Jsme rukojmími v rukách politiků, byznysmenů a (dalších) psychopatů (koronareport 50.týdne)

15.02.2021 09:41

Jsme rukojmími v rukách politiků, byznysmenů a (dalších) psychopatů (koronareport 50.týdne)

Situace  uprostřed koronavirové pandemie ukazuje, jak je to s naší svoboudou, demokracií a humanitou v naší opěvované době.

Tahanice okolo pandemie jasně ukazují, že jak v rámci mezistátním, tak vnitrostátním vůbec nejde o nějakou svobodu, demokracii a humanitu, ale o politikaření, kšeftaření a prosazování si osobních a skupinových zájmů, či osobní prezentaci více, či ještě více psychopatických osobností.

Ponižuje mne, když o mém zdraví a životě rozhodují jakási paní von Layen, jistá Jourová, o nichž nic nevím a o jejich kvalitách pochybuji, či plejáda politických exhibicionistů na domácí půdě, ekonomické zájmy tajemných nadnárodních obchodníků , jejichž jména ani neznám, či samozvaných vůdců pouličních excesů, kteří strhávají davy k  rizikovému chování, ačkoli jejich ambice daleko převyšují jejich znalosti, zkušenosti a dovednosti.

Ukázkou může být situace se saturací očkovacími látkami a s organizací očkování v Evropské Unii, s odborně-politicko-ekonomickými šarádami v oblasti kvality, ceny a dostupnosti očkovacích látek, politické vydírání a nedůstojné hrátky na naší politické scéně, či společenské excesy vedoucí k nedodržování těch nejjednodušších, byť nejzákladnějších pravidel hygienických a karanténních opatření.

Takovéto chování by bylo obecně opovržení hodné, ale vzhledem k tomu, že denně přináší v globálním měřítku tisíce a v lokálním českém přes stovku mrtvých, je takovéto chování trestuhodné.

Takže statistika: V 50. týdnu koronavirové epizody přibylo 53 129 nově prokázaných případů, což je denní průměr 7598,86 nových případů. Je to 106,71 % stavu minulého týdne. Reprodukční číslo tudíž je 1,1, což znamená že epidemie je ve stavu progrese.

Smrtnost je 1,66 % a trend je velmi mírně stoupající.

V rámci statistiky je zajímavé porovnat smtrtnost v jednotlivých krajích. Nejnižší smrtnost je v Pardubickém kraji, kde je 1,21%, nejvyšší v kraji Karlovarském, kde je 2,42 %. To je poměrně značný rozdíl a nabízí se otázka po důvodu. Je to horší zdravotní péčí? Menší odolností obyvatelstva? Virulentnějším kmenem viru? Jiným standardem živozního stylu? Statistickou chybou?

Podobné je srovnání krajů v morbiditě, tedy výskytem infekce za určité období vztažený k porovnazelnému počtu obyvatel, tedy výskyt infekce Covid – 19 od začátku epidemie vztažený na 100 tisíc obyvatel. Zde se také ukazují dosti značné rozdíly. Nejmenší morbiditu má Jihomoravský kraj s 8176,2 infikovanými na 100 tisíc obyvatel, největší morbiditu má kraj Královéhradecký s morbiditou 12945,8 na 100 tisíc obyvatel. Opět se nabízí otázka, proč? Rozdíl v dodržování karanténních a hygienických opatření? Rozdílné demografické podmínky krajů? Lokální rozdíl ve virulenci viru? Statistická chyba? Uvedená data jsou z pátku minulého týdne.

Myslím, že analýza těchto dat by mohla přispět ke zlepšení řešení situace, ikdyž si nejsem jistý, zda současný systém je schopný reagovat na daleko průkaznější a očividné příčiny a důsledky, ovlivňující běh pandemie.

Co si odnést z vývoje pandemie? Obecně se zamyslet nad kvalitou, smysluplností a přínosem Evropské Unie a to nejen v řešení konkrétně této pandemie. To samé zamyšlení je užitečné i nad kvalitou naší politické reprezentace a to jak těch, co mají pozice, tak těch v opozici. Reálně zhodnotit je vhodné i všelijaké ty exhibicionisty, přicházející s jednoduchými a rychlými řešeními stávající situace. Stále postupovat podle instrukce „Zachraň se kdo a jak můžeš!“, tedy dodržovat hygienická a „karantenní“ opatření, dodržovat distanc a myslet.

Prognoza? Vzhledem k tomu, že tendence epidemie je progresivní, vzhledem k příchodu nových mutací, vzhledem k liknavé vakcinaci a vzhledem k tomu, že chování podstatné části společnosti je trvale kontraproduktivní se situace podle mého názoru v nejbližší době pár týdnů nezlepší, ba naopak.

Přes to všechno výše napsané buďte (nikoli ovšem v epidemiologickém smyslu) pozitivní.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Jsme rukojmími v rukách politiků, byznysmenů a (dalších) psychopatů (koronareport 50.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek