Koho by před rokem napadlo, že se o letošních Vánocích budeme obdarovávat rouškami ?! (koronareport 40.týdne)

07.12.2020 08:09

Koho by před rokem napadlo, že se budeme o letošních Vánocích obdarovávat rouškami ?! (koronareport 40. týdne)

Myslím, že nikoho. Holt máme, nebo měli jsme,obrovskou důvěru v naši „vyspělou“ západní společnost a ona pevnost a odolnost se ukázala být sádrovou křehkostí napatinovanou kočičím pozlátkem. A stačila k tomu jedna středně virulentní pandemie.

Já osobně budu k Vánocům obdarovávat své potomky a vnoučata něčím praktickým, s čím se dá snadno utíkat a v případě nouze vyměnit za jídlo a ostatní základní potřeby. Třeba se to nevyužije, ale osobně si myslím, že se naše vyspělá západní společnost v historicky blízké době zhroutí. Tolik úvodem.

Co se čísel týká, celkový počet nově prokázaných nákaz virem Covid -19 je za týden 27110 případů, což je v průměru za den 3872,86 případů, což je 98,88% stavu minulého týdne. Z toho se dá odvodit reprodukční číslo na přibližnou hodnotu R = 1. Oproti minulému týdnu je to zhoršení čísla R, které se ovšem dalo očekávat. Je to důsledek dalšího rozvolňování. Zvýšila se také smrtnost nejen v daném čtyřicetitisícovém segmentu (481756 - 523296), která činí 3,6 %, ale i smrtnost celé infikované entity, která je 1,6%.

Co se rozvolňování týká, myslím, že je poněkud překotné a je to populistická úlitba jednak po konzumu lačné části společnosti, jednak stejně orientované podnikatelské vrstvě.

Co se veřejnosti týká, aby bylo rozvolňování možné, musí být ukázněná a zodpovědná, což u určité významné části není.

Co se podnikatelů týče, stále si myslím, že by mnozí chtěli dost bezohledně kapitalisticky podnikat, pokud je juchů, ale pokud je ouvej, pak volají po státních garancích , jistotách a privilejích „sociálního“ státu, který v době bene obchcávají, jak mohou, zaštíťujíce se svobodou a lidskými právy. Měli by si uvědomit, že v podnikání může přijít i krach a je to normální. Dobrovolně šli na volnou nohu, aby se nakapsovali, tak musejí předpokládat, že jim podnikání za určitých okolností, a těmi pandemie je, může padnout. A pak mají mít z dobrých dob rezervy, být komerčně pojištěni proti úpadku, mít plán B, nebo zkrachovat, ne natahovat ruce po státních penězích.

Co se týká prognoz, dost jsem se nasmál odhadu, že pod tisíc nákaz denně bychom mohli mít okolo Vánoc. Spíše bych se v té době klonil k dennímu přírůstku srovnatelnému se situací v říjnu. Prostě tak bude epidemie Covid – 19 rozvolňováním a uzavíráním oscilovat, dokud nepřijde nějaký významný faktor řešení, buď plošné promoření, a to s otazníkem, nebo vakcinace, a to také s otazníkem.

Trochu mne straší nová odborná zjištění o dlouhodobých následcích této koronavirové infekce, které jsou jak somatické, tak psychické. Pokud by se tato zjištění potvrdila, pak potěš koště. Vzpomínáte si na film Charly, či jeho předlohu povídku Růže pro Algernon? Nemrazí Vás, když si uvědomíte, že výzkumy zatím hovoří o významných procentech ( až 50%) případů pozdně manifestované demence u pacientů „vyléčených“ z akutní ataky kovidu?

Útěchou nemůže být skutečnost, že značné procento naší společnosti už patrně dementní je, když dokáže stále popírat existenci, nebo alespoň závažnost infekce virem Covid 19 a i přes jasné důkazy stále tito bezohlední soběstřední hlupáci exhibují na demonstracích a soustavně sabotují zásadní hygienická opatření.

Infekce, epidemie, pandemie má své zákony a podle nich bude plynout. Současné veřejné postupy mohou nějakým způsobem mírnit průběh pandemie a mírnit prohru, ale virus nevymýtí . Pokud nezměníme totálně společenské chování v celkovém měřítku, neobstojíme. Ani proti Covid – 19, ani proti dalším podobným, či jiným atakám, které dříve, či později přijdou. Trvalé řešení není v balancování a bilancování stávajícího stavu, ale v úvahách a zásadních řešeních na základě odpovědí na otázky, zda je člověk tvor individualistický, či kolektivní, zda je odolnější společenství liberální, či autoritativní, kde jsou hranice osobních svobod a práv, zda je vhodnější závislá globalizace, či soběstačná lokalizace, je-li příroda naše kořist, symbiot, nebo hostitel a podobně. Bez toho se společnost z místa nepohne. A pokud se pohne, pak ten pohyb bude onen pověstný krok kupředu z postavení na samém okraji propasti na její dno.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koho by před rokem napadlo, že se o letošních Vánocích budeme obdarovávat rouškami ?! (koronareport 40.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek