Příroda na politikaření kašle, má svá pravidla. (Koronareport 56. týdne kovidové epizody)

29.03.2021 08:24

Příroda na politikaření kašle, má svá pravidla. (Koronareport 56.týdne kovidové epizody)

Infekce je přenos patogenního agens z jedince na jedince. Druh infekčního agens může být různý (virus, bakterie, parazit atd.), způsob přenosu také (kapénková infekce, pohlavní přenos, přenos alimentární atd.).

V případě současné kovidové infekce se jedná o přenos viru Covid – 19 cestou kapénkové infekce, tedy přenosu kapének hlenu vzduchem ze sliznic dýchacích cest nositele infekčního agens (viru) na sliznice příjemce a jeho usídlení a dalšího množení v příjemcově organizmu. Řetězec přenosu viru pokračuje tak, že nakažený nakazí přenosem R dalších příjemců. Je -li R větší než 1, epidemie sílí, je-li R menší než 1, epidemie slábne.

Bojovat proti viru přímo medikamentozně je problematické, jedinou cestou je zvyšování odolnosti organizmu dodáním, či podpořením vlastní tvorby protilátek. To se děje očkováním. Další cestou, jak bránit infekci virem, je přerušení řetězce přenosu viru. Toho lze lépe, či hůře bránit jednak sociální izolací, jednak omezením možnosti distribuce kapének z dýchacích cest nositele na sliznice (převážně) dýchacích cest příjemce. Zde pomohou roušky, respirátory a masky. Třetí podpůrná cesta spočívá v posilování obranyschopnosti organizmu.

Cesty řešení epidemie jsou následující:

1. Epidemii lze nechat proběhnout spontánně bez zásahu. Pak dojde k přirozenému promoření společnosti, kdy infekce projde komunitou, silní si vytvoří protilátky a s menší, či větší újmou přežijí, slabší jedinci pomřou.

2. Epidemii eliminovat omezením přenosu infekčního agens a očkováním imunizovat společnost. Tento způsob je nejefektivnější.

3. Lavírovat mezi prvním a druhým způsobem jakýmsi řízeným promořováním, lavírováním mezi utahováním a rozvolňováním karantenních opatření a postupnéá vakcinace. Zde jsou následky úměrné způsobu lavírování kdesi uprostřed prvních dvou.

Na těchto třech principech řešení nic nezmění všelijaká politická, či jiná hnutí a jejich proklamace a akce. Tady se záležitost řídí zákony přírody a lidstvo jsou malí páni, aby pokud lidstvo jde proti zákonům přírody, s nimi příroda nezatočila. A může to řídit Biden, Putin, Babiš, nebo Fiala.

První způsob řešení je poněkud nehumánní, na druhý způsob lidstvo nestačí, takže celá lidská společnost lépe, či hůře lavíruje.

Pokud bych měl hodnotit situaci v Česku, neřeší pandemii ani nejlépe, ani nejhůře. Mohla by se u nás řešit situace lépe, kdyby poziční politici a orgány byli většími vůdci a odborníky, tedy většími autoritami, kdyby opozice byla konstruktivní a nikoli destruktivní, kdyby společnost se řídila rozumem a nikoli emocemi a nepodléhala projevům převahy ambic nad znalostmi, dovednostmi, zkušenostmi a schopnostmi.

Že výše uvedené platí, to dokazují poslední restriktivní opatření, které vykazují účinnost v řešení epidemie, což vyplývá z čísel statistiky:

V minulém týdnu bylo prokázáno 49073 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 7010,43 nových případů, což je pokles na 76,21% stavu předcházejícího týdne, tudíž reprodukční číslo zůstává na „lepším“ R = 0.8. Epidemie oproti minlému týdnu zaznamenala další pokles razance. Smrtnost v souvislosti s kovidem mírně stoupla na 1,71% z prokázaných infekcí. Tolik statistika.

Co je osobně potěšující, je to, že jsme obdrželi přístupové kody do registračního systému pro očkování, co nepotěší je, že čekáme na vakcíny, které nejsou. To je zločinná chyba systému EU, která nezvládla objednávky, na něž si usurpovala práva, že politikaří s výběrem povolených a nepovolených vakcin, je to vina neschopnosti našich orgánů taktéž, neboť je ve vleku neschopné EU, je to vina mezinárodního i vnitrostátního politického klimatu, je to vina zájmů biznisu, který je upřednostňován před zájmy společnosti.

Co do příštích dnů? Nepodléhat falešnému a předčasnému optimizmu, nadále dodržovat lockdown a karantenní a hygienická opatření a býti si vědom toho, že ne vše, co není zakázané, je bezpečné.

Blíží se Velikonoce. Omezte, prosím, velikonoční aktivity na bezpečnou míru.

Vězte, že letos s pomlázkou chodí smrtka!

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Příroda na politikaření kašle, má svá pravidla. (Koronareport 56. týdne kovidové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek