Koronareport 162. týdne kovidové epizidy

27.03.2023 10:23

Koronareport 162. týdne kovidové epizody

Pár minulých týdnů se týdenní počet prokázaných infekcí vlnil nahoru, dolů. Teď již druhý týden za sebou míří dolů, tedy deceleruje. Buď to tak opravdu je, nebo už testování tolik „nefrčí“ a lidé na testy nechodí tak zaujatě, jako ve žhavé fázi epidemie. Osobně bych věřil na mix obého. Tedy dosti omáčky a rovnou na statistiku.

Takže statistika 162. týdne kovidové epidemie: V minulém 162.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 4644 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 663,43 prokázaných infekcí, což je změna na 81,9 % stavu předcházejícího 161. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 5674. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 0.8. Epidemie v minulém 162. týdnu slušně decelerovala.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 630 782 případů. Počet zemřelých v minulém 162. týdnu je uváděn v počtu 46. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 623 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 162. týdne kovidové epidemie.

Takže v minulém týdnu pokračovala decelerace infekce, a to dokonce o něco rychlejším tempem, než týden před tím. Uvidíme, zda je to jen výkyv, nebo trend. Je sice potřeba nadále s epidemií kovidu počítat a držet osobně základní protiepidemická a hygienická pravidla, ale vypadá to, že by se mohlo jednat o trend. Ale to by měly zhodnotit zodpovědné orgány a nějak se k situaci alespoň informačně postavit. Nějak ale tuto aktivitu, stejně, jako spoustu dalších potřebných, od našich vládních a státních institucí průběžně postrádám.

Jak to bude v tomto týdnu, uvidíme za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.