Koronareport 145. týdne kovidové epizody

28.11.2022 17:34

Koronareport 145. týdne kovidové epizody

V koronareportu předminulého 144. týdne kovidové epizody jsem se podivoval, že epidemická situace ukazuje přes všechny okolnosti, které by měly být příznivé akceleraci epidemie, že epidemie koronaviru stále deceleruje. Ale projevil jsem názor, že okolnosti a některá čísla nasvědčují tomu, že se blíží zlom v trendu. Vyslovil jsem předpoklad, že by k tomu mohlo dojít následující týden. Trefil jsem to, uplynulý 145. týden kovidové epizody přinesl obrat v trendu a po sedmi týdnech trvající deceleraci přinesl 145. týden kovidové epizody podzimní akceleraci.

Takže statistika 145. týdne kovidové epidemie: V minulém 145. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 3145 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 449,3 prokázaných infekcí, což je změna na 117,2 % stavu předcházejícího 144. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 2683. Hodnota reprodukčního čísla R má v minulém týdnu hodnotu R= 1,2. Epidemie v minulém 145. týdnu tedy obrátila trend a po sedmi týdnech decelerace akcelerovala.

Smrtnost v souvislosti s kovidem v tisícinách procent mírně stoupla, ale nadále se drží na 1 % (1,00) z prokázaných infekcí. Počet zemřelých v minulém 145. týdnu je 41 a oproti předchozímu týdnu, kdy zemřelo 42 pacientů se prakticky nezměnil a v podstatě se smrtnost drží dlouhodobě na 1% . Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 171 314 případů. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 41 800 jedinců, za 145. týden 41. (Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik statistika 145. týdne kovidové epidemie.

V uplynulém 145. týdnu kovidové epizody tedy epidemie začala opět akcelerovat, což se dalo vzhledem k obvyklé podzimní epidemicky příznivé situaci předpokládat. Nyní jde o to, jak razantní a jak dlouhá bude akcelerační fáze. Osobně předpokládám, že by neměla mít parametry stavů situace ve stejném období předloni a vloni, kdy ve stejné době byl týdenní počet nově prokázaných nákaz koncem listopadu 27 417 v roce 2020 (39. týden kovidové epidemie) a 128 501 v roce 2021(91. týden kovidové epizody). Co se týká trváné akcelerace, domnívám se, že by decelerace mohla přijít opět na přelomu ledna a února, ale to je jen čirý empirický tip. Letos přišla podzimní vlna akcelerace později, tedy by měl přijít dříve přechod ze sychrava do mraziva, což by mohlo poněkud bránit šíření virů. Stejně tak již má komunita určité zkušenosti s protiepidemickými a hygienickými postupy a chováním zkušenosti a předpokládám rozumný přístup k těmto opatřením (dezinfekce rukou, nošení respirátorů a roušek, vyhýbání se rizikovým kontaktům a podobně. Také přetrvává získaná imunita z loňských očkovacích akcí.

Posilující očkování by měl každý zvážit sám dle svého stavu a stavu dalšího průběhu epidemie. Situace ukazuje, že nastává nástup akceleračního trendu a mnoho bude záviset na razanci v průběhu dalšího vývoje. Uvidíme náznaky již v příštím týdnu. Jisté je, že je potřeba být v obraze a reagovat na aktuální trendy vývoje situace.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 145. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek