Není vata, nejsou vložky (Koronareport 47. týdne koronavirové epizody)

25.01.2021 09:58

Není vata, nejsou vložky (Koronareport 47. týdne koronavirové epizody)

Socializmus se vyznačoval výpadky. Když, tuším, v sedmdesátých letech vyhořely Harmanecké papierne, nastal nedostatek toaletního papíru a tak se natrhalo Rudé právo a to, sice pod tlakem pravice, ale posloužilo svému účelu. Horší bylo, že též ze sortimentu vypadly i dámské vložky a posléze vata. Bylo to v období 1. máje a tak v jednom okresním městě na severu došlo k následujícímu incidentu: V prvomájovém průvodu začaly žákyňky ze zdrávky skandovat heslo: “Není vata, nejsou vložky, co si dáme mezi nožky ?“. A vedle pochodující studenti z průmyslovky skandovali odpověď „Kdopak to tam huláká, dejte si tam ( a teď nevím přesně, snad) bubáka!“.

Proč o tom píši? Odpovím po statistice.

V minulém, tedy 47., týdnu kovidové epizidy bylo prokázáno celkem 48 031 nových případů nákazy. To je denní průměr 6861,57 případů, což je 85,42 % počtu minulého týdne, z čehož se dá odvodit reprodukční číslo R = 0,85.

Je to sice zvýšení R oproti minulému týdnu 0.22, ale je to přesto slušná hodnota. Myslím, že na poklesu počtu případů má svůj vliv již určitá promořenost, ale hlavně karantenní opatření a jejich (patrně) důslednější dodržování veřejností.

Smrtnost se drží stále okolo 1,6 – 1,7%.

Co se jeví jako průšvih, to je vakcinace, a to především nedostatek vakcín a z toho vyplývající bahno, ze kterého loví šíbři. Protekční očkování, kupčení s vakcínami, nedostatky v distribuci, změny v očkovacích plánech, protahování celé akce.

V prvé řadě z toho viním EU, která nebyla schopna zajistit dostatek vakcín podivným výběrem dodavatelů, kde někteří byli protéžovani a jiní embargováni, což umožnilo, že ti vybraní nyní neplní dodávky a jinde není kde brát, ačkoli při výběru nezatíženém ekonomicko-politickými zájmy by patrně kde brát bylo a možná kvalitněji, levněji a stabilněji. Tato politika EU má za následek deficit v proočkovanosti s důsledkem poškození zdraví a ztrát životů tisíců, či desetitisíců lidí.

Podobné je to na úrovni státu se všemi důsledky.

A zde je paralela mezi vložkami za krachujícího socializmu a vakcínou ve vyspělé kapitalistické Evropské Unii. Akorát, že ten deficit vložek a vaty byl spíše propopulační, kdežto nedostatek vakcin populaci snižuje. Vždy mi bylo nejvíce líto těch, kteří zahynuli na konci války a tady ti mrtví už také viděli a ti budoucí mrtví budou vidět to světlo na konci tunelu.

A jeden příklad ze sousedství. Naše sousedka od naproti navštívila na skok sousedy od vedle. Tam pak zašla jedna známá z druhého konce naší vesničky střediskové. Výsledek? Bezprostředně 7 nakažených, z čehož minimálně 1 na plicní ventilaci a další minimálně tři s těžkým průbehem.

Takže dodržujte karantenu a hygienickou prevenci, tedy roušku, desinfekci a distanc a doufám, že brzy nám bude dopřáno se nechat oočkovat.

Zatím zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Není vata, nejsou vložky (Koronareport 47. týdne koronavirové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek