Pozdě, ale přece, ale pozdě (Koronareport 52.týdne koronavirové epizody)

01.03.2021 09:12

Pozdě, ale přece, ale pozdě (Koronareport 52.týdne koronavirové epizody)

Skončil první rok epizody koronavirové epidemie v ČR. Po obdivuhodném řešení prvních čtyř měsíců zatraceníhodné pokračování až k současnámu prékolapsu. Máme za ten rok přes 1,2 milionu infikovaných, kteří prošli různě závažným průběhem onemocnění, z jehož dosud ne zcela definovaných následků se mnozí budou dlouhou dobu dostávat, ale v souvislosti s kovidovou infekcí také zemřelo přes 20 000 nakažených. To je, jako by vymřela např. celá Kutná Hora.

V současné krizové situaci sáhly řídící orgány po tvrdém lockdownu společnosti, jehož nejvýraznějším atributem je omezení pohybu mezi okresy, zpřísnění povinnosti nošení ochraných pomůcek, úplné přerušení prezenční školní docházky, další omezení obchodu. Pozdě, ale přece.

Pozdě proto, že takovéto opatření mělo být realizováno někdy v létě minulého roku a spolu s kontrolovaným omezením mezinárodního provozu bychom mohli být neinfekčním ostrůvkem uprostřed Evropy.

Nestalo se, pozdě bycha honiti. Proč se nestalo, je nasnadě. Vláda a řídící orgány podlehly populisticky nátlaku veřejnosti, ponoukané politickou opozicí a jí poplatnými medii, omezila restrikce a tupější část veřejnosti si „začala užívat“. Dlouhý stůl na Karlově mostě za přítomnosti Feriho a Pekarové, výlety do Chorvatska, techtle mechtle v Techtle-Mechtle, demonstrace za „svobodu a lidská práva“ nenosit roušky, politicko-ekonomicky motivované zájmy těch v pozadí, exhibice tupých politiků a samozvaných odborníků, hmotné zájmy pana Hrušínského, či pana Jančury a podobně. Důsledky na sebe nenechaly, a to předpokladatelně, dlouho čekat, takže situace je následující viz statistika:

V minulém týdnu bylo prokázáno 82498 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 11785,43 nových případů, což je vzestup na 124,70% stavu předcházejícího týdne, tudíž s odřenýma ušima reprodukční číslo R=1,2. Epidemie stále nepěkně akceleruje. Z celkového počtu 1 240651 prokázaných osob s infekcí virem Covid – 19 zemřelo v souvislosti s kovidem 20469 osob, z čehož se dá určit smrtnost 1,65 %. Smrtnost v souvislosti s kovidem stagnuje. Tolik statistika.

Uvidíme, zda nynější tvrdší opatření zaberou. Nezaberou -li zkolabuje zdravotnictví, které už na hraně kolapsu balancuje. Pak počet mrtvých může stoupnout řádově a není vyloučeno, že bilance mrtvých na konci epidemie, nenastane-li obrat ve vývoji, dosáhne v Česku něco okolo čtvrt milionu lidí (4% - každý dvacátý).

Hodně bude záležet na rychlosti očkování. Zatím očkování drhne jak na nedostatku vakcin, tak na nepružné organizaci rezervace, distribuce i aplikace vakcin.

Osobně si myslůím, že nevhodná je i strategie, kde jsou „pseudoeticky“ očkováním chráněny prioritně skupiny seniorů, kde by bylo možno chránit spíše izolací a možnosti omezení rizika přenosu u produktivní části populace 20-65 let očkováním jsou pro nedostatek kapacit odkládána. Myslím, že tato ekonomicky aktivní skupina, která se jak v souvislosti s prací, tak i v souvislosti s mimopracovními aktivitami nejvíce stýká a pohybuje, je rezervoárem viru a příčinou předávání viru v populaci. Zde by mělo proběhnout očkování nejmasivněji a v prvé řadě. Nemají cenu pseudoetická klišé o tom, že se nejdříve zachraňují nejslabší, je potřeba pragmatického přístupu s ohledem na realitu. Vyeliminuje-li se ložisko infekce, sníží se(teoreticky pomine) riziko přenosu.

Je opravdu potřebné očkování seniorů v alzheimercentru, kde lze pacienty chránit izolací tak, aby nebyli nakaženi a nikoho nenakazili, nebo naočkovat nedostatkovými vakcínami skupinu řemeslníků, kteří se nutně pohybují po stavbách a stýkají se jak s jinými řemeslníky, tak s rodinou, či s populací v obchodech, zdravotních zařízeních i při všelijakých „nelegálních“ činnostech a tudíž jsou zásobárnou a distributory viru?

Situace okolo pandemie kovidem je nová a nemáme s ní velké zkušenosti. Proto je nutné tolerovat počáteční chyby. Ale pandemie už rok běží, zkušenosti se již sbírají a chyby tolerovatelné na začátku už není možné tolerovat dnes. Je nutno se z chyb poučit a reagovat. Měnit strategii pragmaticky podle potřeby. Stanovit nové priority, cesty k jejich realizaci a bezohledně je naplňovat. V současnosti tvrdý lockdown, nákup vakcin třeba od čerta ďábla, urychlené očkování skupin s vybranou prioritou prvořadě produktivní generace, v druhé řadě školáci, studenti a učni, v třetí řadě zbytek, posílení zdravotnických a sociálních složek, zdravotně výchovná edukace a apelace. Sankce při porušování strategie, odměny při dodržování.

Nezvládneme-li toto, pak budeme posilovat výrobu rakví, provoz krematorií a tisknout poukázky na chleba v přídělovém systému.

Dodržujte lockdown, noste ochranné pomůcky, dezinfikujte ruce a chraňte se, jak sami můžete. Pouze idiot nadává, že kapitán blbě řídí havarovanou loď a sám při tom vrtá další díry do dna. A to mnozí dělají.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Pozdě, ale přece, ale pozdě (Koronareport 52.týdne koronavirové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek