Krym je ruský, to je hotová věc !

12.10.2017 20:16

Krym je ruský, to je hotová věc ! 

V tomto smyslu promluvil prezident Miloš Zeman na Radě Evropy. A navrhl za uznání připojení Krymské republiky k Ruské federaci jednání o případné kompenzaci Ruska vůči Ukrajině.

Sklidil prý smršť odporu a to hned ze tří stran.. Ukrajinského establišmentu včetně ukrajinských nacionalistů, dále politiků a lidí, kteří stále prohlašují znovupřipojení Krymu k RF za Putinovu agresivní a protiprávní anexi a dále těch, kteří si myslí, že si Ukrajina žádnou kompenzaci nezaslouží.

A pak  prezident Zeman za svoji řeč sklidil potlesk a pochvalu. Nejen většiny krymské a ruské veřejnosti a politiků, ale i mnohých  západoevropských politiků a veřejnosti. Patřím k té realistické evropské veřejnosti,

Zeman řekl, že Krymská republika už zůstane součástí Ruské federace, že to je hotová věc. Že znovu připojení Krymu k Ukrajině je možné jedině za cenu války a to je nesmyslné a pro lidstvo bez perspektivy. Já si myslím to samé. A ptám se čtenářů, zda si někdo myslí něco jiného? A pokud ano, chtěl bych jeho názor číst v diskuzi.

Jen si nejsem jistý oprávněností těch kompenzací. Krym se do rámce Ukrajiny dostal někdy před 60ti lety papalášským a nesmyslným darem Nikity Sergejeviče Chruščeva. Byl to stejný úlet, jako jeho tlučení zutou botou do řečnického pultíku na Valném shromáždění OSN o pár let později. Ty údery kramflekem byly asi stejné argumenty, jako argumenty k darování Krymu Ukrajině. Kompenzovala tehdy Ukrajinská sovětská socialistická republika RSFSR?

Pokud se vztahu Krymu a Ruska týká, byla to historicky vždy záležitost Ruské říše, na jejíž periferii ležela ve stejném právním postavení i Ukrajina.. Ruská říše dobyla Krym na Osmanské říši a postupně se Krym rusifikoval až k současným 2/3 Rusů z Krymčanů. Krymská republika byla součástí RSFSR až do roku 1956, poté součástí Ukrajiny. Od 90.let byly jasné iredentistické snahy Krymské republiky od Ukrajiny a v roce 2014 se legálně a ústavně osamostatnila a na základě referenda vstoupila do svazku RF. Byl to zájem občanů Krymu, byl to vlastně po 60ti letech návrat „domů“. Podpora v referendu byla jednoznačná, navíc forzírovaná protiruskými náladami a plány nové moci Ukrajiny. Rychlé a místními i „zelenými mužíky“ zaštítěné odtržení zachránilo Krym od krveprolití, které známe z Donbasu od roku 2014 až dosud.

To, že RF podporovala návrat Krymu do Ruské federace je dáno jednak vzájemnou souvstažností a solidaritou ruského etnika a také tím, že RF posílila svůj existenčně nutný vliv a význam v oblasti Černého moře, jižní Evropy, Blízkého Východu a Středomoří.

Myslet si, že se RF vzdá dobrovolně Krymu, myslet si, že se Krym dobrovolně vrátí do svrabu Ukrajiny, to si může myslet jen někdo, kdo nemyslí.

Miloš Zeman řekl to, co si musí myslet každý, kdo uvažuje reálně.. Domnívám se, že, stejně, jako to děcko, které první zvolalo, že „císař je nahý“, prokopl Zeman servilní barieru mlčení a přitakávání západnímu establišmentu USA a EU a otevřel tak prostor reálné debatě o vztahu Krymu a Ruska, Ruska a Ukrajiny, Evropy a Ruska, o vztahu Evropy a USA, USA a Ruska, o celosvětových změnách mezinárodních vztahů a pozic.

Je jasné, že Krym se bude nadále vyvíjet v rámci Ruské federace. Horší je předpověď, jak dopadne Ukrajina. Zatím to, kočírována svými loutkovodiči, vede bezperspektivně.

Takže to, co řekl M.Zeman, tedy že Krym jako součást Ruské federace je hotová věc, kterou může zvrátit jen lidstvo zničující světový válečný konflikt, je fakt. Bez ohledu, co vykřikují jeho pokrytečtí odpůrci.

A co si myslíte a chcete vy, čtenáři? Krym tam, kde logicky je, nebo vás a vaše děti zničující válečný konflikt?

Jirka B.

Diskusní téma: Krym je ruský, to je hotová věc !

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek