Koronareport 169. týdne kovidové epizody

15.05.2023 19:30

Koronareport 169. týdne kovidové epizody

Vzhledem k novým týdenním číslům, která jsou nízká, již v současnosti o epidemii mluvit nelze. Zajímavé je ale, že po 8 týdnech decelerace stavu došlo v minulém 9. týdnu opět k mírné akceleraci stavu prokázaných nákaz, kdy R je mírně přes hodnotu 1.

Tudíž se hned vrhneme na statistiku. 

Takže statistika 169. týdne kovidové „epidemie“ (dávám do uvozovek, neboť už se o epidemii nejedná): V minulém 169.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 444 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 63,4 prokázaných infekcí, což je změna na 102,8% stavu předcházejícího 168. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 432. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 1. Epidemie v minulém 169. týdnu po 8 týdnech decelerace v 9 týdnu od poslední akcelerace, mírně akcelerovala.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 641 335 případů. Počet zemřelých v minulém 169. týdnu je uváděn v počtu 6. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 787 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je stále pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 169 statistika minulého týdne.

Takže to je hlášení za minulý týden. Bude zajímavé sledovat trend a jeho vývoj. Nemyslím, že by měla přicházet nějaká větší vlna, ale akceleraci v příštím týdnu nevylučuji. Meteorologické a sociální podmínky jsou akceleraci příznivé.

Jinak dále postrádám nějaké oficiální „ministerské“ hodnocení průběhu více, než tříletého období epidemie kovidu, které společností zamávalo a vyvození nějakých obecných protiepidemických celospolečenských opatření pro případ nějaké nové epidemie, která jistě v budoucnu přijde. Ale asi se vzhledem  ke stavu personálního obsazení ministerstva a jeho mentálního a profesního odborného vybavení ničeho nedočkáme. Pan ministr se zabývá sháněním nedostatkových léků, pohříchu hlavně pro své rodinné příslušníky, jak popsal pokusem o nákup chybějících antibiotik pro vnuka v zahraničí. Z toho vyplývá, že se od státu dočkáme jen šikany a jedinou pomocnou ruku najdeme na konci své vlastní paže. Takže rada nakonec: "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít!“.

Na shledanou (možná na toto téma naposledy) za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 169. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek