No konečně, diskuze je tu! (Veřejná odpověď na anonymní reakci)

09.03.2021 17:30

No konečně, diskuze je tu! (Veřejná odpověď na anonymní reakci)

Vážení čtenáři, stal se takřka zázrak. Dostal jsem odpověď na moji výzvu, kterou jsem požádal o napsání vašich názorů na prioritní očkování seniorů a na můj názor, že podle mého názoru by mělo být očkování při nedostatku vakcin prováděno v pořadí:

  1. lidé produktivního věku 20 let- důchodový věk

  2. žáci, studenti a učni

  3. senioři v důchodovém věku

  4. děti předškolního věku

Celý článek je možné si přečíst na adrese https://karel-blog.webnode.cz/news/zeny-deti-a-stari-do-zachrannych-clunu/ včetně mého dodatku o absencei diskuze, kterou jsem zveřejnil v diskuzním prostoru. Pod článkem tradičně nikdo nereagoval.

Až dnes, zrovna když jsem sbíral po zahradě psí exkrementy, přinesla mi žena papír formátu A4 nadvakrát přeložený, zašitý sešívačkou do psaníčka a na této provizorní obálce byla počítačem psaná adresa a nekecám, nalepený Modrý Mauritius.

Zrovna čekám psaní z USA s výsledkem genetického testu na tzv. královský klastr, takže jsme očekávali, že test je pozitivní a píše mi sestřenka z xtého kolene britská královna Bětka, že mne tedy vítá do rodiny. Ale pak jsem si všiml, že Modrý Mauritius je jen atrapa a že mi podle razítka pošty píše někdo z Prahy 6 patrně. Otevřel jsem odsvorkováním onen list a četl (cituji):

 

Doktore,

jsou ti povědomá tato slova?????

 

 

Přísahám a volám Apollona lékaře a Asklépia a Hygieiu a Panakeiu …...

…... a na lékařský mrav přísahající …...

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného,.......... Vystříhám se všeho

co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.......

….............................

Do všech domů, kam vstoupím, budu vstupovat ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu..

 

…...........

Když tuto přísahu dodržím a neporuším, nechť ve svém životě i ve svém umění skromně dopředu postoupím. Tak získám si vážnost všech lidí po všechny ty časy. Když ale zákazy přestoupím a

přísahu poruším, nechť stane se pravý opak.

 

 

 

Doktore, tvoje úvaha o tom, kdo má mít při očkování přednost, je nejen velice odporná, ale i hluboce hloupá.

 

Odporná je proto, že bys jistě neváhal zatratit ty členy rodiny, kterým by bylo nad 80 nebo pod 6 let. Nebo by sis to nějak zařídil, aby se to tvé rodiny nijak nedotklo? Ale to je taky odporné.

 

A velmi hloupá je proto, že jsi vůbec nepochopil, že začít očkování těmi nejstaršími je nejen hluboce etické, ale taky velice chytré. Oni jsou totiž ta skupina, která by vlivem snížené imunity zcela zahltila nemocnice. Když tato skupina zůstane pokud možno co nejzdravější, zůstanou kapacity nemocnic mnohem volnější i pro ostatní populaci.

 

Ale ty bys je nechal umírat bez jakékoli pomoci. To se příčí lékařské přísaze a proto bys měl vrátit diplom.

 

 

 

 

 

Nediv se, že s tebou nikdo nemá zájem diskutovat. Je to stejné, jako když někdo tvrdí tak evidentní voloviny, že opravdu nemá cenu s tím ztrácet čas. A taky se s tebou diskutovat nedá. Nikdy nepřiznáš, že se mýlíš, i když je to zcela jisté. Takže do toho vůbec neple´t nejakou statečnost, či nestatečnost diskutujících.

 

Tolik do slova odcitovaný dopis, který jsem se snažil zachovat i s překlepem, zvýrazňováním tučností a velikostí písma a grafikou.

Dopis není podepsán, chybí kontakt na pisatele. Takže se pokusím odpovědět touto veřejnou cestou.

Takže v prvé řadě chci pisateli poděkovat za to, že mé články čte a že na jeden z nich zareagoval. Dále bych pisatele rád ujistil svojí lítostí nad tím, že se nepodepsal. Vždyť vzhledem k tomu, že mi v dopise tyká a ležérně mne oslovuje „doktore“, předpokládám, že to není žádný neomalený hňup, jak by se mohlo z takového plebejského oslovování a tykání zdát, ale zřejmě nějaký utajený známý, neboť si jen tak s někým netykám.

Takže vážený anonyme,

Co se týká Hippokratovy přísahy, její text je starý 2500 let a je tudíž poněkud obsoletní. Kromě toho na FVL UK, kde jsem absolvoval, se nikdy Hippokratova přísaha neskládala, skládal se vlastní slib, takže jakési morální vydírání mne, coby křivopřísežníka, není na místě ani formálně, ani fakticky. Co jsem tenkrát slíbil, to jsem ve své praxi dodržel. Vždy mi šlo o to, abych pracoval v zájmu zdraví svých pacientů, což si myslím, že moji pacienti ve většině kvitovali s povděkem.

Nyní jsem již pár let v důchodu a k praxi se již i z důvodu toho, že již bych nemohl zajistit svým pacientům plnohodnotnou a soustavnou péči, vracet nehodlám. Takže „vracení, či nevracení diplomu“ není na pořadu dne.

Co se týká „odpornosti“ mého návrhu na změnu priorit v systému očkování proti viru Covid – 19, asi jste špatně četl. Seniorskou skupinu bych rozhodně nenechal bez lékařské péče, jak mne ve svém dopise osočujete. V mém návrhu je jasně napsáno, že tuto skupinu lze poměrně bezpečně chránit sociální izolací spojenou se zvýšenou sociální pomocí a poskytnutím potřebné lékařské péče v případě nutnosti.

Skupina seniorů a priori není ta skupina, která je depotem viru, ze kterého by se epidemie šířila. Tím jsou hlavně lidé v produktivním věku a školáci, kteří vykazují nejvíce kontaktů a největší mobilitu jak na pracovištích a ve škole, tak při cestování za prací a do školy a současně je to skupina s největší potřebou navazování „intimních kontaktů“ i mimopracovně. Proto je také největší nálož viru a největší nebezpečí šíření infekce v těchto dvou skupinách a z těchto skupin na další. Bude-li eliminováno riziko infekce v těchto dvou skupinách, pak se sníží i riziko přenosu do entity seniorů. Snad pochopíte na příkladu, že pokud hoří v dílně, hasiči chladí svářecí bomby a nezachraňují prvotně z dílny nástěnné hodiny, protože když bouchnou bomby, nebude hodiny kam pověsit.

Pokud mne obviňujete ze sobecké bezohlednosti vůči svým příbuzným seniorům a dětem, mohu Vás ujistit, že se mýlíte. Svému přesdevadesátiletému tchánovi jsem pomáhal s registrací, sám již v současnosti patřím skoro do kategorie s nárokem očkování a nárok mám vzhledem k riziku, přesto se nikam bezohledně nederu a nikdy jsem nezneužíval svého postavení k vybavení si protéže.

Co se mé schopnosti a ochoty diskutovat týká, že to jde, o tom svědčí například to, že se s Vámi snažím diskutovat, přestože Váš dopis je anonymní osobní útok, založený na Vaší zmýlené, překrucování a nepravdách tak, jak se může každý přesvědčit přečtením původního článku a porovnáním s Vašimi tvrzeními. Dokonce bych řekl, že touto odpovědí dokazuji, že jsem ochoten a schopen diskutovat i o tak evidentních volovinách, se kterými bych opravdu nemusel vůbec ztrácet čas. Ale napsal jste mi, nadhodil problémy, já mám své dnešní penzum práce v domě a

na zahradě udělané, tak co bych s Vámi trochu toho volného času neztratil.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: No konečně, diskuze je tu! (Veřejná odpověď na anonymní reakci)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek