Koronareport 164. týdne kovidové epidemie

11.04.2023 16:22

Koronareport 164. týdne kovidové epizody

Máme za sebou 164. týdem kovidové epizody. Jsem rád, že používám v nadpise slovo „epizoda“ a nikoli „epidemie“, protože jsem na rozpacích, zda se ještě o epidemii jedná. Podle mne je stav šíření ve společnosti v současnosti descendentní, tedy na ústupu, a to již čtvrtý týden a to za mezitýdenně stále klesajícího reprodukčního čísla. Mám dojem, že už je po epidemii, ale já nejsem od toho, abych ji odtroubil. Myslím si, že po tak významné, a to nejen epidemiologicky, ale i společensky, ekonomicky, či dokonce politicky významném úseku naší historie, by bylo přinejmenším vhodné nějaké oficiální prohlášení, zhodnocení a uzavření tété kapitoly. Tu a tam zaslechnu cosi o „dekriminalizaci šíření kovidu“, či „brzké ohlášení konce“, ale nic výrazného a významného oficiálně vydáno není. Nemyslím, že bychom měli pořádat Pekarové a Feriho dlouhé stoly na Karlově mostě, ale jakýsi závěrečný dokument shrnující průběh a vliv epidemie na naši společnost rozhodně postrádám. Tři roky restrikcí, ekonomických výdajů, přes čtyřicet tisíc mrtvých, přes čtyři a půl milionů nakažených lidí a daleko více „kontroverzně“ očkovaných, obé možná s trvalými zdravotními újmami, by si zasloužilo nějaké zhodnocení do minulosti a doporučení do budoucnosti. Ale to se asi od této vlády, která problémy přechází ignorací a mete pod koberec, asi nedočkáme.

Takže statistika 164. týdne kovidové epidemie: V minulém 164.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 2039 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 291,3 prokázaných infekcí, což je změna na 61,1% stavu předcházejícího 163. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 3338. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 0.6. Epidemie v minulém 164. týdnu slušně decelerovala, rychleji, než v předchzích 3 týdnech.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 636217 případů. Počet zemřelých v minulém 164. týdnu je uváděn v počtu 32. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 702 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 164. týdne kovidové epidemie.

Pokud bych měl radit, jak se ke kovidové situaci v současnosti postavit, tak snad brát přítomnost kovidu v populaci na vědomí, ale newbrat jeho riziko nijak stresujícně a dodržovat běžná hygienická a protiepidemická opatření a aplikovat je v rámci zdravého rozumu. Nemyslím, že by v současnosti hrozila nějaké vzplanutí nové epidemické vlny, ale je nutno žít s vědomím, že někdy v budoucnu se takové vlny mohou objevit.

Myslím tedy, že rizikem v současnosti není nějaké konkrétní kovidové nebezpečí, ale nebezpečím je obecné počínání současné vlády, která svým aktivizmem a diletantstvím naši společnost průběžně pauperizuje, jak ekonomicky, tak sociálně, zdravotní stav nevyjímaje.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 164. týdne kovidové epidemie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek