O svaté Kundě

25.11.2016 16:10

O svaté Kundě

Na BBLN zavěsil pan Karel Drábek zajímavý článek o solném dole ve Wieliczce. https://drabek.bigbloger.lidovky.cz/c/452510/Polsko-solne-doly-ve-Wieliczce.html  

Článek mne zaujal natolik, že jsem se začal pídit okolo a zjistil jsem pár zajímavostí.

Na jedné fotografii u článku pana Drábka je veliký prostor s oltářem a solnými svícny a podlahou ze solných dlaždic. Je to kaple zasvěcená sv. Kunigundě, polsky Kinze.

Svatá Kunigunda polsky a maďarsky Kinga, česky Kunhuta (domácky Kunda) je patronkou polských „bílých“ horníků, tedy horníků těžících sůl.

Narodila se v Maďarské Ostřihomi ve čtvrtině13.století (1226) jako dcera maďarského krále Bely V. Provdala se za polského knížete Boleslava Stydlivého, ale manželé složili slib pohlavní zdrženlivosti - celibátu, tudíž zemřeli bezdětní.

Kinga byla velmi pobožná, stavěla kostely, zakládala kláštery a v jednom z nich nakonec zemřela jako prostá řeholnice.

V diskuzi vedle článku pana Drábka jsem porovnával solný důl ve Wieliczce se solným dolem v rumunské, dříve uherské Turdě. Netušil jsem ale, jakou mají tyto dva doly souvislost. Svatá Kinga totiž byla majitelkou jednoho z největších transylvánských solných dolů a také zároveň jakousi první prospektorkou soli a iniciátorkou těžby soli ve Wielicze.

O tom existuje pověst, která je následovná. Slečna Kunigunda (Kinga, Kunda) si od otce vyžádala jako dar k zásnubám solný důl, neboť věděla, že sůl je nad zlato. Odtud též pochází inspirace ke stejnojmenné pohádce. Když jí otec přivedl ke svému největšímu transylvánskému solnému dolu a daroval jí ho, vzala Kunda svůj zásnubní prsten a hodila ho do šachty. Když se pak provdala do Krakova, nechala poblíž otevřít důl a kázala kopat díru. Horníci objevili solné ložisko a v prvním vytěženém  kvádru soli zarostlý Kundin zásnubní prsten z transylvánského dolu.

No, sůl je sice plastická hornina, která se seismickými tlaky posouvá a tvaruje, ale vysvětlovat tím tento zázrak je asi nemožné. Je to přece jenom 450 km vzdušnou čarou.

Takže alespoň máme nad čím přemýšlet, až si dneska k večeři osolíme krajíc chleba.

Jirka B.

Diskusní téma: O svaté Kundě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek