Neuhnuli

22.10.2017 11:54

Neuhnuli

Okolo silnic je plno pomníčků těch, co neuhnuli. To mi přišlo na mysl, když jsem slyšel prohlášení představitelů několika stran, které se ve včerejších volbách nominovaly do parlamentní  sněmovny.

Tak jak volby podle mne dopadly? V podstatě demokraticky popsaly situaci v naší společnosti. Tak, jako v poslední době i v jiných zemích zvítězily strany „populistické, xenofobní, nacionalistické, fašistické, nesystémové, ultrapravicové“.  Uvozovkami uvozuji, protože si myslím, že majnstrýmovými medii a samozvanou „elitou“ jsou takto nálepkovány zcela běžné strany, které se „provinily“ jen tím, že nekonvenují právě těm samozvaným elitám a jasně nastavují zrcadlo jejich elitářské nabubřelosti.

Já se musím přiznat, že můj hlas, který jsem dal Realistům, propadl. Tak nějak jsem s tím počítal, i když jsem živil naději, že nepropadne.Jinak z výsledku voleb nejsem vůbec zdrcen. Zvítězila demokracie, lidé se rozhodli tak, jak se rozhodli.

Dominující vítězství hnutí ANO ukazuje, že lidé mají dost planého žvanění mluvících hlav. Ať je to, jak je to, Babiš mluví jasně a civilně a prezentuje nějakou vizi, za kterou jde, zatím, co ostatní se jen natřásají a přetlačují o místo ve fokusu skupinového fota českého  politického establišmentu. Babiš dělá politiku, zatím, co ostatní politikaří. Jaká ta Babišova politika je ? Vyhovuje 30ti procentům voličů!

ODS ústy blátivého předsedy Fialy proklamuje, že vstalo z mrtvých a posílilo. Tvarohový Fiala se snaží  na základě toho zapsat do celospolečenského povědomí jako lídr, co dovedl ODS k velkému vítězství. Oněch skoro 12% je ale popravdě druhý nejhorší výsledek v historii a k nárůstu zhruba o 4 %, podle mého názoru, přivedl tuto stranu svým angažmá Václav Klaus mladší a skutečnost, že Babiš pro určitou část společnosti nepopulisticky zavedl EET. Strana s tak nevýrazným předsedou a například s takovým členem, jako je Pavel Novotný, by měla zauvažovat o personálních změnách.

Piráti, doufám, že dosáhli  se svými 11 % zenitu a ve sněmovně budou muset odkrýt karty. Pro mne jsou to ultralevičáci a anarchisté, což ostatně dokazuje angažmá pirátského předsedy na různých akcích levicových extremistů.

Okamurovo SPD zaznamenalo také téměř 11%, rozhodně má program, který má svoji logiku a opodstanění a rozhodně za ním nestojí nějací nácci, fašouni a xenofobové, ale je oporou pro část společnosti, která má oprávněné výhrady proti politice EU a obavy z budoucnosti, do které nás stále nereformovaná a i podle mne nereformovatelná EU vede.

Levicová KSČM a ČSSD ztratily. Asi se časem prověřilo, že prázdné levicové sliby netáhnou a kupování si hlasů „sociálními jistotami“ přestává fungovat, zvláště, když není z čeho brát.

KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se sice do sněmovny dostaly, ale těsně před zabouchnutím dveří.

KDU-ČSL se bude nadále řídit svým osvědčeným „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“.

TOP 09 dostala jasnou lekci, že společnost má dost jejich elitářského mentorování.

A STAN? Jeví se mi jako klon TOP 09, takové jejich „béčko“. Kalousek měl snad i pravdu, když říká, že když slyší mluvit Farského, jako by viděl naklonovaného sám sebe.

Rozhodně nejsem z voleb zdrcen. Nalily čistého vína. Bude asi obtížné skládat vládu. Já bych nejraději viděl koalici ANO, ODS a SPD. Myslím, že tam by se našlo dost průniků programů.  Ale jsou, samozřejmě, možné i koalice jiné.

Je potřeba si realisticky uvědomit, že buď se bude ke škodě ČR politikářsky obstruovat, nebo politicky konstruktivně jednat a vahou svých mandátů koaliční program tvořit, korigovat a usměrňovat ke konsensu.. A jestliže budou jednotlivé strany ignorovat výsledek voleb a „neuhnou“, jak mnozí lídři stále deklarují, tak je potřeba včas vyměnit jejich zabejčené lídry, dříve než naše společnost dopadne jako mnohé posádky dopravních prostředků na našich komunikacích, jejichž řidiči také neuhnuli a pozabíjeli a zmrzačili sebe a své pasažéry nárazem na pevnou překážku.

ANO dominantně vyhrálo volby. Tento výsledek by neměl být ignorován. Demokracie je o poměrném zastoupení s respektováním hlasu většiny. A pokud si budou strany na 2. místě, která obdržela 2.5x méně hlasů než ANO,  až 9.místě, která obdržela 6x méně hlasů, než ANO, honit trika, pak také může dojít k tomu, že v příštích , třeba i předčasných volbách, už ANO dostane od voličů 60% hlasů a zcela demokraticky už budou  tito „neuhnutí“ dělat ve sněmovně a politice vůbec jen dekorativní stafáž.

Holt mnohdy je lépe respektovat cestu a uhnout, než  ujíždět k cíly cestou nekratší, cestou k nejbližšímu patníku.

Jirka B.

Diskusní téma: Neuhnuli

neuhnuli

matka | 24.10.2017

Je ještě jeden aspekt , a to neuhnuli, protože jiní do nich narazili tak rychle, že reakce nebyla možná a zaplatili na vražednou sílu auta řízeného xyxyxy..

No a politici volební náraz budou ještě dlouho rozdýchávat a zdůvodňovat, jak jsou právě oni bez viny,...

Re: neuhnuli

Jirka B. | 25.10.2017

Ano, Ano.

ZTRÁTA ČASU

JL | 22.10.2017

Tak jsem si Vás po delším čase opět přečetl a musím opět konstatovat: ztráta času.
Protože naprostý souhlas v naprosté většině případů a tím pádem žádná diskuse.
Mohl bych Vás sice pod každým článkem počastovat slovy "výborně", nebo "děkuji" po vzoru lidí z hejna, ale pochybuji, že by Vás to zahřálo u srdce.
Hodně zdraví a ostré pero přeje Honza L.

Re: ZTRÁTA ČASU

Jirka B. | 23.10.2017

Děkuji za reakci. A někdy i "výborně", nebo "děkuji" potěší. A jistě by se našlo i něco nesouhlasného, či rozvádějícího, což by i mohlo vyvolat širší diskuzí, která je základem pro tříbení názorů a jejich korekce. V disuzi se "železo železem ostří".Třeba názor na angažmá V.Klause jr. v ODS a jeho perspektivu tamtéž. I v mém okolí bylo široké portfolio volených stran a ti, kteří volili ODS, kroužkovali Klause, ale již okamžitě po volbách vidím od Fialy nulovou reflexi tohoto a snahu o Klausovo upozadění. Takže třeba toto je zajímavé téma k diskuzi, zda je Klaus "spasitel", nebo "usurpátor" a zda je Fiala "trpělivý budovatel", nebo "pro praktickou politiku zcela nevhodný nevýrazný stranický sekretář".
Zdraví a přeje zdraví
Jirka B.

Re: Re: ZTRÁTA ČASU

JL | 23.10.2017

Pokud bude ODSku nadále reprezentovat nemasný neslaný Fiala bez razantního názoru na EU a migraci a bude mu sekundovat pí. Němcová s žalmy o tom, jak největší nebezpečí představuje Putin, tak tato strana právě dosáhla svého vrcholu za podstatného přispění Klause ml.
Jsem přesvědčen, že Klaus ml. má ambice stát se lídrem ODS a že se tak stane při nejbližší plánované, nebo předčasné volbě předsedy.
Pokud by byl Klaus ml. předsedou a volebním lídrem tak rok před volbami, tak mohl ubrat ANO i SPD nejméně po 5ti procentech hlasů.

Přidat nový příspěvek