Je 8 hodin a 30 minut. Dnes již zemřelo na kovid 73 lidí ( Koronareport 54. týdne kovidové epizody)

15.03.2021 08:29

Je 8 hodin a 30 minut. Dnes již zemřelo na kovid  73 lidí. (Koronareport 54. týdne kovidové epizody)

Než přečtete tento článek, zemře v ČR jeden člověk v souvislosti s infekcé Covid 19. Průměrně 200 mrtvých denně znamená průměrně jeden mrtvý za (24x60:200 =) 7,2 minut.

Přesto se najde část lidí, kteří riziko kovidu popírají, karantenní opatření nedodržují a šířením infekce z hlouposti, či nedbalosti roznášejí nemoc a smrt nejen mezi sebou, ale i na ukázněnou část populace. A zároveň ne zcela dobře fungují i centrální opatření, ať se týkají obsahu opatření, komunikace s veřejností, dohledem nad dodržováním opatření, organizací očkování, zajišťování zdravotnických materiálů a léčiv a podobně. Situace je zneužívána politicky a ekonomicky, přednost před úpornou snahou o ochranou společnosti mají zájmy politické, ekonomické, osobní.

Nedostatek vakcin, neschopnost zajištění proklamovaného očkování, intriky kolem vakcin a dalších léčiv, mediální senzace děsící a dezinformující veřejnost, neschopnost dodržování základních karantenních opatření, vynucování si osobních pseudosvobod a pseudoobčanských práv vede k prodlužování krizové situace, k tělesnému, duševnímu a ekonomickému vyčerpávání společnosti.

Na vině jsou poziční i opoziční orgány neschopné se spojit v zájmu lidí, na vině jsou všichni ti, kteří jsou neukáznění, na vině je celá mašinerie EU, plnící politické a ekonomické příkazy ekonomicky a politicky zainteresovaných „kohosi“ v pozadí, na vině je celkový stav nerovných vztahů ve světě, kde „kdosi“ v pozadí zneužívá situace k tajemnému globálnímu boji pláštěm a dýkou a tahá za nitky převodů, které končí u nás maňásků v roli nedůležitých a obětovaných pěšáků. Situace je horší, než v období dvou hegemonů v dobách studené války, kdy byly ostře nalajnovány mantinely a čáry hřiště a každý věděl, kde má stát, kdo je klaďas a kdo je padouch. Teď pár zasvěcených kdesi manipuluje se zmatenou společností.

Jak se zachovat? Asi je potřeba se postarat hlavně o sebe, svoji rodinu a blízkou komunitu, používat svůj rozum, své znalosti, dovednosti a zkušenosti a nechat se co nejméně manipulovat. Vytvářet ostrůvky pozitivní deviace a doufat v lepší příští.

A nyní ke statistice minulého týdne:

V minulém týdnu bylo prokázáno 76223 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 10889 nových případů, což je pokles na 89,76 % stavu předcházejícího týdne, tudíž reprodukční číslo pokleslo na R = 0.9. Epidemie oproti minlému týdnu zastavila nárůst případů a zaznamenala jejich mírný pokles. Smrtnost v souvislosti s kovidem je dlouhodobě stabilní okolo 1,66%. Tolik statistika.

Pohlédneme-li na statistické údaje, pak po 6 týdnech progrese epidemie zaznamenal její vývoj zlom do mírné regrese. Myslím, že zabrala restriktivní karantenní opatření, zlepšilo se jejich dodržování veřejností, která snad už ve své většině pochopila vážnost situace, možná se začínají projevovat pozitivní důsledky vakcinace a vyšší promořenosti populace. Snížení čísla R pod hodnotu jedna je malé světélko naděje, které nesmí vést k uspokojení a polevení, k předčasným „dlouhým stolům“ z loňského léta. Bude ještě mnoho nemocných a mrtvých, mnoho sriktních omezení, než se stav vrátí k určité „ udržitelné normalitě“, která již ale nikdy nebude předkovidovým standardem.

A co můžeme dělat dále v problematice kovidu? Kromě zachování si zdravého rozumu a pozitivního přístupu dodržovat základní pravidla hygieny a karanteny, dodržování sociálního distancu, ochrany dýchacích cest, mytí rukou. A v současnosti se můžeme připojit virtuální demonstrací k těm, kteří explicitně dávají najevo svoji podporu zdravotníkům a své odmítnutí všelijakých zcestných excesů tím, že si demonstrativně na své respirátory namalují červené srdce jako symbol. Viz zde: https://www.facebook.com/events/1077573932754259

No a pokud jste tento článek přečetli za přibližně 7 minut, uvědomte si, že za tuto dobu v ČR zemřel v souvislosti s kovidem jeden náš spoluobčan. A za dalších 7 minut zemře další. I vy, nebo právě vy, můžete přispět ke zvratu tohoto stavu k lepšímu.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Je 8 hodin a 30 minut. Dnes již zemřelo na kovid 73 lidí ( Koronareport 54. týdne kovidové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek