Koronareport 163. týdne kovidové epizody

04.04.2023 19:37

Koronareport 163. týdne kovidové epizody

Je třetí jaro kovidové epidemie. Myslím si, že jsme se s ní už tak nějak porovnali a polečnost získala promořením mnohdy opakovanou infekcí jednak přirozenou a očkováním umělou poměrně slušnou kolektivní imunitu. Myslím, že se pomalu epidemie vytrácí a v historicky krátké dohledné době několika měsíclů se kovid stane běžnou infekcí, se kterou se společnost slušně srovná. V této souvislosti si přihřeji polívčičku svých prognostických schopností a nanápadně připoměnu svoji předpověď, že s epidemií se naše společnost vyrovná někdy okolo září 2023. Na to, že jsem prognozu složenou částečně z výpočtů a částečně založenou na intuici zveřejnil již v dubnu 2020, plácám se po rameni, neboť jen s počmáranými papíry, kalkulačkou, propisovačkou a internetem jsem byl asi nejpřesnější, přesnější než na to určené instituce, které se ohánějí odborností a zkušeností renomovaných vědců, vybavéné technikou a cíleně financovány. No nic.

Takže teď již 3 týdny je infekce v útlumu a myslím, že to ještě nějakou dobu potrvá. A pokud nepřijde něco extra, i kdyby se trend obrátil, asi už by to nebyl masakr.

Takže statistika 163. týdne kovidové epidemie: V minulém 163.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 3338 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 476,86 prokázaných infekcí, což je změna na 71,88 % stavu předcházejícího 162. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 4644. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 0.7. Epidemie v minulém 163. týdnu slušně decelerovala, rychleji, než v předchzích 2 týdnech.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 634 168 případů. Počet zemřelých v minulém 163. týdnu je uváděn v počtu 47. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 670 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 163. týdne kovidové epidemie.

Pokud bych měl radit, jak se k riziku infekce kovidem v současnosti postavit, myslím, že není potřeba žádných speciálních opatření. Vědět, že okolo nás poletují všelijaké infekce, kovid nevyjímaje, takže dodržovat základní hygienická a protiepidemická pravidla a zvažovat a řídit se podle okolností.

Myslím, že v součsnosti epidemie kovidu není tím nejzávažnějším zdravotním, ani společenským rizikem.

Očekával bych, že se ministerstvo zdravotnictví s postupným ústupem a pravděpodobným dohledným koncem kovidové epidemie nějak k proběhlé celospolečenské zdravotní krizi postaví a obrátí se k veřejnosti s nějakým zdravotně výchovným vysvětlujícím shrnutím proběhlého tříletého období, promluví o příčinách, průběhu a řešení epidemie, včetně jak zdravotních, ekonomických a společenských dopadů. Že třeba pan ministr zdravotnictví vysvětlí problém a informacemi uklidní ev. aktivuje společnost. Ale to by asi udělalo nějaké schopné ministerstvo nějaké schopné vlády. Obávám se, že se současné české ústřední orgány zachovají tak, jako ve většině společenských problémů, diletantsky tupě se problémem promlčí.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 163. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek