Když náš osud záleží také na počasí u Pinsku a bobrech tamtéž

01.02.2023 10:43

 Když náš osud záleží také na počasí u Pinsku a bobrech tamtéž

V jedné odpovědi pod předminulým článkem jsem vyjádřil rozmrzelost nad tím, že o našem bytí, či nebytí rozhodují tak podivné věci, jako je počasí u Pinsku, či stav tamních bobrů. Slíbil jsem vysvětlení.

Dnešní článek bude po delší době o vojenském konfliktu na Ukrajině a jeho (tedy i našich) perspektivách. Bude vycházet z informací, které jsem pochytal ze všemožných informačních zdrojů. Jsou to zdroje z širokého portfolia, tudíž jednak nejrůznější kvality a odbornosti, jednak všelijak stranících, jednak emocionálních, jednak racionálních. To však neznamená, že některý z nich je absolutně pravdivý. Jen takové informační pyré.

Shrnu-li dostupné informace, dají se shrnout v následný popis: situace na frontách se stabilizovala tak, že se fronta zkrátila zhruba o třetinu na 800 km a zahustila. V současnosti má převahu ruská armáda a získává sice nevelké, ale dost důležité územní zisky. Obě strany se připravují na následující dva měsíce, které vojenští experti považují za velmi významné, mnozí za rozhodující.

Vycházejí z toho, že mráz zpevní půdu a vytvoří tak podmínky pro případné ofenzivy lokální, či ofenzivu celkovou. Experti se shodují, že lepší vyhlídky na ofenzivu má ruská armáda, která stabilizovala situaci na frontě, zlepšila taktiku a strategii, zreorganizovala velení, dala systém logistice a soustředila, vybyvila a ve čtyřech měsících vycvičila dvousettisícové síly mobilizantů.

Experti předpokládají, že základní strategie vycházející ze silové převahy bude spočívat v ohrožení Kyjeva ze severu z Běloruska, což donutí ukrajinskou armádu ke stažení sil z fronty ke Kyjevu, čímž stávající ruské frontové síly postoupí až k levému břehu Dněpru, ev. k Oděse, což je asi ruský záměr k zahájení jednání o ukončení konfliktu.

Pokud by nebyly ukrajinské síly stažené z fronty ke Kyjevu, předpokládají experti blokaci Kyjeva, přerušení zásobovacích cest západ-východ a rozpad ukrajinské armády na frontě s následnými důsledky.

Je ovšem možné, že se situace může vyvíjet zcela jinak, ale většina expertů, jejichž názory jsem zaznamenal, popisují situaci +- podobně. Jedná se většinou o experty západní, ani Ukrajina, ani Rusko své záměry nepublikují. A také není jasné, jak budou válčící strany reagovat na vývoj situace a její eskalaci. Tyto reakce by mohly situaci zcela změnit od většího materiálového a experního zapojení dalších vojenských sil do konfliktu až k globální jaderné apokalypse.

A tady se dostávám k tomu, jak počasí u Pinsku a stav tamních bobrů ovlivňuje naše osudy a perspektivu. Pinsk je město v Bělorusku poblíž ukrajinských hranic a tudy by mohl směřovat jeden ze směrů ruské ofenzivy na odříznutí Kyjeva ze západu a zablokování dopravních cest ze západu přes Luck a Lvov. Mezi Pinskem a uvedenými cíly ofenzivy leží tzv. Pinské bažiny, 90 000km2 oblasti, která je schůdná jen při dostatečně zamrzlém stavu. A úroveň podmáčenosti Pinských bažin je do značné míry závislá na početnosti kolonií tamních bobrů, jejichž hráze zvedají úrověň hladiny tamních močálů. Bude-li mrznout a bude-li malá aktivita bobrů, Pinské bažiny budou průjezdné a ofenziva vedená západně od Kyjeva bude reálná. Nebude-li mrznout a bobři budou aktivní, pak bude cesta ofenzivy západně od Kyjeva nemožná. A vývoj tamní vojenské situace může velmi zásadně ovlivňovat také naše bytí a nebytí.

Myslím, že jakékoli vojenské řešení je nebezpečné a vše by mělo směřovat k míru. Musí se přestat bojovat a co nejdříve je potřeba usednout k jednacímu stolu. Jedině pro obě strany konfliktu přijatelné a respektovatelné řešení je naděje nejen pro Ukrajinu a Rusko a další subjekty do bojů zainteresovaných, ale pro celé lidstvo.

Nemůžeme ovlivnit počasí u Pinsku, ani stav tamních bobrů. Ale můžeme alespoň vyjádřit svoji touhu po ukončení bojů a jednání o podmínkách míru. Proto vyzývám opakovaně čtenáře, aby si přečetli text petice „Mír a spravedlnost“ https://www.miraspravedlnost.cz/ a pokud souhlasí, aby ji svým podpisem podpořili. Nespoléhejte se na bobry.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

Předpověď počasí Pinsk: https://www.meteocentrum.cz/predpoved-pocasi/eu/66195/pinsk

 

Diskusní téma: Když náš osud záleží také na počasí u Pinsku a bobrech tamtéž

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek