Ke konečná zprávě nizozemské vyšetřovací komise o příčinách havárie letu MH 17

22.10.2015 08:11

    Po 15 měsících zveřejnila nizozemská komise výsledky svého šetření příčin havárie letu MH 17. Výsledkem zprávy je konstatování, že letadlo bylo sestřeleno protiletadlovou raketou BUK. Nic více, nic méně.
    Tedy po 15 měsících jistě podrobného pátrání a vyšetřování vydala komise stejný závěr, jaký 15 minut po sestřelu vydala ukrajinská vláda. Ta navíc uvedla i to, kdo letadlo sestřelil.
    Absolvoval jsem základní vojenskou službu na Vysoké vojenské letecké škole v Košicích a na základě tam získaných zkušeností si dovolím dvě doporučení.
    Jako personál ošetřovny jsme vždy měli dobré informace. Například pokud měl být vyhlášen noční cvičný poplach, věděli jsme o něm předem s přesným časem vyhlášení. S dostatečným předstihem jsme vstali, oblékli se a vyrazili na seřadiště tak, abychom nemuseli klopýtat zatemněnými kasárnami  do místnosti dozorčího  k evidenci tmou po vyhlášení poplachu. Vždy jsme měli nejlepší časy, jednou jsme dokonce přišli a hlásili se k údivu evidujících ještě před vyhlášením poplachu. Co z toho vyplývá? Ne vždy je rychlost reakce tím nejlepším a nejdůvěryhodnějším aktem.
    A co se týká motivu a pachatele sestřelení? Kdysi dle legendy vyučoval na vojenské katedře jedné pražské  vysoké školy důstojník, který u předchozího bojového útvaru sestřelil letadlo. Kdesi u Plané u Mariánských Lázní byl se svým útvarem na ostrých střelbách. V průběhu střeleb dostal informaci, aby byl pozorný, že střelnici bude přelétat agresor. Když se objevil záhy dvojplošník, zahájil důstojník palbu a letadlo donutil k přistání. Vyznamenán nebyl. Letadlo bylo práškovací zemědělské a v hlášení bylo, že poletí nikoli "agresor", ale "agrostroj". Tak byl od bojového útvaru ten důstojník odsunut učit pochodovat vysokoškoláky.
    Myslím, že by tato legenda mohla pachatelům sestřelu z celé té šlamastiky pomoci vybruslit. Ostatně ukrajinská armáda s takovouto záměnou a sestřelem civilního letadla svoje historické zkušenosti má.    

Jirka B

 

Diskusní téma: Ke konečná zprávě nizozemské vyšetřovací komise o příčinách havárie letu MH 17

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek