Jde to, jako když sere a maluje (Koronareport 46. týdne kovidové epizody)

18.01.2021 19:22

Jde to, jako když sere a maluje (Koronareport 46. týdne kovidové epizody)

Jde to, jako když sere a maluje, se říkalo, když něco šlo, jako když nešlo. A tak je to nějak s řešením kovidu u nás.

Takže nejdříve statistika: Za minulý týden přibylo celkem 56 229 případů, což je denní průměr 8032,71 nově prokázaných infekcí. Je to 63,45 % stavu minulého týdne,tedy lze odvodit reprodukční číslo R = 0,65. Celková smrtnost od začátku epidemie je (14449 mrtvých z 891 852 prokázaně infikovaných) průběžně stabilních 1,6%.

Čísla by měla být po svátečních výkyvech poměrně vypovídající, takže pokles R 1,5 – 1,2 – O, 6 je pozitivní vývoj.

Očekávané rozvolnění ale kvituji s obavami, neboť při karantenním odezdikezdizmu, který už u nás několikrát proběhl, se obávám opětného překotného zvratu k horšímu. Je to dáno jednak hurá-stylem nastolování opatření a také “husitskou“ náturou jisté revoltující části společnosti, kterou lze charakterizovat vlastnostmi, že čím hloupější, tím ambicioznější.

Rozvolnil bych například provoz lyžařských vleků za určitých regulačních pravidel, ovšem pro mnohé lyžníky je poměrně bezpečné lyžování přes den pouze ouverturou pro večerní nebezpečné společenské paření, či páření. Takže to je těžké a riskantní rozhodování.

Rozhodně bych rozvolnil nákupy v obchodech, kde není předpoklad koncentrace nakupujících. Obuv, oblečení, zlatnictví, nábytek a podobně.

Začala očkovací kampaň. Je to tak trochu reminiscence „socialistického pekla“, kde jednou nebyly kotle, pak vidle, když byly kotle a vidle, tak nebyl oheň, nebo voda, a když náhodou bylo všechno, tak čerti slavili VŘSR.

Senioři se ve stanovený termín měli začít registrovat k vakcinaci, ale v samém počátku spadl registrační systém, když systém začal pracovat, nastal problém s kapacitou očkovacích center, pak s dostupností vakcíny, injekčních stříkaček a jehel a když se vše vyřešilo a první senioři dorazili na stanovený termín na stanovené očkovací zařízení, tak některá zařízení o tom, že by již měla začít očkovat, nevěděla a nebyla vybavena potřebným.

Co se týká dostupnosti vakcíny, dá se říci, že její "distribuce" je důkazem toho, že Evropská Unie je žalářem národů. Schramstla pod sebe rozhodování o množství a sortimentu vakcín, vakcín je nedostatek a kvalita vakcin je diskutovaná. A jednotlivé země údajně nemohou nakupovat samostatně ani co se množství, ani co se typu vakcíny týká.

Nezávislé státy světa, ať Izrael, tak některé státy Jižní Ameriky, či Asie mají proočkovanost daleko vyšší, než státy EU. Izrael má oočkováno 2 miliony obyvatel, do Izraele bylo dodáno 1,5 milionu ruských vakcin Sputnik V, běžně se po světě distribuují čínské vakcíny Sinovac, v Indii se očkuje domácí indickou vakcínou.

Takže když dnešní koronareport shrnu, tak je jistý úspěch opatření, který ale může být snadno prošustrován rozvolňováním, velmi kostrbatě začalo očkování, od kterého se očekává celospolečenská úleva, ale zásluhou chaosu v EU i na domácí půdě to jde ztuha a v důsledku toho bude ještě mnoho zbytečně nemocných a mrtvých. Takže závěr je, že to jde, jako když sere a maluje.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Jde to, jako když sere a maluje (Koronareport 46. týdne kovidové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek