Kdybych to býval byl věděl, tak bych tam býval byl ...

17.11.2020 09:52

Kdybych to býval byl věděl, tak bych tam býval byl …

Dnes je 31.výročí 17. listopadu 1989. Takže vzpomínka.

Minulý režim mne nesmírně štval. Ne, že by mi až tak vadilo, že něco materiálního nebylo, ale proto, že nemám rád lhaní, předstírání, oblbování a na tom byl bývalý režim založený.

Toho jsem se účastnit nechtěl a také neúčastnil, z čehož mi plynuly drobné ústrky režimu vůči mně. Ale ty ústrky nebyly konec konců tak fatální a také nebyly od až tak od režimu, ale od konkrétních lidí, kteří rádi „režimu“ využili, aby jím zaštítěni obsazovali posty a usurpovali nezaslouženou moc.

Nechtěl jsem hrát v tu dobu velmi populární celospolečenskou hru na císařovi nové šaty a také jsem ji nehrál. Nebyl jsem aktivní disident z povolání, byl jsem amatersky pasivně rezistentní, přesto mne to tu a tam přivádělo na protestní akce. První „bicí“ byla 1. května 1969, pak nějaké další, od Palachova týdne 1989 pravidelně. Byl jsem i na Albertově 17.11.1989.

Čas trhl oponou, uběhlo 31 let a já hodnotím. A výsledek? Takhle jsem si to rozhodně tenkrát nepředstavoval.

Já chtěl svobodu a demokracii. A to nemám. Ani StB o lidech nemělo tenkrát takový přehled, jako „zájemci“ nyní. Kde se pohybuji, kde nakupuji a co, s kým udržuji kontakt přes sítě, jak jezdím rychle atd. Močím-li cestou z hospody, ač do hospody nechodím a tudíž cestou nemočím, mám jistotu, že jsem snímán v 3D dimenzi hned z několika kamer. Mohu si sice říkat, co chci, ale je to plácání prknem do vody, navíc se to „někde“ stohuje a budu-li vadit, budu v lepším případě vypnut. A k tomu tu chybí ta pověstná díra uprostřed socialistické „plácačky na mouchy“.

A to, že i „demokracii“ má někdo v hrsti, o tom kupříkladu svědčí nedávná volební fraška v „nejdemokratičtější“ zemi světa. Sice mohu „svobodně“ volit, ale nakonec o mně stejně rozhoduje kdosi nevolený kdesi daleko.

A gró společnosti je opět ochotné za možnost návštěvy chrámů konzumu hrát tu oblíbenou hru na císařovy nové šaty. Nihil novi sub sole. Snad jen , že tenkrát jsem věděl, kdo je pijavice a kdo nám žere med, zatímco dnes v nejlepším případě přibližně tuším.

Takže zpět k nadpisu: Kdybych to byl býval byl věděl, tak bych tam býval …. stejně šel. Je-li situace na hraně, jít proti zlu se musí.

Stejně tenkrát, jako dnes. A myslím, že dnes už se k té hraně blížíme.

K 31. výročí 17. listopadu 1989 zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

Diskusní téma: Kdybych to býval byl věděl, tak bych tam býval byl ...

Už to musím vyplivnout

Jarka Jarvis | 17.11.2020

Za jednu z hlavních příčin dnešní situace považuji to, že tehdy byla odmítnuta nabízená pomoc ze zahraničí. Tím myslím emigranty (krajané jim neříkám), kteří měli s demokracií zkušenosti. Kteří tušili co se stane, když se otevře klec a dlouho uvězněná zvířata se vyhrnou na svobodu. Kteří věděli, že než batole začne utíkat, musí se naučit chodit. Odpověď? "My vás nepotřebujeme, zvládneme to sami." Škoda, mohlo to dopadnout jinak.

Re: Už to musím vyplivnout

Jirka B. | 17.11.2020

Paní Jarko, nemyslím si to, že by důvodem tohoto stavu byla neochota přijmout nějaké rady, či pomoc od emigrantů. Ze svého postavení v letech 1990-1992 jsem měl možnost se s mnoha setkat a zkušenost byla tristní. Ti "experti" měli většinou zájem nás oblbnout a obohatit se, nebo to byli absolutní jelimani, kteří se absolutně neorientovali. Tehdy jsem říkal, že nejlepší univerzita je Atlantický oceán, neboť z USA odletí zkrachovalý nýmand a na Ruzyni přistává "Expert". Několik příkladů.Emigrant z USA,odvolávající se na příbuzenství s Frištejnským po mně chtěl darovat pár milionů na zřízení sítě fitek, kde bude propagovat zdravý styl života a také náš ústav. Další chtěl, tuším, že z Německa, abych pro něj uspořádal veletrh a zařídil mu TV stanici s teleshoppingem sportovních a zdravotnických potřeb. Ten byl dokonce tak štědrý, že za ty miliony nabízel nějaký malý procentní podíl. Další mi sice bezplatně, ale o to usilovněji nabízel ze Švýcarska rady, jak potlačovat drogové závislosti. Několik měsíců mi tento emigrant-lékař posílal instrukce, jak nalákat dealery do školních budov, tam je zamknout a zmlátit. Ale nebyli to jen emigranti. Expert WHO přijel na týden, aby u nás expertně na míru vyrobil střednědobý plán prevence šíření viru HIV. Byl to americký homosexuální černoch, hned po příjezdu si vyžádal informace, kde je nejbližší automat na prezervativy a nejbližší gay club a na týden zmizel. Před odjezdem předal jednostránkový zcela nepoužitelný konfekční spisek a zase odletěl dál. Nejhorší bylo, že někteří zapálení úředníci na ministerstvu zdravotnictví vyžadovali, aby se podle toho blábolu postupovalo. Byl přece od experta z Ameriky. Jediná organizace se kterou se mi podařilo rovnoprávně a úspěšně spolupracovat byl americký Name´s project, se kterým se nám podařila nezištně uspořádat sice až moc "americká", ale celkem úspěšná kampaň. Ten "svobodný a demokratický" svět by neměl být tak namyšlený a neoplývat hraběcími radami, když, jak se ukazuje třeba i v souvislosti s koronakrizí, je to v podstatě panák na hliněných nohách, podpíraný ne tak pravdivou barnumskou PR. Není to vzor, má dost svých problémů, o které alespoň já nestojím. Není to univerzální vzor. Dokonce si myslím, že mnohé z problémů, o kterých v článku píši, jsou sem z těch "expertních" zemi přímo importovány. A záměrně, protože nás zneužily a přistupují k nám, jako k nerovnoprávné kolonii.
Takže to je můj názor na Váš názor.
Přeji Vám hodně zdraví.
Jirka B.

Re: Re: Už to musím vyplivnout

Jarka Jarvis | 18.11.2020

Ano, šajstři se najdou za jakýchkoliv okolností, ale o těch jsem nemluvila. Spíš jsem měla na mysli osobnosti jako Tomáš Baťa, Otto Jelínek, Josef Škvorecký, Miloš Forman, Lubor Zink a mnoho jiných, kterým na bývalém domovu opravdu záleželo. I tady v Kanadě totiž panovala po listopadu euforie...

Re: Re: Re: Už to musím vyplivnout

Jirka B. | 18.11.2020

Ano, patrně byla skupina emigrantů, kteří to mysleli dobře. Ale stejně jako ti místní, kteří to mysleli také dobře, byli slabí proti celé akci "darování svobody a demokracie", neboť tato akce byla již od samého začátku připravována a provedena Západem jen za účelem získání nových odbytišť pro na Západě již neprodejné zboží, pro likvidaci konkurenčních firem z Východu a takových bylo dost a na výhodné získání těch firem na Východě, které jim mohly vydělávat. O nějakou demokracii, či svobodu pro Východ nešlo, natož, aby se myslelo na lidi. Stejně tak, jako při následujících všelijakých "barevných revolucích". A tak jsme se stali součástí globální západní mašinerie konzumu, která v té době vypadala perspektivně, ale za ty tři desetiletí se dostala jak do ekonomické, tak sociální a společenské krize a svět je na pokraji obrovského konfliktu mezi materiálně a morálně rozvráceným Západem a rostoucí a posilující oblastí Asie coby nového světového lídra. Ukazuje se, že ona vlna neoliberální demokracie, tedy anarchistického neomarxismu, která lomcuje Západem, není životaschopná a to je situace, do které jsme se za těch 31 let dostali i my. Budoucnosti hlavně mých dětí a vnoučat se bojím.
Jirka B.

Přidat nový příspěvek