemi soused, který má trvalé bydliště v Praze a tudíž tady je na zapřenou. A to ještě ani nejsou Velikonoce. Pokud nebude od Velkého pátku do Velikonočního pondělí čina, sibérie a slota, obávám se, že za tři neděle tu máme zase plné JIPky, patnáct tisíc nových případů denně a za pět až šest neděl zase přes dvě stovky mrtvých za den. Zase to pěkně té Babišově vládě natřeme. Fakt, to jsme hrdinové. Pěkně se přes Velikonoce kolektivně zmrskáme tu pomlázkou, tu vodkou na jednu hromadu, políbáme se , zanadáváme na neschopnost úřadů nás z pandemie dostat a pak budeme vykřikovat a láteřit, že děti nemohou do školy a my v létě do Jugošky. Kdepak, my jsme národ husitů, na nás nikdo nemá.

Je mi z toho smutno a jsem naštvaný, když se nám ten povánoční průser podařilo po deseti týdnech za tři týdny stáhnout skoro na polovinu a teď to prošustrujeme.

Lidi, pro Boha živého, mějte rozum!

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

Diskusní téma: Pro Boha živého, lidi, mějte rozum!

Jedno z pořekadel praví:

Jarka Jarvis | 02.04.2021

Můžeš přivést koně k vodě, ale nemůžeš ho donutit, aby se napil. Když nepomohl celý rok přísných opatření, je jasné, že lidé se buďto učí pomalu, nebo jsou nepoučitelní. Proto by se měly zrušit všechny zákazy, a nechat věcem volný průběh. Ano, se vší pravděpodobností zkolabuje zdravotnictví, vzroste počet úmrtí, a lidi budou opět nadávat na vládu, tentokrát proto, že s tím nic nedělá. Bohužel, člověk někdy musí dopadnout až na dno, než pochopí závažnost situace. Jo a doufám, že u Vás všecko dobře dopadne.

Re: Jedno z pořekadel praví:

Jirka B. | 02.04.2021

Dobrý den, paní Jarko, děkuji za přečtení, reakci a přání.
Sice koně nemůžeme donutit pít vodu, ale můžeme ho naučit na elektrický ohradník. A pokud bych přirovnával tu menšinu neukázněných , nepoučitelných, sobeckých, hloupých, namyšlených k nějakému zvířeti, tak bych nevolil koně, ale spíše krysu.
Co se týká "přísnosti" opatření, netrvá rok. Na začátku pandemie loni na jaře lidé dodržovali pravidla spontánně a situace byla výborná. Přesto se našli kverulanti, vyhecovaní politickou opozicí, čemuž vláda populisticky ustoupila rozvolněným létem s děsnými podzimními následky. Takže pochopitelně utáhla šrouby, což vedlo k zlepšení, takže vláda populisticky rozvolnila před Vánoci. Důsledkem toho nastal kolaps leden - půle března. Po nutném utažení šroubů se po třech nedělích projevily pozitivní důsledky , už tři neděle se situace zlepšuje. Ale patrně to vše zase půjde skrze menšinu hovad do kelu. A pojedeme od znovu. Jen proto, že část lidí vidí smysl života v chlastu, poflakování se, rebelování bez příčiny a nedokáže život vyplnit smysluplně. Já se s "restrikcemi" dokážu vyrovnat více, méně bez problémů, mám pořád se čím zaobírat. A vím, že ven vede jen jedna cesta. Bezbřehé uvolnění je sice také cesta, jak z pandemie ven, ale za cenu možná čtvrt milionu mrtvých, možná více. Ekonomiku by to rozvrátilo více, než současný postup, sociální důsledky by byly strašlivé a postup bezohledný vůči většině těch, kteří chápou smysl opatření a dodržují je. Bohužel, situace jasně ukazuje, že nepochopená svoboda a demokracie je snadno zneužitelná k egoistické anarchii vedoucí k zániku společnosti. Myslete si, co chcete, ale my si svobodu a demokracii nezasloužíme, neboť ji nezvládáme. Chybí zodpovědnost a kázeň. Autoritářský režim by si s takovouto situací již poradil a bylo by to v zájmu zachování společenství. Ano, svoboda a demokracie "first", ale nikoli za svobodu a demokracii vydávaná anarchie, to raději autoritu, možná i totalitu. Protože jedinec není prvořadý, prvořadé je společenství. Asi to nebude bráno pozitivně, co jsem napsal, ale nebudu tvrdit nesmyslná klišé o svobodě a demokracii, které , bohužel, nedokážeme využít, jen proto, abych se zalíbil a zařadil do lajny, někdo musí jasně říci, že hoří barák, když ostatní stále melou, že je jen teplo a světlo.

Přidat nový příspěvek